Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

A tak poprawdzie jak może kobieta o takich sprawach decydować (nie umniejszając kobietom) i gdzie jest facet.

Widzę że jak tak dalej pójdzie to niedługo płeć piekna zdominuje budownictwo i faceci pójdą w odstawkę.

Jak widzę poczuł się Pan urażony :D w takim razie poproszę by Pan - jak rozumiem fachowiec - wytłumaczył mi na czym polega przewaga ściany 3W (U-220, wełna, K-3) nad 2W w moim przypadku 38cm CERMAIKA PORYZOWANA + 12 cm WEŁNY.

Dziękuję i czekam na merytoryczną dyskusję.

Jaki urażony i jaki Pan i fachowiec, dziecko drogie więcej pogody ducha i humoru :wink:

O zaletach ściany 3-warstwowej sama się przekonasz użytkując ten dwuwarstwowy szajs (który zresztą sam również robię z braku kasy).

Widać na nim niemalże każde dotkniecie na elewacji a o przystawieniu drabiny to już zapomnij. Resztę załatwi dzieciarnia. Nie tylko względy cieplne ale i mechaniczne mają znaczenie.

pzdr.

• Odpowiedzi 66
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ojej! Ale ja nie chcę by kład tynk!!! Chodzi mi tylko o położenie wełny, nic więcej!!!

Czyli, ktoś inny ma tynkować i "obrabiać" otwory okienne, drzwiowe?

Czyli On ma tylko wełnę ułożyć i przymocować do ściany? Z siatką na tynk?

I taka ściana ma "stać" jakiś czas bez tynku?

To kto weźmie odpowiedzialność za izolację? Ten kto położył wełnę, czy ten od tynków. Nastąpi typowa "spychologia".

Zupełnie tego nie rozumiem :o

A tak poprawdzie jak może kobieta o takich sprawach decydować (nie umniejszając kobietom) i gdzie jest facet.

Widzę że jak tak dalej pójdzie to niedługo płeć piekna zdominuje budownictwo i faceci pójdą w odstawkę.

Jak widzę poczuł się Pan urażony :D w takim razie poproszę by Pan - jak rozumiem fachowiec - wytłumaczył mi na czym polega przewaga ściany 3W (U-220, wełna, K-3) nad 2W w moim przypadku 38cm CERMAIKA PORYZOWANA + 12 cm WEŁNY.

Dziękuję i czekam na merytoryczną dyskusję.

Jaki urażony i jaki Pan i fachowiec, dziecko drogie więcej pogody ducha i humoru :wink:

O zaletach ściany 3-warstwowej sama się przekonasz użytkując ten dwuwarstwowy szajs (który zresztą sam również robię z braku kasy).

Widać na nim niemalże każde dotkniecie na elewacji a o przystawieniu drabiny to już zapomnij. Resztę załatwi dzieciarnia. Nie tylko względy cieplne ale i mechaniczne mają znaczenie.

pzdr.

Ciekawe czy zostało wykonane zgodnie z zaleceniami czyli do I kondygnacji 2x siatka :)

Napisałem wcześniej że to prowokacja i albo tak jest albo to jakiś bezsens.

Nastąpiła zmiana sposobu wykonania a nie było rozmów o płatności ?

czy taniej czy drożej ?

Cała wojna idzie o to żeby kiedyś tam przypiął gołą wełnę do ściany ?

przecież to są grosze jeśli ktoś będzie robił elewację - 3-4 zł od metra a może mniej ?

W tej chwili oczekujesz że wykonawca, kiedyś tam, jak będzie ktoś robił

ocieplenie (kleje, siatki, tynki, obróbki) - to przyjedzie rozłoży od początku

rusztowanie i poprzypina ci tylko tą wełnę ? Przecież to chore.

PTH P/W 38 + 12 cm wełny to 0,188 W/m2K

I oto właśnie chodziło, ściana jest cieplutka :)

mnie wychodzi że styropian najcieplejszy

Mimo wszystko zostanę przy wełnie. :)

... W tej chwili oczekujesz że wykonawca, kiedyś tam, jak będzie ktoś robił

ocieplenie (kleje, siatki, tynki, obróbki) - to przyjedzie rozłoży od początku

rusztowanie i poprzypina ci tylko tą wełnę ? Przecież to chore.

