Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Uwaga na markety budowlane - we?na mineralna

YEYO

Recommended Posts

Jeszcze jedna uwaga na temat produktów uważanych za martketowe. Kolega kupił w MediaMarkt telewizor PHILIPS 29 PT 8608. Był cały szczęśliwy bo za zaoszczędził na tym sporo kasy. Po trzech miesiącach telewizor zaczął szwankować - przebarwienia obrazu itp. Okazało sie że faktycznie nie kupił telewozora PHILIPS 29 PT 8608 tylko identycznie wyglądający marketowy PHILIPS 29 PT 8608-1. W środku bebechy całkiem inne - słowem tandeta. Gosciu teraz wie co kupił

pozdro Darek

Trzeba bacznie uważać co sie kupuje.... nazwa markowego producenta nie wystarczy.... należy sprawdzić czy to faktycznie ten sam produkt

Czy rzeczywiście ta wełna z Hiopermarketów jest poza klasą - nie chce mi się wierzyć, że producent typu Gullfiber, Rochwool sygnują swoją nazwą jakieś badziewie. W moim przypadku ceny w hipermarketach są o wiele niższe - chyba, że ktoś ma inne doświadczenia i zna skład z niskimi cenami wełny w Krakowie.

Dziękuję za odpowiedź.

Rockwool gorsze właściwości niż DOMROCK współczynnik chyba coś ok. 0,045 W/m×K

Gullfiber: TermoMata gorsze własności niż Unimata, a unimata jest najgorsza w ich ogólnej ofercie.

A z tymi cenami to nie tak dokońca bo u dystrybutora możesz dostać 30% upustu od cen katalogowych i wychodzi niewiele więcej.

W związku z powyższym pojechałem do NOMI i spisałem,metryczki ROCKWOOLA.

1)Wełna 150x5500x1000 [mm] - 5,6 m2 - 0,84 m3

R obl =3,65

lambda obl = 0,041

cena 56,95 zł za szt.

Po przeliczeniu wychodzi 1m3=67,80 zł

2)Wełna 100x4500x1000 [mm] 2 szt - 9,0m2 - 0,9 m3

R obl =2,40

lambda obl = 0,041

cena 76,43 zł za szt. (czyli dwie w jednym opakowaniu)

Po przeliczeniu wychodzi 1m3=84,92 zł

Czy przy tej cenie parametry są poza klasą?

Nie wiem jaka wełna jest w NOMI. Dzwoniłem do Rockwoola i otrzymałem takie informacje jakie otrzymałem czyli dla wełny sprzedawanej w Liroy Merlin lambda wynosi 0.045 Gullfiber udzielił mi też informacji telefonicznej że wełna w Liroy ich produkcji ma nieco gorsze właściwości niż Unimata.

A pod jaką nazwą sprzedawany jest Rockwool i Gullfiber w NOMI?

PS. Ja nie twierdzę że wełna jest poza klasą tylko że to produkt o kiepskich właściwościach i o nazwach wprowadzających w błąd np. TermoMata. Wpisz w wyszukiwarce nazwę TermoMata i zobaczysz że wyniki wyszukiwania jest 0 :o Bo nie ma czym się chwalić niestety.

Czy rzeczywiście ta wełna z Hiopermarketów jest poza klasą - nie chce mi się wierzyć, że producent typu Gullfiber, Rochwool sygnują swoją nazwą jakieś badziewie. W moim przypadku ceny w hipermarketach są o wiele niższe - chyba, że ktoś ma inne doświadczenia i zna skład z niskimi cenami wełny w Krakowie.

Dziękuję za odpowiedź.

Gullfiber: TermoMata gorsze własności niż Unimata, a unimata jest najgorsza w ich ogólnej ofercie.

A z tymi cenami to nie tak dokońca bo u dystrybutora możesz dostać 30% upustu od cen katalogowych i wychodzi niewiele więcej.

???????

Co to znaczy? Przecież DOMROCK to jeden z produktów ROCKWOOLA.

Tak przynajmniej jest tu: http://www.rockwool.pl/sw8872.asp

???????

Co to znaczy? Przecież DOMROCK to jeden z produktów ROCKWOOLA.

Tak przynajmniej jest tu: http://www.rockwool.pl/sw8872.asp

Tak ale w markecie jest Rockwool bez nazwy handlowej tzw. noname o właściwościach gorszych niż DOMROCK. Na stronie Rockwoola żadnych informacji o tej wełnie nie znajdziesz bo i jak jak nie ma nazwy. Podobnie nie znajdziesz nigdzie informacji o wełnie ISOVERA -Gullfiber TermoMata. :-?

Jeszcze do tych co nie bardzo wiedzą o co chodzi trochę wyjaśnienia. Produkuje się wełnę o róznych właściwościach izolacyjnych ( i Rokwool i Isover i inni). Im mniejszy współczynnik lambda tym wełna ma lepsze własności izolacyjne. Np aby uzyskać ten sam efekt trzeba 15cm TopRocka ( 0,035 W/m×K ) ale już ok. 18cm UniMaty czy Domrock'a(0,041 W/m×K).

A od własności zależą ceny. To nie jest tak, że jak na opakowaniu jest Rokwool 15 cm to wszystko jedno co w środku.

Czytam i czytam i mam pytanie. Jakie powinna mieć parametry dobra wełna? Mnie jest obojętne czy kupię ją w OBI , NOMI, PRAKTIKERZE, CASTORAMIE, Składzie Budowlanym, Hurtowni czy w Zwykłym Sklepie.

Jakie parametry (z ceną sobie poradzę)?

Wszystko zależy ile chcesz jej dać jak napisałem powyżej. Jeżeli dasz np. 15cm + 8 cm w ruszt TopRocka o wspólczynniku 0,035 to będzie extra.