Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piec na paliwo stałe ze składem w kotłowni 7 mkw?

Recommended Posts

Zastanawiam się nad wyborem źródła ciepła i pieca do mojego domu. Pierwotnie miał to być gaz, ale wobec rosnących jego cen staje to pod znakiem zapytania i myślę o jakimś groszku, peletach, może węglu. Tylko czy moja kotłownia o powierzchni 7 mkw wystarczy na kocioł i zapas paliwa? Jakiej minimalnej wielkości powinna być sensowna kotłownia na paliwo stałe?

Jeśli to ma znaczenie, do ogrzania ok. 180 mkw.

OK - kotłownia ma wymiary ok. 1,8 x 3,8. Na jednej z krótszych ścian jest komin oraz wejście do pomieszczenia. Komin Schiedel Rondo Plus 20+W.

No to prawie jak u mnie ;) Szkoda właśnie, że wejście jest tuż obok komina. To trochę komplikuje sprawę. Mi mój majster zaproponował zwykły piec na ekogroszek z zasobnikiem, który ma 1,2m szerokości. Zostanie mi wtedy 0,8m na wejście, więc całkiem całkiem, żeby się przedostać do środka. U Ciebie jest już trochę ciaśniej przy tym rozwiązaniu - zostanie 0,6m, ale i to myślę jest do zaakceptowania (wczoraj wymierzyłem że do łazienki w mieszkaniu mamy drzwi 0,6).

Innym rozwiązaniem wcześniej proponowanym przez tego samego majstra był długi i wąski piec. Wtedy zajmuje mniej mniejsca na tej wąskiej ścianie ale więcej na tej dłuższej.

I finalnie - składzik opału - z tym może być mały problem bo kotłownia nie za wielka. Ale zawsze kilka worków się zmieści

Moja kotłownia będzie miał prawi 10m2 planuje piec na ekogroszek z tego co pamiętam architekt twierdził ze są przepisy regulując powierzchnie kotłowni opalanej paliwem stałym. W moim przypadku jest to projekt indywidualny i mam pewne pole manewru a i tak to co mam wydaje mi się małe biorąc aspekt magazynowani opału.

Większy skład opału zawsze można zrobić na zewnątrz budynku a w kotłowni trzymać tylko kilka worków. Na zewnątrz można zrobić jakąś całkiem ładnie wyglądającą wiatę lub szopę i powinno spełniać swoje zadanie. Ja sam będe miał kotłownie 4,5mkw (1.8x2.5 - projekt http://www.archon.pl/index.php?act=33&rodzaj=rzuty&sid=m42e0de060594e ) i też planuje tam piec z podajniekiem na ekogorszek ale już bez składu opału - u mie będzie ona z tyłu za garażem w pomieszczeniu gospodarczym

Nie obawiasz się hałasu od kotła w pokoju nr 7?

Niestety może trochę hałasować. Ale co zrobić. Taki projekt nam podpasował. W pokoju obok będzie akurat gabinet i dodatkową warstwę wygłuszenia będzie stanowił duży regał z książkami. Więc może nie będzie tak źle.

• 3 years później...
Nie mogę nigdzie znaleźć projektu domu z kotłownią która by mi pasowała ogólnie chyba bym chciał mieć osobne wyście tylko nie wiem czy z boku domu czy z przodu mieć drzwi do kotłowni obok wejściowych ??Czy np wejscie do kotłowni z wiatrołapu a z przodu zrobić tylko okno i pod nim takie drzwiczki na wrzucanie węgal i drzewa żeby nie nosić przez wiatrołap co o tum sądzicie ??