Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Zastanawiam się nad wyborem źródła ciepła i pieca do mojego domu. Pierwotnie miał to być gaz, ale wobec rosnących jego cen staje to pod znakiem zapytania i myślę o jakimś groszku, peletach, może węglu. Tylko czy moja kotłownia o powierzchni 7 mkw wystarczy na kocioł i zapas paliwa? Jakiej minimalnej wielkości powinna być sensowna kotłownia na paliwo stałe?

Jeśli to ma znaczenie, do ogrzania ok. 180 mkw.

https://forum.murator.pl/topic/101905-piec-na-paliwo-sta%C5%82e-ze-sk%C5%82adem-w-kot%C5%82owni-7-mkw/

7m2 to może być 3,5 x 2 lub 7 x 1 - opisz dokładniej swoją kotłownię, gdzie masz komin, jaki, etc.

U mnie na 2 x 3,7m zmieści się i piec z zasobnikiem, mała wanienka/prysznic, umywalka i mały składzik opału ;)

OK - kotłownia ma wymiary ok. 1,8 x 3,8. Na jednej z krótszych ścian jest komin oraz wejście do pomieszczenia. Komin Schiedel Rondo Plus 20+W.

No to prawie jak u mnie ;) Szkoda właśnie, że wejście jest tuż obok komina. To trochę komplikuje sprawę. Mi mój majster zaproponował zwykły piec na ekogroszek z zasobnikiem, który ma 1,2m szerokości. Zostanie mi wtedy 0,8m na wejście, więc całkiem całkiem, żeby się przedostać do środka. U Ciebie jest już trochę ciaśniej przy tym rozwiązaniu - zostanie 0,6m, ale i to myślę jest do zaakceptowania (wczoraj wymierzyłem że do łazienki w mieszkaniu mamy drzwi 0,6).

Innym rozwiązaniem wcześniej proponowanym przez tego samego majstra był długi i wąski piec. Wtedy zajmuje mniej mniejsca na tej wąskiej ścianie ale więcej na tej dłuższej.

I finalnie - składzik opału - z tym może być mały problem bo kotłownia nie za wielka. Ale zawsze kilka worków się zmieści

60 cm raczej będzie mało na wchodzenie wgłąb kotłowni razem z zapasem paliwa i innymi gratami, w moim przypadku chyba lepiej byłoby kupić węższy a dłuższy kocioł.

A ile tak objętościowo przechowujesz tam groszku? I na jaki okres grzania to starcza?

Moja kotłownia będzie miał prawi 10m2 planuje piec na ekogroszek z tego co pamiętam architekt twierdził ze są przepisy regulując powierzchnie kotłowni opalanej paliwem stałym. W moim przypadku jest to projekt indywidualny i mam pewne pole manewru a i tak to co mam wydaje mi się małe biorąc aspekt magazynowani opału.
A według jakiego projektu budujesz? luknąłbym sobie na tą kotłownię.

Kika - http://www.archipelag.pl/projekty-domow/kika/

fajny domek. kotłownia niemal identyko :-)

A Ty co budujesz?
Większy skład opału zawsze można zrobić na zewnątrz budynku a w kotłowni trzymać tylko kilka worków. Na zewnątrz można zrobić jakąś całkiem ładnie wyglądającą wiatę lub szopę i powinno spełniać swoje zadanie. Ja sam będe miał kotłownie 4,5mkw (1.8x2.5 - projekt http://www.archon.pl/index.php?act=33&rodzaj=rzuty&sid=m42e0de060594e ) i też planuje tam piec z podajniekiem na ekogorszek ale już bez składu opału - u mie będzie ona z tyłu za garażem w pomieszczeniu gospodarczym
A według jakiego projektu budujesz? luknąłbym sobie na tą kotłownię.

Kika - http://www.archipelag.pl/projekty-domow/kika/

fajny domek. kotłownia niemal identyko :-)

A Ty co budujesz?

pr. indywidualny

Nie obawiasz się hałasu od kotła w pokoju nr 7?

Niestety może trochę hałasować. Ale co zrobić. Taki projekt nam podpasował. W pokoju obok będzie akurat gabinet i dodatkową warstwę wygłuszenia będzie stanowił duży regał z książkami. Więc może nie będzie tak źle.

u nas kotłownia ma 7,6m i w planie jest właśnie żeby oprócz kotła było tam trochę składowanego opału. Jeśli okaże się, że mieści się mało opału jako składownię wykorzystamy stojący w rogu działki blaszak.
  • 3 years później...
Nie mogę nigdzie znaleźć projektu domu z kotłownią która by mi pasowała ogólnie chyba bym chciał mieć osobne wyście tylko nie wiem czy z boku domu czy z przodu mieć drzwi do kotłowni obok wejściowych ??Czy np wejscie do kotłowni z wiatrołapu a z przodu zrobić tylko okno i pod nim takie drzwiczki na wrzucanie węgal i drzewa żeby nie nosić przez wiatrołap co o tum sądzicie ??