Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Uwaga na markety budowlane - we?na mineralna

YEYO

Recommended Posts

Ostatnio męczę temet wełny mineralnej. Zagościłem w Liroy Merlin bo w ulotce były bardzo atrakcyjne ceny. Szukałem zagwozdki jak to możliwe. Producenci markowi Rockwool i Isover. Podzwoniłem, poszukałem i sprawa się wyjaśniła. Rockwool robi produkt specjalnie dla Liroya, Isover też. Rockwool - najgorszy pod względem izolacyjnym produkt w ich ofercie nie umieszaczany nawet na stronie www. Z Isoverem jeszcze ciekawiej: nazwa TermoMata sugeruje bardzo dobre właściwości, a tu niestety gorsze nawet od UniMaty. Ludzie nie dajcie się nabrać! Nie wspomnę, że sprzedawca podawał mi nieprawdziwe dane dotyczące powyższych produktów.

Dokładnie się zgadzam, ja też sprawdzilem w PRAKTIKER'ze była promocja tak samo w NOM'ie. To co jest w pormocjach to się w głowie nie mieści to sa najgorsze produkty o najniższych współczynnikach przynajmniej w w/w. Jedynie co okazało się w miarę uczciwe to w markecie Birkomarche wełna URSA, ta przynajmniej była pod swoją oficjalną nazwa i nie taka najgorsza jeśli chodzi o parametry (ale też nie najlepsza :) )

w Castoramie kupowałem przewody elektryczne, rzeczywiście najtaniej tam udało mi się znaleźć, a było tego z kilometr.

Peszel ( chyba pisze się Peshel ? ) też tani.

Ale trzeba kupować całe zwoje, NIE NA METRY !

Przewodów elektrycznych to już chyba nie robią specjalnie dla supermarketów ?!

Szczególnie, że te oznaczenia czarne lub zółte na przewodach są takie same.

CZ.

Kupiłem 100 m krążek przewodu w supermarkecie. Podłączyłem i ... nie działa. Sprawdziłem połaczenia. Wszystkow było w porządku. Po wielu próbach i stracie czasu znałazłem. Przwód miał przerwę. Brakowało w izolacji kilku cm drutu. Ale może to przypadek?

dodam jednak, że z założenia raczej nic na budowę nie kupuje w marketach, już tyle razy się przejechałem na różnych rzeczach, że nie ryzykuję. A najbardziej to na piwie jak kiedyś "firmowe" kupiłem w biedronce - brrrrr... :o

Ale przewód elektryczny ???

chyba nie wiele można tu popsuć ?

Elektrykę sam układalem i przerw nie widziałem, okaże się przy podłączeniu wszystkiego

CZ.

Przewód elektryczny tez można s(partolić). Wystarczy zastosować kiepskiej jakości miedź (zanieczyszczenia). Czytałem artykuły np. w Wyborczej i Rzeczpospolitej o takiej miedzi sprowadzanej do Polski (rurki do instalacji c.o. i wodnej). Ponoć w jednym z krajów UE jest specjalna linia produkcyjna w hucie produkująca ten niepełnowartościowy złom wyłącznie na rynek polski. Dotyczyło to jak napisałem rur ale kto wie może i drutu także.

tom soyer - nie słyszałeś bo te firmy naprawdę nie mają się czym chwalić. Markety sprzedają często tzw. swoje markowe produkty. Jest to produkcja innych producentów wykonywana dla konkretnego marketu. Przykładowe nazwy z branży spożywczej - Arko, TiP. Widziałem także np. okna dachowe Castorama (brrr...)

tom soyer - nie słyszałeś bo te firmy naprawdę nie mają się czym chwalić. Markety sprzedają często tzw. swoje markowe produkty. Jest to produkcja innych producentów wykonywana dla konkretnego marketu. Przykładowe nazwy z branży spożywczej - Arko, TiP. Widziałem także np. okna dachowe Castorama (brrr...)