Lenart

ja równiez byłem ciekaw czy chodzi o sama wełne czy o więcej i zapytałem

wykonawca chce dopłaty za samo przyczepienie wełny do sciany ?

czy ma dodatkowo na te wełne połozyc kleje, siatke i zrobic elewacje na gotowo ?

Ocielenie ścian, czyli wszystko co się z tym wiąże.

wynika z tego, ze Sharlee szuka haka na wykonawce aby ten bez dopłaty zrobił i elewacje ...

to bardzo sprytne ...

/wytłuszczenie cytatu moje/

wynika z tego, ze Sharlee szuka haka na wykonawce aby ten bez dopłaty zrobił i elewacje ...

to bardzo sprytne .../

A nie uważasz, że to wykonawca chce mnie oszukać? Wspólnie zamieniliśmy ściany z 3w na 2w, wziął kasę a teraz nie chce wykonać drugiej warstwy. Skoro wiedział, że szukam oszczędności to dlaczego od razu nie powiedział, że robocizna będzie więcej kosztowała?

Nie chcę by robił nic więcej poza położeniem wełny, ile raz będę jeszcze pisała, żADNEGO TYNKU.

A nie uważasz, że to wykonawca chce mnie oszukać? Wspólnie zamieniliśmy ściany z 3w na 2w, wziął kasę a teraz nie chce wykonać drugiej warstwy.

Nie chcę by robił nic więcej poza położeniem wełny, ile raz będę jeszcze pisała, żADNEGO TYNKU.

Daj namiar na tego wykonawcę, bo wychodzi, że jest dobrym fachowcem. Mało tego nie chce narażać swojej reputacji, a z drugiej strony nie naraża Ciebie na dodatkowe koszty, które mogą wystąpić przy działaniu jakie proponujesz.

Straciłaś ostrość widzenia :lol:

Może być tak:

Wykonawca zgadza się na Twoją propozycje.

Po jakimś czasie piszesz następny post:

Wykonawca oszukał mnie, bo źle położył wełnę, co stwierdzili tynkarze. Poza tym wełna namokła, zalęgły się jakieś robale, itp. Dlaczego wykonawca nie uprzedził mnie, ze może dojść do takiej sytuacji. Jestem w plecy kilka tysięcy złotych!!!!!!

Moim zdaniem w przypadku ocieplenia wełną, tynkowanie jest jego integralną częścią - nie mylić z wykonaniem elewacji, choć sam tynk też może być elewacją.

I może sprawdź ile kosztuje postawienie 1m2 ściany z jednej cegły, a ile ocieplenie 1m2 wełną.

... A nie uważasz, że to wykonawca chce mnie oszukać? Wspólnie zamieniliśmy ściany z 3w na 2w, wziął kasę a teraz nie chce wykonać drugiej warstwy...

mysle podobnie jak Lenart i sSiwy12 - nałożenie drugiej warstwy (czyli wełny) bez elewacji jest chorym pomysłem

jedyne co mozesz egzekwowac - to zwrot częsci kasy jaka zapłaciłas za sciane 3 warstwowa, a wymurowano 1 warstwowa - to dogadanie sie z wykonawca co do kwoty do zwrotu

Zamierzam od razu po położeniu wełny zająć się tynkowaniem, ale to już będzie robiła inna ekipa, ta, która się w tym specjalizuje. Oczywiście jestem świadoma co mogłaby się stać z wełną gdyby zamokła, mimo wszystko dziękuję za sugestie i dobre rady. :p
jedyne co mozesz egzekwowac - to zwrot częsci kasy jaka zapłaciłas za sciane 3 warstwowa, a wymurowano 1 warstwowa - to dogadanie sie z wykonawca co do kwoty do zwrotu

Cieszę się, że w końcu zrozumiałeś o czym pisałam :p

Taka opcja byłaby idealna by część pieniędzy mi oddał, a ja zleciłabym ocieplenie komuś innemu, skoro on może nie umie/nie potrafi czy stanowi to dla problem. Ale jeśli nie odda będę stratna te 12 tys. a pewnie nawet więcej. :(

Pomijam już fakt, że wykonawca w tej chwili kończy stan, który powinien oddać w grudniu... i ja go nie ukarałam, choć powinnam, nieprawdaż? Jak sami wiecie koszt betonu, piasku, cementu zdrożał i na tym polu też jestem stratna. Dlatego też nie chcę więcej dopłacać...

