YEYO 15.09.2003 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2003 Ostatnio męczę temet wełny mineralnej. Zagościłem w Liroy Merlin bo w ulotce były bardzo atrakcyjne ceny. Szukałem zagwozdki jak to możliwe. Producenci markowi Rockwool i Isover. Podzwoniłem, poszukałem i sprawa się wyjaśniła. Rockwool robi produkt specjalnie dla Liroya, Isover też. Rockwool - najgorszy pod względem izolacyjnym produkt w ich ofercie nie umieszaczany nawet na stronie www. Z Isoverem jeszcze ciekawiej: nazwa TermoMata sugeruje bardzo dobre właściwości, a tu niestety gorsze nawet od UniMaty. Ludzie nie dajcie się nabrać! Nie wspomnę, że sprzedawca podawał mi nieprawdziwe dane dotyczące powyższych produktów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uszek 15.09.2003 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2003 Dokładnie się zgadzam, ja też sprawdzilem w PRAKTIKER'ze była promocja tak samo w NOM'ie. To co jest w pormocjach to się w głowie nie mieści to sa najgorsze produkty o najniższych współczynnikach przynajmniej w w/w. Jedynie co okazało się w miarę uczciwe to w markecie Birkomarche wełna URSA, ta przynajmniej była pod swoją oficjalną nazwa i nie taka najgorsza jeśli chodzi o parametry (ale też nie najlepsza ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TOMEKR 15.09.2003 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2003 Bardzo cenna informacja też się zastanawioałem nad wełną z Liroy i miałem to sprawdzać zaoszczędziłeś mi sporo czasu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość www.tanidom.pl 15.09.2003 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2003 http://www.tanidom.pl wełny, które spełniają normy. Zespól http://www.tanidom.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 15.09.2003 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2003 najgorsze ze to nie jest "problem" tylko welny, podobnie jest z wieloma artykulami budowlanymi (ceglami, bloczkami, drewnem) ale takze z AGD (Amica robi podobnie - wybrane artykuly tanio wylacznie dla super:)marketow)! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boze 15.09.2003 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2003 A czy ktoś ma doświadczenia z CASTORAMą? Właśnie się zastanawiam nad wełną min. Do tej pory skutecznie omijam markety, ale mi się kasa kończy a tam można na kartę. Mój kierownik budowy polecał... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 15.09.2003 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2003 w Castoramie kupowałem przewody elektryczne, rzeczywiście najtaniej tam udało mi się znaleźć, a było tego z kilometr.Peszel ( chyba pisze się Peshel ? ) też tani.Ale trzeba kupować całe zwoje, NIE NA METRY ! Przewodów elektrycznych to już chyba nie robią specjalnie dla supermarketów ?!Szczególnie, że te oznaczenia czarne lub zółte na przewodach są takie same. CZ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 15.09.2003 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2003 Kupiłem 100 m krążek przewodu w supermarkecie. Podłączyłem i ... nie działa. Sprawdziłem połaczenia. Wszystkow było w porządku. Po wielu próbach i stracie czasu znałazłem. Przwód miał przerwę. Brakowało w izolacji kilku cm drutu. Ale może to przypadek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 15.09.2003 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2003 dodam jednak, że z założenia raczej nic na budowę nie kupuje w marketach, już tyle razy się przejechałem na różnych rzeczach, że nie ryzykuję. A najbardziej to na piwie jak kiedyś "firmowe" kupiłem w biedronce - brrrrr... Ale przewód elektryczny ??? chyba nie wiele można tu popsuć ? Elektrykę sam układalem i przerw nie widziałem, okaże się przy podłączeniu wszystkiego CZ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 16.09.2003 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2003 Przewód elektryczny tez można s(partolić). Wystarczy zastosować kiepskiej jakości miedź (zanieczyszczenia). Czytałem artykuły np. w Wyborczej i Rzeczpospolitej o takiej miedzi sprowadzanej do Polski (rurki do instalacji c.o. i wodnej). Ponoć w jednym z krajów UE jest specjalna linia produkcyjna w hucie produkująca ten niepełnowartościowy złom wyłącznie na rynek polski. Dotyczyło to jak napisałem rur ale kto wie może i drutu także. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 16.09.2003 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2003 przewody w szajsmarketach maja przede wszystkim bardzo kiepska izolacje - mysle o tych NO NAME. Nie sluszalem zeby znane firmy produkowaly przewody specjalnie dla szajsmarketow. Unikajcie takze osprzetu elektrycznego. To tez kompletna porazka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 16.09.2003 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2003 dzieki za te informacje a w składach budowlanych jest ok?? np nova ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 16.09.2003 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2003 tom soyer - nie słyszałeś bo te firmy naprawdę nie mają się czym chwalić. Markety sprzedają często tzw. swoje markowe produkty. Jest to produkcja innych producentów wykonywana dla konkretnego marketu. Przykładowe nazwy z branży spożywczej - Arko, TiP. Widziałem także np. okna dachowe Castorama (brrr...