ale chodzi mi o to ze jesli w SM pojawi sie np przewod Zalom to jest on jakosci zalomu a nie TiP. Jesli w Leroy sprzedawany jest osprzet Fael/Legrand to raczej takiej jest on jakosci a nie np jakosci "name leroy". Jesli ktos robi okna dla castoramy pod nazwa castorama to castorama ryzykuje swoim wizerunkiem spuszczajac nieco cene i bardzo mocno jakosc. Watpie jednak ze np urzedowski pozwolilby sobie na wyprodukowanie "taniego okna" i sprzedawanie ich w castoramie pod swoja nazwa. jesli w castoramie pojawia sie okna urzedowskiego to beda one mialy raczej jego jakosc - to w kwesti wyjasnienia.

Wydaje mi się tu na miejscu anegdota z branzy spożywczej: Targi spożywcze w Polsce, stoisko bardzo renomowanej firmy wędliniarskiej, podchodzi poważny klient(powiedzmy np. przedstawiciel dużej sieci s-marketów) zachwycając się parówkami czy też kiełbasą. POdbiega zaraz menager i zaczynają rozamawiać. Rozmowa skłania się w kierunku: kiełbasa bardzo dobra ale dużo za droga. Pointa menagera: Niech Pan poda cenę a my dostarczymy panu za tą cenę odpowiednią kiełbasę.

Na rynku budowlanym konkurencja jest już chyba taka sama jak na rynku spożywczym.

Pozdrawiam i zyczę tylko udanych zakupów.

W supermarketach są oczywiście produkty markowe firm renomowanych, ale jak się temu przyjrzeć bliżej to ceny mają wyższe niż u dystrybutorów. Naprawdę warto sprawdzić przekonałem się o tym wiele razy. Co do wełny do dostałem dzisiaj upust na TOPROCK'a Rockwoola powyżej 30% od cen katalogowych. A w ogóle to z tymi cenami to jakiś idiotyzm. Atlas Rekord np. cena katalogowa 42 zł netto za 25 kg, a u dystrybutora 32 zł brutto za 25 kg. Jak człowiek sam nie kupuje i nie dopilnuje to 30% przepłaca. Nie można ustalić od razu niższych cen aby wykonawcy nas nie naciągali? Dobrze że z naszymi płacami nie jest tak samo :lol:

Niestety, nawet markowe towary w super/hiper-marketach mają inną jakość. Mowa o spożywce, ale dlaczego w budowlance nie miałoby być inaczej?

Generalnie, bardzo ostrożnie można kupować towary w promocji. Ceny innych wcale nie są niskie. Lokalny dystrybutor często ma niższe, no i można się targować!

• 3 weeks później...

Czy rzeczywiście ta wełna z Hiopermarketów jest poza klasą - nie chce mi się wierzyć, że producent typu Gullfiber, Rochwool sygnują swoją nazwą jakieś badziewie. W moim przypadku ceny w hipermarketach są o wiele niższe - chyba, że ktoś ma inne doświadczenia i zna skład z niskimi cenami wełny w Krakowie.

Dziękuję za odpowiedź.

Czy rzeczywiście ta wełna z Hiopermarketów jest poza klasą - nie chce mi się wierzyć, że producent typu Gullfiber, Rochwool sygnują swoją nazwą jakieś badziewie. W moim przypadku ceny w hipermarketach są o wiele niższe - chyba, że ktoś ma inne doświadczenia i zna skład z niskimi cenami wełny w Krakowie.

Dziękuję za odpowiedź.

Rockwool gorsze właściwości niż DOMROCK współczynnik chyba coś ok. 0,045 W/m×K

Gullfiber: TermoMata gorsze własności niż Unimata, a unimata jest najgorsza w ich ogólnej ofercie.

A z tymi cenami to nie tak dokońca bo u dystrybutora możesz dostać 30% upustu od cen katalogowych i wychodzi niewiele więcej.