Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kupic czy budowac samemu?

Beatka

Recommended Posts

Beata,

dwa lata to nie jest długo. My dwa lata temu (prawie równiutko!) kupiliśmy działkę. Wydawało mi się wtedy, że czekanie na budowę rok, dwa, trzy - zgroza! - będzie nie do wytrzymania.

Okazało się, że ten czas był nam bardzo potrzebny na zdobycie elementarnej wiedzy o budowaniu domu - bez niej lepiej się za to nie zabierać, przy polskich standardach wykonawczych! Na wybranie - świadome i przemyślane - projektu i zaadaptowanie go.

Jeśli tylko macie jakieś perspektywy na budowę w przyszłości, ten czas można naprawdę dobrze spożytkować.

Pozdrawiam i życzę dużo optymizmu i wytrwałości!

Analitycu rynku mieszkaniowego twierdzą, że teraz jest dobra pora na kupno nieruchomości. Po wejściu naszym do UNII Europejskiej ceny nieruchomości raczej wzrosną. Przy kupowaniu skazujesz się już na gotowca który niekoniecznie będzie Ci pasował.

Czy budować ? W perspektywie wzrostu podatku VAT na materiały budolwne do 22%, oraz zaostrzeniu przepisów o dokumentacji budynku, widać że droga czeka Cie ciężka.

Ale przy budowie jest więcej satysfakcji oraz można wtrącić swoje trzy grosze na etapie projektowania oraz wykończenia wnętrza.

Decyzja i tak należy oczywiście do Ciebie.

Nie wiem, skąd bierze się to przeświadczenie, że po wejściu Polski do Unii ceny nieruchomości wzrosną. Czytałam wywód kilku analityków w Rzeczpospolitej, którzy kompletnie temu zaprzxeczają. Przecież nie sadzisz chyba, że tłumy Europejczykó będa walić do Posli drzwiami i oknami, żeby kupic mieszkanie na Bródnie.

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

A ja kupiłam uzywany. I bardzo Was wszystkich podziwiam, bo kupiłam go właśnie ze strachu, że budująć żle wybiorę to usytuowanie gniazdek, o którym ktoś wyżej pisze.

Teraz też mam żle usytuowane, ale miałam to wkalkulowane..........

A tak naprawde to po prostu chciałam już mieszkac w domu z ogrodem i z dala od tesciów.........

Ale i tak kiedyś wybuduję..... Jak już bede miała czas....

Pozdrawiam,

witaj..mam 25 lat i przyznam szczerze że w gniazdku rodziców robi mi sie już coraz ciaśniej więc podjąłem decyzje o wyfrunięciu (jeśli ktoś zapyta czemu tak późno to od razu udzielę odpowiedzi - nauka :-).. nie jestem majętny więc w grę wchodzi kredycik, ale po przęglądnięciu ofert mieszkaniowych i podliczeniu kosztów zakupu + utrzymania + czynszu + RATY!! wychodzi na to że niewiele drożej jest wybudować domek..w moim przypadku argumentem jest działka (choć jeszcze czeka mnie sprawa spadkowa+darowizny oraz podatek i kupę kartkologi) ale wszystko da się zrobić..

po pierwsze: dom który buduję jest kompromisem pomiędzy tym czego chcę a na co mnie stać (z przewagą na stać) :D

po drugie: jeśli zamierzasz tylko przyglądać się jak się mury pną do góry to od razu podwój fundusz przeznaczony na budowę :D

po trzecie: każda chwila przeznaczona na sporządzenie porzadnego kosztorysu, harmonogramu prac oraz co bardzo ważne: wystroju wnętrza zaowocuję wiekszym poziomem satysfakcji (co jest wprostproporcjonalne do zmęczenia) :wink:

po czwarte: dom to Twój świat i żaden pies sąsiada nie nasika Ci na wycieraczkę :lol:

pozdrowienia dl wszystkich budujących: niech strop zawsze wisi a ściany stoją

• 3 months później...
  • 4 weeks później...
  • 2 weeks później...