Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

połamany POROTHERM

Recommended Posts

W trakcie budowy okazało się że część pustaków PTH w palecie było pękniętych (była nawet paleta która zawierała na 48 sztuk ponad połowę połamanych na pół).

Wszystko to kazałem odkładać. Czy można to zgłosić jako reklamacja?

Nie będą się czepiać że pustaki były "cięte" młotkiem murarskim - nie piłą za grubą kasę oraz to że nie stosowano rewelacyjnie drogiej zaprawy do porothermu wienerbergera?

poradźcie jak mogę z nimi gadać? zebrałem tego dwie palety.

Czesc Porothermowicze :smile:

Podczas budowy uzbierało mi się wsumie około 2 palety popekanych pustaków POROTHERM 44. Juz podczas pierwszej dostawy po stwierdzeniu ze w zafoliowanych paletach sa popękane zadzwoniłem do hurtowni, przyjechał kierownik popatrzył i kazał wszytskie uszkodzone odkładac na bok. jak wspomniałem uzbierało sie tego 2 palety. Kiedy wiedziałem ze juz wiecej nie bede zamawiał porothermu przyjechał kierownik z przedstawicielem wiennerbrgera ten drugi porobił nawet zdjęcia i uznali mi reklamacje. Wymienili towar na dobry. jestem zadowolony nie było z reklamacja problemu.

Pozdrawiam Pirat

Pękanie Porothermu jest zapewne następstwem złego pakowania pustaków 44 cm. Jako jedyne nie są one pakowane w pozycji "do zabudowania" (szczeliny pionowo), lecz w pozycji poziomej (szczeliny poziomo). W tej pozycji pustak ma przecież wielokrotnie mniejszą wytrzymałość na ściskanie. Sam reklamowałem chyba z 3 palety 44 P+W. - uwzględnione.

Firma chce upchnąc na palecie przepisaną ilość pustaków, a efekty są opłakane.

Jako ciekawostka - do zachodnich regionów naszego kraju Wienerberger sprowadza Porotherm z wytwórni w Niemczech. Pakowane są przepisowo, w pozycji pracy, a uważnie prawdzając - nie znajdowałem popękanych.

Kupiłem ten porotherm z Niemiec 44p+w był odpowiednio pakowany ale tez były wady choc może mniej ale 25 to tragedia jedna paleta do wymiany na 6 palet. Mam nadzieję że nie będzie problemów z wymianą. Jest tylko jeden problem miałem wyliczona ilośc i teraz musze dokupić własnie te reklamowana palete inaczej zablokuje robotę. Choc należy się cieszyć ze sposobu traktowania przez producenta nas budujących.

Nie wiecie czy wymieniają towar na wolny od wad czy zwrot gotówki? Tez mam policzony (zresztą kupowałem go w listopadzie gdzie ceny szalały w dół za PTH 18.:cool: to nie chce gotówki tylko towar. Pewnie jak bedę chciał dokupić to już po wyższej cenie......

Dzięki za informacje, jutro ścignę skład budowlany, do którego mam zaufanie (na razie).