Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

usychający migdałek

Recommended Posts

Nie ma pojęcia co może być powodem usychania migdałka.

Drzewko jest w ogrodzie trzeci rok a było już spore posadzone i teraz pień ma średnicę ok 8cm. Co roku pięknie kwitło i w tym roku też. Nic nie zapowiadało problemów. Po kwitnieniu zaczęły się pojawiać listki i jak przystąpiłem do cięcia zaobserwowałem że w zasadzie te młode listki usychają. Teraz jest taka sytuacja że na kilku gałęziach sa młode listki ale na większości (drzewko jest ze sporą ilością gałązek bo co roku było cięte po kwitnieniu) gałązek pozostały uschnięte kwiatki.

Drugi migdałek zachowuje sie raczej normalnie bo listki się rozwijają.

Jedyna zmiana w tym roku to że kwiaty zostały zapylone bo pojawiły się małe zielone kulki. W ubiegłych latach po kwitnieniu kwiatki opadały a w ich miejsce rozwijały się listki. Na zdrowym migdałku zapyonle kwiatki też są.

Jest nawadnianie ogrodu i nie powinien narzekać na suszę.

Drzewka oddalone są o ok 20m, ale u sąsiada za płotem w odległości może 3 m jest posadzony młodszy migdałek który wygląda lepiej ale też zauważyłem kilka gałęzi uschniętych.

Prawdopodobnie brunatna zgnilizna drzew pestkowych (Moniliinia sp.):

http://www.target.com.pl/upload/3/d/a/3da58836cc0d61573da6cc098844c5a7/migdalek_brunatna_zgnilizna_drzew_pestkowych.jpg

Wyciąć i spalić chore pędy (nie odbiją :( ).

Wiosną po rozpoczęciu wegetacji migdałka opryski (np. Sarfun, Sumilex, Topsin, Rovral).

..

Ze zdjęcia niewiele widać. Czy to można jakoś rozpoznać, bo moje pędy poza tym że wyglądają na podeschłe niczym się nie różnią od zdrowych, no może gałązki są mniej żywe, ale też nie całkiem uschłe.

A te opryski rozumiem że jednym z tych preparatów i czy teraz jeszcze można?

Ja w ubiegłym roku też trochę miałem problem ale zbiegło się to w czasie z opryskiem Confidorem bo była mszyca i zaczął trochę chorować. Listki się trochę pomarszczyły, ale były całkiem ładnie rozwinięte.

W tym roku cudnie kwitł ale mrozu nie było i teraz takie podeschłe te gałązki.

Poczytałem trochę w Internecie na temat tej Molinii i faktycznie podobne objawy. Cały czas intrygowało mnie dlaczego kwiaty nie opadają choć już uschłe.

Martwi mnie też ten drugi, bo pomimo że listki się rozwinęły i na razie nie więdną ale część kwiatów pozostała na gałązkach - może dlatego, że zawiązały się owoce bo są po raz pierwszy odkąd mam te migdałki zielone kuleczki (owoce).

No i stało się. Był sobie piękny migdałek. Musiałem go ogolić do pnia, bo potwierdziła się diagnoza Pinusa. Drugi też trochę ucierpiał ale mniej i próbuję go ratować. Teraz jest mokro ale jak trochę się osuszy należałoby jeszcze raz jakimś preparatem grzybobójczym potraktować najbardziej narażone na choroby grzybowe rośliny. W mojej okolicy wszyscy mający migdałki mieli z nimi kłopoty.

Im rośliny były młodsze tym bardziej się oparły napadowi zgnilizny.

Jeden wygolony do zera tzn. do pnia. Juz odbijają nowe odrosty, ale co z nich będzie trudno powiedzieć.

To ta choroba. Dokładne objawy jak te w opisach w Internecie.

Drugi jest w lepszym stanie ale też część gałęzi obciąłem.

Ta choroba dziesiątkuje migdałki w tym roku. W okolicy wszystkie są porażone. Nawet sąsiad opowiadał dzisiaj, że jego znajoma w odległej dzielnicy a ten sam problem.

Drugi temat jak już się zorientowałem też dość powszechny to miseczniki i tarczniki na cisach, bo o mszycach nie będę pisał - z nimi walka jest stosunkowo prosta. Są obecnie w fazie kiedy samice składają jaja pod siebie a same się nie ruszają.

• 7 months później...
  • 3 months później...