Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dozownik do płynu / mydła

małaMI

Recommended Posts

• Odpowiedzi 59
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 3 years później...
  • 3 months później...
Ja mam w kuchni zwykłe mydło z pompką antybakteryjne. jakoś tak zawsze pod ręką, wygodnie. Póki co mam plan zmiany zlewu na nowy i może wtedy taki dozownik wbudowany będzie fajną odmianą wtedy będę mogła sobie kupować np. te wkłady mydła dettol co są do ich dozowników, a ja sobie będę przelewać, to jest myśl,

• 1 year później...

Ja mam pytanie, ponieważ będę zmieniać zlewozmywak w kuchni.

Jaki wybrać zlew, aby mozna było w nim zamontować baterię oraz dozownik?

Zazwyczaj jest tylko jeden otwór na środku na baterię. Będę musiał sam wyciąć w zlewie drugi otwór na dozownik?

Czy jedno po prostu wyklucza drugie (albo bateria, albo dozownik)?

Ja mam pytanie, ponieważ będę zmieniać zlewozmywak w kuchni.

Jaki wybrać zlew, aby mozna było w nim zamontować baterię oraz dozownik?

Zazwyczaj jest tylko jeden otwór na środku na baterię. Będę musiał sam wyciąć w zlewie drugi otwór na dozownik?

Czy jedno po prostu wyklucza drugie (albo bateria, albo dozownik)?

Faktycznie - dużo zależy od modelu zlewozmywaka. Nie wiem, jaki planujesz, ale w większości zlewozmywaków jednokomorowych można, jeżeli jest wystarczająco szeroka listwa z tyłu (np: Blanco Dalago, gdzie z tyłu są 3 możliwe otwory). W zlewach jedna komora plus ociekacz już będzie trudniej, ale np: polski Brenor oferuje zrobienie dodatkowego otworu nad ociekaczem. Lub wybrać coś w stylu Milano 80 firmy Śmigielski, gdzie można zrobi dodatkowy otwór. Jednak już w takim zlewie jak np: Pyramis Petra za chiny nie da się zrobić dodatkowego otworu. Podaję przykłady granitów, ale to samo tyczy stali czy ceramiki.

W większości zlewów półtorakomory lub półtora komory plus ociekacz da się zrobić otwór. Trzeba tylko patrzeć na rysunku technicznym, czy jest możlwość zrobienia dodatkowego otworu. Nie jesteś pewny, zapytaj sprzedawcę. Wiele firm robie dodatkowe otwory zupełnie za darmo.

Zatem jedno nie wyklucza drugiego, ale dużo zależy od modelu zlewozmywaka. Masz już coś na oku?

Dzięki za zainteresowanie :)

Nie mam jeszcze konkretnego modelu, ale zmywak będzie stalowy (gładki), dwukomorowy.

Kształt komór raczej kwadratowy lub jajowaty (okrągły kształt jest najmniejszy).

Chciałbym zamontować w zlewie (nie w ścianie) wyciąganą baterię, więc nie wiem czy starczy miejsca w tym zlewie na dozownik...

Chyba pozostanie mi go zamontować na ścianie

Ja położę zapewne kafle, duże prostokątne (poziomo będą leżeć). Nie wiem jeszcze tylko jaki dokładnie wymiar i kolor.

Planuję zrobić nowoczesną kuchnię, jednak kafli jeszcze nie mam wybranych.

Są fajne kafle z fotografiami, widokami itp, ale to już droższa sprawa.

PS

jak ktoś może to się wypowiedzcie na temat mojego postu wyżej, odnośnie tego dozownika ;)

Dzięki za zainteresowanie :)

Nie mam jeszcze konkretnego modelu, ale zmywak będzie stalowy (gładki), dwukomorowy.

Kształt komór raczej kwadratowy lub jajowaty (okrągły kształt jest najmniejszy).

Chciałbym zamontować w zlewie (nie w ścianie) wyciąganą baterię, więc nie wiem czy starczy miejsca w tym zlewie na dozownik...

Chyba pozostanie mi go zamontować na ścianie

yaro09 - podaje przykład zlewozmywaka, gdzie bez problemu w 2 komorowym zlewie można zrobić dodatkowy otwór pod dozownik. Powinnien on wyglądać mniej więcej tak - http://kuchnia.comitor.pl/produkty/blanco-classic-8-prawa/1980/ lub tak http://kuchnia.comitor.pl/produkty/blanco-divon-8-if/964/

W większości takich: http://kuchnia.comitor.pl/produkty/blanco-plus-8-compact-stal-szczotkowana/2282/ będzie niezwykle trudno zrobić dwa otwory po 35 mm i jeszcze aby się zmieściły troszkę szersze od otworu bateria i dozownik. Jest jeszcze możliwość zrobienia naprzeciw baterii (widywałam takie rozwiązania), ale nie wszystkim takie rozwiązanie pasuje. Mimo wszystko dozownik trochę przeszkadzać może.

Można co prawda kupić jakiś niższy (np wizualnie podobny do http://www.bluewater.pl/dozownik-stare-zloto-p995.html ), wtedy mniej będzie przeszkadza, ale będzie.

Inne rozwiązanie to bateria na zlewie, a dozownik obok zlewu (nad, obok - tutaj na http://www.bluewater.pl/ u mnie drugie zdjecie na stronie głównej, gdzie się przewija, przedstawia dozownik i baterię z starego złota akurat poza zlewozmywakiem, ale chciałam tylko pokazać, że można dozownik też tak umieścić. Baterię bym odradzała, chyba, że blat kamienny

Edytowane przez Agami

Super propozycje :D dzięki wielkie !!

Tylko czy tam nie ma błędu w cenie w drugim linku? Prawie 7 tys? Oj tyle to nie dam na pewno :p

To pozostaje mi albo kupić taki, który ma jedną komorę nieco mniejszą aby było miejsce na dozownik)

albo obok w blacie wywiercić otwór i go tam zamontować. Obawiam się tylko, że w tym miejscu często będzie się chlapać,

przez co blat może spuchnąć...

Super propozycje :D dzięki wielkie !!

Tylko czy tam nie ma błędu w cenie w drugim linku? Prawie 7 tys? Oj tyle to nie dam na pewno :p

To pozostaje mi albo kupić taki, który ma jedną komorę nieco mniejszą aby było miejsce na dozownik)

albo obok w blacie wywiercić otwór i go tam zamontować. Obawiam się tylko, że w tym miejscu często będzie się chlapać,

przez co blat może spuchnąć...

Niestety, cena tego drugiego to nie błąd :) Ja tylko chciałam pokazać na przykładzie Blanco, ale poszukaj wśród innych firm, poprzez all lub ceneo, tam najszybciej znajdziesz coś wizualnie podobnego i zapewne ciut tańszego :)

Co do montazu w blacie - tak, istnieje możliowość, że blat może spuchnąć, niestety. Choć jak będzie się szybko wycierać, to aż takiego problemu nie będzie (o wiele częściej używa się baterii niż dozownika, a już szczególnie tam, gdzie jest zmywarka - tak z mojego doświadczenia).

Niestety, cena tego drugiego to nie błąd :) Ja tylko chciałam pokazać na przykładzie Blanco, ale poszukaj wśród innych firm, poprzez all lub ceneo, tam najszybciej znajdziesz coś wizualnie podobnego i zapewne ciut tańszego :)

Co do montazu w blacie - tak, istnieje możliowość, że blat może spuchnąć, niestety. Choć jak będzie się szybko wycierać, to aż takiego problemu nie będzie (o wiele częściej używa się baterii niż dozownika, a już szczególnie tam, gdzie jest zmywarka - tak z mojego doświadczenia).

hmm no to nie wiem. Z drugiej strony chciałbym też mieć dwie duże komory w zlewie.

To może zainstalować dozownik na ścianie? Tylko nie wiem czy to będzie dobrze wyglądać.

BTW jak Ty masz u siebie to rozwiązane? :)

oo niezle, elegancko:) dzieki za foto!

Widzę bateria jest wyciągana? Korzystasz z tego? Bo planuję też taką kupić

Elegancko to nie za bardzo, bo to czasy jeszcze "budowlane" ;)

Korzystam do maksimium z wyciąganego perlatora i jestem mega zadowolona. Polecam każdemu.. Spłukanie zlewu czy napełnienie dużego gara stojącego na blacie to świetna sprawa.

Stale się zastanawiam, z czego jestem najbardziej zadowolona - tej wyciąganej wylewki, rozdrabniacza czy indukcji :)

a no tak, to efekt remontu w kuchni :) sam aktualnie przez to przechodzę i szukam na forach ciekawych rozwiązań, które można zastosować kuchni.

Także dozownik i wyciągana bateria będą na pewno, do tego indukcja, lampki podszafkowe włączane włącznikiem nad blatem, do tego moze jakies bajery w stylu stopniowe ich rozjaśnianie i ściemnianie (po włączeniu i wyłączeniu).

Jak masz jeszcze jakieś pomysły to chętnie posłucham :)

• 2 years później...

Kiedyś nie miałam u siebie takich rozwiązań. Teraz, po przeprowadzce do własnego mieszkania zaczynam zastanawiać się nad zastosowaniem chociaż kilku systemów higienicznych w łazience i kuchni. Wydaje mi się, że takie rozwiązania. :spam:Nie przepadam za tym i dlatego szukam sposobu jak ułatwić sobie wszystkie domowe obowiązki. Nie chciałabym też, żeby te pomieszczenia straciły domowy urok, dlatego najlepiej jeśli będą one neutralne. Tym bardziej, że i kuchnia i łazienka jest raczej minimalistyczna.

Oprócz tego właśnie szukam też innych inspiracji związanych z tymi pomieszczeniami. Najlepiej, żeby wszystko było ładne, praktyczne i niezbyt drogie. Oczywiście jeśli takie połączenia w ogóle istnieją :)

Edytowane przez Tomaszs131
Link reklamowy