Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zamieniłam ściany trójwarstwowe na dwuwarstwowe

Recommended Posts

• Odpowiedzi 66
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Chodzi o to, że ja już zapłaciłam za ścianę trójwarstwową. Wymurowana została jedna warstwa a teraz wykonawca chce dopłaty za położenie wełny...

wykonawca chce dopłaty za samo przyczepienie wełny do sciany ?

czy ma dodatkowo na te wełne połozyc kleje, siatke i zrobic elewacje na gotowo ?

Sharlee może zorientuj się ile w Twojej okolicy kosztuje postawienie m2 ściany dwuwarstwowej, czy też Twego domu w tej technologii, na gotowo z ociepleniem i tynkiem (mówię o usłudze nie materiale), i porownaj z tym na co się umówiłaś przy ścianie 3W, jeśłi wyjdzie znacząca różnica na Twoją korzyść to walcz o nią, jeśli nie to...

A jaka była stawka za 1m2 ściany 3-warstwowej i ile teraz chce dodatkowo za docieplenie? (Pytam o samą robociznę).

Moim zdaniem na parametrach izolacyjnych zyskałaś symbolicznie. A Koszt materiałów: 38 cm porotherm + 12 cm wełny będzie pewnie nawet wyższy niż max+wełna+cegła. No i ta droższa robocizna. :-?

A jaka była stawka za 1m2 ściany 3-warstwowej i ile teraz chce dodatkowo za docieplenie? (Pytam o samą robociznę).

Dom ma 350 m2 za robociznę zapłaciłam 135 tys (stan surowy otwarty bez dachu, więźby itd.) wykonawca chce dodatkowo 12 tys złotych.

Moim zdaniem na parametrach izolacyjnych zyskałaś symbolicznie. A Koszt materiałów: 38 cm porotherm + 12 cm wełny będzie pewnie nawet wyższy niż max+wełna+cegła. No i ta droższa robocizna. :-?

Zyskałam ok 20 tys złotych ma materiałach, cenna porothermu 25 była wyższa od porothermu 38, więc wybór był prosty. Najbardziej zależało mi by ściana była ciepła i myślę, że taka będzie. :)

Gość ZW

A więc jesteś 8 tys do przodu.

Nie piszesz czy ściana 3 warstwowa miała być z wykończeniem (tynk+malowanie, klinkier) ?

Jeśli miała nie być z wykończeniem, to jesteś do przodu dużo więcej. Tradycyjny tynk + malowanie to ze 40 zł jak nic. x powierzchnia

pozdrawiam

Do przodu to będzie mój wykonawca jeśli mu zapłacę.

Nie piszesz czy ściana 3 warstwowa miała być z wykończeniem (tynk+malowanie, klinkier) ?

Stan surowy otwarty nie uwzględnia wykończenia!!!

Może zadam pytanie tak: jaki jest koszt robocizny ściany 3W (u-220, wełna, k3) i ściany 2W (ceramika poryzowana, wełna)?

Wg mnie znaczenie droższa jest 3W a jak sądzą eksperci? :)

jeżeli stan surowy nie zawiera wykończenia a za takie traktujesz wykończenie zewnętrzne ściany 3w to analogicznie dla sciany 2w nie powinno być wykończenia (ocieplenie, kleje, siatki tynki), tego się pewnie trzyma wykonawca i dlatego chce kasy, mówiąc że stan surowy nie zawiera wykonczenia sama go usprawiedliwiasz w pewnym sensie, to można naprawde rozważać na wiele sposobów, z różnego punktu widzenia a najwazniejsze i tak będzie uzgodnienie (umowa) pomiędzy inwestorem a wykonawcą, musisz wynegocjować aneks do umowy o zmianie zakresu prac (3w na 2w) i ewentualnie kosztów ich wykonania, do tego przyda ci się odpowiedz na postawione pytanie o kszty tych ścian, z tym że przy ścianie "2w (ceramika poryzowana, wełna)" uzupełniłbym o klej-siatka-klej, tynk, bo chyba nie chcesz żeby wykonawca zakończył prace na zamocowaniu wełny na ścianie?

Gość ZW

Do przodu to będzie mój wykonawca jeśli mu zapłacę.

Stan surowy otwarty nie uwzględnia wykończenia!!!

Chyba się zapędziłaś

Wykonawca nie dołoży do wykonania elewacji (kolorowy tynk + podkładowe sprawy) za friko. Ani ten ani kolejny. A umówiona cena elewacji nie obejmowała.