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 16.09.2003 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2003 tom soyer - nie słyszałeś bo te firmy naprawdę nie mają się czym chwalić. Markety sprzedają często tzw. swoje markowe produkty. Jest to produkcja innych producentów wykonywana dla konkretnego marketu. Przykładowe nazwy z branży spożywczej - Arko, TiP. Widziałem także np. okna dachowe Castorama (brrr...) ale chodzi mi o to ze jesli w SM pojawi sie np przewod Zalom to jest on jakosci zalomu a nie TiP. Jesli w Leroy sprzedawany jest osprzet Fael/Legrand to raczej takiej jest on jakosci a nie np jakosci "name leroy". Jesli ktos robi okna dla castoramy pod nazwa castorama to castorama ryzykuje swoim wizerunkiem spuszczajac nieco cene i bardzo mocno jakosc. Watpie jednak ze np urzedowski pozwolilby sobie na wyprodukowanie "taniego okna" i sprzedawanie ich w castoramie pod swoja nazwa. jesli w castoramie pojawia sie okna urzedowskiego to beda one mialy raczej jego jakosc - to w kwesti wyjasnienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
godul1 16.09.2003 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2003 Wydaje mi się tu na miejscu anegdota z branzy spożywczej: Targi spożywcze w Polsce, stoisko bardzo renomowanej firmy wędliniarskiej, podchodzi poważny klient(powiedzmy np. przedstawiciel dużej sieci s-marketów) zachwycając się parówkami czy też kiełbasą. POdbiega zaraz menager i zaczynają rozamawiać. Rozmowa skłania się w kierunku: kiełbasa bardzo dobra ale dużo za droga. Pointa menagera: Niech Pan poda cenę a my dostarczymy panu za tą cenę odpowiednią kiełbasę.Na rynku budowlanym konkurencja jest już chyba taka sama jak na rynku spożywczym.Pozdrawiam i zyczę tylko udanych zakupów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
YEYO 16.09.2003 10:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2003 W supermarketach są oczywiście produkty markowe firm renomowanych, ale jak się temu przyjrzeć bliżej to ceny mają wyższe niż u dystrybutorów. Naprawdę warto sprawdzić przekonałem się o tym wiele razy. Co do wełny do dostałem dzisiaj upust na TOPROCK'a Rockwoola powyżej 30% od cen katalogowych. A w ogóle to z tymi cenami to jakiś idiotyzm. Atlas Rekord np. cena katalogowa 42 zł netto za 25 kg, a u dystrybutora 32 zł brutto za 25 kg. Jak człowiek sam nie kupuje i nie dopilnuje to 30% przepłaca. Nie można ustalić od razu niższych cen aby wykonawcy nas nie naciągali? Dobrze że z naszymi płacami nie jest tak samo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej K. 16.09.2003 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2003 Niestety, nawet markowe towary w super/hiper-marketach mają inną jakość. Mowa o spożywce, ale dlaczego w budowlance nie miałoby być inaczej?Generalnie, bardzo ostrożnie można kupować towary w promocji. Ceny innych wcale nie są niskie. Lokalny dystrybutor często ma niższe, no i można się targować! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 16.09.2003 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2003 pamietajcie: jakosc musi kosztowac - jak to mawiaja na zachodzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Herne 06.10.2003 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2003 Czy rzeczywiście ta wełna z Hiopermarketów jest poza klasą - nie chce mi się wierzyć, że producent typu Gullfiber, Rochwool sygnują swoją nazwą jakieś badziewie. W moim przypadku ceny w hipermarketach są o wiele niższe - chyba, że ktoś ma inne doświadczenia i zna skład z niskimi cenami wełny w Krakowie. Dziękuję za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
YEYO 06.10.2003 11:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2003 Czy rzeczywiście ta wełna z Hiopermarketów jest poza klasą - nie chce mi się wierzyć, że producent typu Gullfiber, Rochwool sygnują swoją nazwą jakieś badziewie. W moim przypadku ceny w hipermarketach są o wiele niższe - chyba, że ktoś ma inne doświadczenia i zna skład z niskimi cenami wełny w Krakowie. Dziękuję za odpowiedź. Rockwool gorsze właściwości niż DOMROCK współczynnik chyba coś ok. 0,045 W/m×K Gullfiber: TermoMata gorsze własności niż Unimata, a unimata jest najgorsza w ich ogólnej ofercie. A z tymi cenami to nie tak dokońca bo u dystrybutora możesz dostać 30% upustu od cen katalogowych i wychodzi niewiele więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts