magangs 16.05.2008 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2008 Zastanawiam się nad wyborem źródła ciepła i pieca do mojego domu. Pierwotnie miał to być gaz, ale wobec rosnących jego cen staje to pod znakiem zapytania i myślę o jakimś groszku, peletach, może węglu. Tylko czy moja kotłownia o powierzchni 7 mkw wystarczy na kocioł i zapas paliwa? Jakiej minimalnej wielkości powinna być sensowna kotłownia na paliwo stałe? Jeśli to ma znaczenie, do ogrzania ok. 180 mkw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 16.05.2008 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2008 7m2 to może być 3,5 x 2 lub 7 x 1 - opisz dokładniej swoją kotłownię, gdzie masz komin, jaki, etc. U mnie na 2 x 3,7m zmieści się i piec z zasobnikiem, mała wanienka/prysznic, umywalka i mały składzik opału Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magangs 16.05.2008 07:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2008 OK - kotłownia ma wymiary ok. 1,8 x 3,8. Na jednej z krótszych ścian jest komin oraz wejście do pomieszczenia. Komin Schiedel Rondo Plus 20+W. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 16.05.2008 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2008 OK - kotłownia ma wymiary ok. 1,8 x 3,8. Na jednej z krótszych ścian jest komin oraz wejście do pomieszczenia. Komin Schiedel Rondo Plus 20+W. No to prawie jak u mnie Szkoda właśnie, że wejście jest tuż obok komina. To trochę komplikuje sprawę. Mi mój majster zaproponował zwykły piec na ekogroszek z zasobnikiem, który ma 1,2m szerokości. Zostanie mi wtedy 0,8m na wejście, więc całkiem całkiem, żeby się przedostać do środka. U Ciebie jest już trochę ciaśniej przy tym rozwiązaniu - zostanie 0,6m, ale i to myślę jest do zaakceptowania (wczoraj wymierzyłem że do łazienki w mieszkaniu mamy drzwi 0,6). Innym rozwiązaniem wcześniej proponowanym przez tego samego majstra był długi i wąski piec. Wtedy zajmuje mniej mniejsca na tej wąskiej ścianie ale więcej na tej dłuższej. I finalnie - składzik opału - z tym może być mały problem bo kotłownia nie za wielka. Ale zawsze kilka worków się zmieści Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magangs 16.05.2008 07:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2008 60 cm raczej będzie mało na wchodzenie wgłąb kotłowni razem z zapasem paliwa i innymi gratami, w moim przypadku chyba lepiej byłoby kupić węższy a dłuższy kocioł. A ile tak objętościowo przechowujesz tam groszku? I na jaki okres grzania to starcza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 16.05.2008 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2008 A ile tak objętościowo przechowujesz tam groszku? I na jaki okres grzania to starcza?Jeszcze nie przechowuję, bo jeszcze kotłowni nie mam zrobionej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magangs 16.05.2008 07:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2008 A według jakiego projektu budujesz? luknąłbym sobie na tą kotłownię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 16.05.2008 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2008 A według jakiego projektu budujesz? luknąłbym sobie na tą kotłownię. Kika - http://www.archipelag.pl/projekty-domow/kika/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
g_sid 16.05.2008 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2008 Moja kotłownia będzie miał prawi 10m2 planuje piec na ekogroszek z tego co pamiętam architekt twierdził ze są przepisy regulując powierzchnie kotłowni opalanej paliwem stałym. W moim przypadku jest to projekt indywidualny i mam pewne pole manewru a i tak to co mam wydaje mi się małe biorąc aspekt magazynowani opału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magangs 16.05.2008 10:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2008 A według jakiego projektu budujesz? luknąłbym sobie na tą kotłownię. Kika - http://www.archipelag.pl/projekty-domow/kika/ fajny domek. kotłownia niemal identyko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 16.05.2008 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2008 A według jakiego projektu budujesz? luknąłbym sobie na tą kotłownię. Kika - http://www.archipelag.pl/projekty-domow/kika/ fajny domek. kotłownia niemal identyko A Ty co budujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek G 16.05.2008 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2008 Większy skład opału zawsze można zrobić na zewnątrz budynku a w kotłowni trzymać tylko kilka worków. Na zewnątrz można zrobić jakąś całkiem ładnie wyglądającą wiatę lub szopę i powinno spełniać swoje zadanie. Ja sam będe miał kotłownie 4,5mkw (1.8x2.5 - projekt http://www.archon.pl/index.php?act=33&rodzaj=rzuty&sid=m42e0de060594e ) i też planuje tam piec z podajniekiem na ekogorszek ale już bez składu opału - u mie będzie ona z tyłu za garażem w pomieszczeniu gospodarczym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magangs 16.05.2008 12:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2008 A według jakiego projektu budujesz? luknąłbym sobie na tą kotłownię. Kika - http://www.archipelag.pl/projekty-domow/kika/ fajny domek. kotłownia niemal identyko A Ty co budujesz? pr. indywidualny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yar65 16.05.2008 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2008 Kika - http://www.archipelag.pl/projekty-domow/kika/ Nie obawiasz się hałasu od kotła w pokoju nr 7? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 18.05.2008 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2008 Kika - http://www.archipelag.pl/projekty-domow/kika/ Nie obawiasz się hałasu od kotła w pokoju nr 7? Niestety może trochę hałasować. Ale co zrobić. Taki projekt nam podpasował. W pokoju obok będzie akurat gabinet i dodatkową warstwę wygłuszenia będzie stanowił duży regał z książkami. Więc może nie będzie tak źle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamionkal 18.05.2008 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2008 u nas kotłownia ma 7,6m i w planie jest właśnie żeby oprócz kotła było tam trochę składowanego opału. Jeśli okaże się, że mieści się mało opału jako składownię wykorzystamy stojący w rogu działki blaszak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byry007 15.07.2011 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2011 Nie mogę nigdzie znaleźć projektu domu z kotłownią która by mi pasowała ogólnie chyba bym chciał mieć osobne wyście tylko nie wiem czy z boku domu czy z przodu mieć drzwi do kotłowni obok wejściowych ??Czy np wejscie do kotłowni z wiatrołapu a z przodu zrobić tylko okno i pod nim takie drzwiczki na wrzucanie węgal i drzewa żeby nie nosić przez wiatrołap co o tum sądzicie ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts