Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka kolejnośc załatwiania formalności

czaczaa

Recommended Posts

Witam, wszystkich forumowiczów, mam następujące pytanie.

Wczoraj stałem się szczęśliwym posiadaczem kawałka ziemi.

Działka jest z przeznaczeniem pod budownictwo jednorodzinne jednak widnieje jeszcze jako grunt orny.

Jaka jest procedura postępowania z taką działka aby móc rozpocząć na niej budowę domu.

Z góry dziękuję za wszystkie wskazówki.

Pozdrawiam

Mariusz K

w takim badz razie to dzialka budowlana nie odrolniona.

wiec, chyba musisz jako pierwsze wyszukac projekt domu, firme budowlana ktora cie wybuduje, architekta lub nadzor budowlany jesli chcesz.

w drugim etapie pozwolenie na budowe i w tym odrolnienie dzialki w tej wielkosci ktora ma byc przeznaczona pod zabudowe.

i to z grubsza chyba wszystko.

wiec do dziela czaczaa!

zycze powodzenia

Jeżeli wypis mówi, że to grunty orne, ale pewnie ujęte w miejscowym planie zagospodarowania tzn.( pod budownictwo jednorodzinne) to wszystko jest ok. Poprostu do chwili rozpoczęcia budowy płacisz mniejszy podatek (lub nie płacisz wcale) :D Jak ruszysz z budową, wtedy już płacisz za działkę budowlaną. Prawdopodobnie nie musisz dodatkowo odrolniać- będziesz musiał tylko mieć zaświadczenie z wydziału ochrony środowiska Starostwa, że do Twojej działki nie jest wymagana decyzja o wyłączeniu gruntów z produkcji rolniczej. :D :D :D To będzie Ci potrzebne dopiero przy załatwianiu PnB. Wszystko załatwiasz normalnie, nie ma znaczenia, że zapis mówi ;grunty orne" :p Wiem - bo sami już budujemy dokładnie na takiej samej działce. Powodzenia z załatwianiem papierów :wink: [/b]