• 2 weeks później...

Temat dośc podobny bo tyczy sciany 3W. Z góry uprzedzam że sie na tym nie znam, dlatego pozwalam sobie zapytac..

Czy jest mozliwe wykonanie ściany wewnętrznej, załozęnie wełny (2x5 cm) i postawienie drugiej ściany 12 cm przed wykonaniem dachu i stolarki okiennej ..Jeżeli nie to dlaczego?!

Widziałem juz oba rozwiazania , czyli najpierw ściana potem dach, okna itp a potem dopiero wełna i okna, jak również cała ściana 3 W jednocześnie. To drugie rozwiazanie to dla mnie trochę chyba fuszerowane bo wełna pewnie nie jest układana tylko wciskana w ścianę. A biorąc pod uwage iz u mnie mają być dwie warstwy wełny trudne do rzetelnego wykonania.

Nie wiem tylko czy można postawić ścianę 3W w pierwszy opisany sposób przed wykonaniem dachu i stolarki czy nie i dlaczego. Z góry dzięki za pomoc.

Sory za OT ale nie chciełałem zakałdać nowego tematu :)

Temat dośc podobny bo tyczy sciany 3W. Z góry uprzedzam że sie na tym nie znam, dlatego pozwalam sobie zapytac..

Czy jest mozliwe wykonanie ściany wewnętrznej, załozęnie wełny (2x5 cm) i postawienie drugiej ściany 12 cm przed wykonaniem dachu i stolarki okiennej ..Jeżeli nie to dlaczego?!

Widziałem juz oba rozwiazania , czyli najpierw ściana potem dach, okna itp a potem dopiero wełna i okna, jak również cała ściana 3 W jednocześnie. To drugie rozwiazanie to dla mnie trochę chyba fuszerowane bo wełna pewnie nie jest układana tylko wciskana w ścianę. A biorąc pod uwage iz u mnie mają być dwie warstwy wełny trudne do rzetelnego wykonania.

Nie wiem tylko czy można postawić ścianę 3W w pierwszy opisany sposób przed wykonaniem dachu i stolarki czy nie i dlaczego. Z góry dzięki za pomoc.

Sory za OT ale nie chciełałem zakałdać nowego tematu :)

Scianę 3W stawia się jednocześnie i jest to poprawny sposób wykonania , choć są wyjątki np. elewacja z klinkieru , ale i takie ściany można stawiać w całości .

fakt iż wykonanie stopniowe widziałem w przypadku gdy druga ściana była z klinkieru... Ale nie wiem czy to ma szczególne znaczenie ... W mojej opinii (laika) jeżeli najpierw postawi ścianę nośną, założy dwie warstwy waty a potem dopiero drugą ścianę to lepiej wykona sie izolację .. Tylko skoro raz uda mi sie namówic ekipę do pracy to wolałbym aby zrobili to za jednym zamachem :):) Stad moje pytanie

kwota za wykonanie jest juz ustalona :) technologia jeszcze nie :):) - tz oni moze mają swój pomysł ..ale ja chciałbym miec swój pomysł ....

w tym topicu mowa o osobnym wykonaniu dwóch ścian ... i cos takiego ja też bym chciał bo jakoś nie ufam wciskaniu waty pomiędzy ściany.. a nie stac mnie na siedzienie i pilnowanie jak to robią.

bzdury prawisz, wełny nie wciśnie bo ściany trzeba kotwić, nie ma "wciskania"

nie ma racjonalnego wytłumaczenia wykonywania oddzielnie, wznosi się 3 warstwy na raz, konstrukcyjną lekko wyprzedzajaco