Przy 3W mógł zostawić surową cegłę na wierzchu ale przecież nie ma zostawić przyklejonej wełny bez otynkowania ?

pozdrawiam

Radzę nie robić ocieplenia domu teraz. Jak rozumiem, jesteś na etapie stanu surowego otwartego. Ocieplenie możesz zrobić najwcześniej dopiero po wstawieniu okien i docelowych drzwi.

Wykonawca powinien obniżyć ci cenę gdyż wykonał tylko jedną warstwę muru zamiast 2 + wkładanie ocieplenia pomiędzy.

Jeżeli chcesz aby robił ocieplenie to umów się z nim na późniejszy termin. Do domu będą wnosić jeszcze masę towaru (tynki, wylewki, płyty GG, profile, grzejniki, rury itp) i jestem przekonany, że wykończona elewacja uległaby podniszczeniu w okolicach drzwi.

Rzeczywiście kobiet nie można zrozumieć a trzeba je kochać bo są do tego stworzone.

PS

nigdy bym ściany trójwarstwowej nie zamienił na dwuwarstwową mając wyasygnowaną na to wcześniej kasę. To tak jak by stryjek zamienil siekierkę na kijek i jeszcze za to dopłacił. Kompletna paranoja.

A tak poprawdzie jak może kobieta o takich sprawach decydować (nie umniejszając kobietom) i gdzie jest facet.

Widzę że jak tak dalej pójdzie to niedługo płeć piekna zdominuje budownictwo i faceci pójdą w odstawkę 8)

pzdr.

Wykonawca nie dołoży do wykonania elewacji (kolorowy tynk + podkładowe sprawy) za friko. Ani ten ani kolejny. A umówiona cena elewacji nie obejmowała.

Ojej! Ale ja nie chcę by kład tynk!!! Chodzi mi tylko o położenie wełny, nic więcej!!!

i co, wełnę tak sobie zostawisz na ścianie na x czas??

i wełnę czyli ocieplenie powinno się jednak robić po stolarce zewnętrznej...

i czy on (wykonawca) wie że chodzi ci tylko o same mocowanie wełny a nie o kleje, siatki tynki? moze się nie zrozumieliście i dlatego chce większą kasę bo sądzi że ma zrobić to tak jak powinien a nie partaczyć?

A tak poprawdzie jak może kobieta o takich sprawach decydować (nie umniejszając kobietom) i gdzie jest facet.

Widzę że jak tak dalej pójdzie to niedługo płeć piekna zdominuje budownictwo i faceci pójdą w odstawkę.

Jak widzę poczuł się Pan urażony :D w takim razie poproszę by Pan - jak rozumiem fachowiec - wytłumaczył mi na czym polega przewaga ściany 3W (U-220, wełna, K-3) nad 2W w moim przypadku 38cm CERMAIKA PORYZOWANA + 12 cm WEŁNY.

Dziękuję i czekam na merytoryczną dyskusję.

i co, wełnę tak sobie zostawisz na ścianie na x czas??

i wełnę czyli ocieplenie powinno się jednak robić po stolarce zewnętrznej...

Oczywiście w pełni się zgadzam! Nie chodzi mi o to by natychmiast tę wełnę kład, w swoim czasie, ale by był wykonawca w pełni świadomy, że ma to jeszcze do wykoanania.

i czy on (wykonawca) wie że chodzi ci tylko o same mocowanie wełny a nie o kleje, siatki tynki? moze się nie zrozumieliście i dlatego chce większą kasę bo sądzi że ma zrobić to tak jak powinien a nie partaczyć?

Oczywiście wie, a mimo to chce dopłaty. :( I tutaj jest właśnie problem, gdyż uważam, że mu się nic dodatkowo nie należy.

to jeśli tak sytuacja wygląda to ja tez uważam że mu się dopłata nie należy

a moze spróbuj z nim się dogadać na samą ścianę bez wełny czyli 1 warstwę z tych 3 z umowy pierwotnej, powinien wtedy obniżyć wycenę usługi a Ty na spokojnie potem znajdziesz sobie porządną ekipę od dociepleń

to jeśli tak sytuacja wygląda to ja tez uważam że mu się dopłata nie należy

a moze spróbuj z nim się dogadać na samą ścianę bez wełny czyli 1 warstwę z tych 3 z umowy pierwotnej, powinien wtedy obniżyć wycenę usługi a Ty na spokojnie potem znajdziesz sobie porządną ekipę od dociepleń

Ja jestem chętna do rozmów, ale on pieniądze już wziął i nawet jestem bardziej niż pewna, że oddać nie odda. Dlatego też publicznie pytam czy mam rację w tym sporze i teraz już wątpliwości nie mam. Poza tym mam dla Wszystkich radę żADNYCH ZALICZEK!!! :)