Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nasza Lawenda.. co komu na myśl przyjdzie:)

Recommended Posts

dobry wieczór

Skabusia a bo Ty to tak ukradkiem coś podrzucasz :lol: a nie wiem czemu akurat z Twojego dziennika nie dostaję powiadomień chociaż za każdym razem jak tam jestem to ponawiam śledzenie go :roll:

ja pewnie jak mnie cena nie zrujnuje to będę mieć żywopłot ze szmaragdów znaczy jak małża nie zrujnuje chce mieć thuje to mówi się trudno :lol: :lol: :lol:

• Odpowiedzi 6,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

natka dziękuję za gratulacje :D a co tam u was?

wusia nie zbankrutujesz! ja kupowałam swoje brabanty tam koło was po 8zł za sztukę - 70-80cm.. i jeszcze rabacik na paliwo dostaliśmy.. szmaragdy też były po 8zł.. podobają mi się bardziej od brabantów, ale marzy mi się wielka zielona ściana czym prędzej,a szmaragdy trochę za wolno śmigają..

Gość justyna_m
a ja miałam kupowaś szmaragdy ale one dla mnie za stożkowe są wolę bardziej rozwiane brabanty. są wdzięczniejsze jak dla mnie a przy okazji tańsze :wink:

cena tak jak pisala Iza ta sama, moje szmaragdy byly chyba 50 groszy drozsze :wink:

u nas różnica około 5zł :roll:

u nas hmm no był mały przestój po murarzach musieliśmy na komende kierownika budowy zrobic tygodniową przerwe aby ruszyć z dachem :-?

, pan Janek troche się zdenerwował że się musiał przesunąć z terminem ,ale obiecał że będzie tydzień później , ale nie dojechał,

my sobie czekamy czekamy w pon od rana wkońcu mąż dzwoni o 9ej a on że nie da rady i będzie dopiero od 24/08 , no to dopiero mi się ciśnienie podniosło , mąż chcąć mnie pocieszyć pozałatwiał wszytsko szybko w pracy i kazał się pakować jedziemy na urlop , który miał być we wrześniu ale co mi tam jasne że jedziemy i o 17 zapakowanii pojechliśmy co prawda na wariackich papierach bo , bez hotelu ale daliśmy rade nie było lekko znaleźć jakiś nocleg całe Włochy teraz urlopują ale udalo się i wyjazd był świetny takie wariackie chyba są najlepsze , a najbardziej zadowolona moja córeczka która całymi dniami przesiadywała w morzu , no a teraz wypoczęci znowu działamy

pan Janek na szczęście dojechał i od wczoraj pracują

Skaba mam nadzieję że się nie obrazisz , że pisze tutaj u ciebie ale potrzebuje rady i chcialabym was zapytac co o tym sądzicie ponieważ zastanawiam się nad dołożeniem dwóch lukarn od tej strony strony symetrycznie po prawej i lewej stronie od okien dachowych

http://images39.fotosik.pl/183/79f9b7c162434099med.jpg

po pierwsze dla doświetlenia pomieszczeń na górze , a po drugie dla ładniejszego wyglądu jakos taki ta częśc domu wydaje mi się taka mało ciekawa a ja ja mam od głównej drogi dojazdowej , ale obawiam się czy od strony frontowej ta lukarna nie zepsuje mi wyglądu domku no i wogóle czy nie przesadze , przesłodze itp

???? będe wdzięczna za sugestie i rady

a ja Ci powiem ze mam od tylu posadzone wzdluz plota szmaragdy i rosna tak szybko jak brabanty te moje, mimo ze pan mowil ze brabanty beda szybciej rosly

dzien dobry

aneczka no nie mów :cry: mnie się szmaragdy bardzo podobają i może bym to przemyślała, ale mi mówili, że jak potrzebuję na gwałt ściany z zieleni to tylko brabanty.. może trzeba uwzględnić to o czym pisze justyś - szmaragdy są stożkowe, więc pewnie można też z nich uformować ścianę, aler trwa to dłużej zanim się rozrosna nie tylko wzdłuż, ale i wszerz.. sąsiedzi mieszkają już 10lat i mają szmaragdy mniej więcej 1,7m, ale nadal stożkowe..

co do ilości to te 50sztuk u nas to dopiero namastka :-? ale pomału dosadzimy resztę :wink: [/b]

Skabiku - schabiku, a gdzieś Ty mi się dziecko zapodziała? Obejrzałem zdjęcia i strasznie strasznie ten Twój mały i duzy przychówek fajny. Tak fajny, że żadnego domu nie zarejestrowałem. czekaj raz jeszcze rzucę okiem

dandi no nie wiem czy zostanie ci to wybaczone :-? takie zaniedbanie... ale ponieważ sprytnie uderzyłeś w najczulszy mój punkt zostanie ci wymierzony łagodny wymiar kary :wink:

ja dla odmiany regularnie cię nawiedzam i nawet ukradłam co nieco :wink:

skabusiu zazdroszczę drzewek. my mam nadzieję za jakieś 2-3 tygodnie tez już sobie posadzimy conieco

:D

efilko u mnie to dopiero początek początku :-? z resztą pewnie będziemy czekać aż będzie kostka.. no chyba, że po wyrównaniu działki jeszcze na coś męża namówię... a u ciebie już kostka się pojawiła, więc i drzewa lada moment będą :D

natka fajnie, że udało wam się wyrwać na urlop :D ja uwielbiam takie wariackie wypady, ale obecnie mój narybek znacznie ogranicza moje zapędy.. zawsze musi być plan :wink:

co do lukarn to na forum horyzontu mozesz podejrzeć gotowe Lawendy z dodaną lukarną - ale tylko jedną (na pewno rysunki awendy 20 i jeszcze jedna już postawiona).. Józki proponowali mi, żeby dodać lukarnę, bo to zwiększa przestrzeń w pokojach, ale ja raczej byłam skłonna którąś z nich wyciąć niż dodawać kolejne.. oczywiście to rzecz gustu i upodobać, ale wydaje mi się, że ten dom i tak ma dosyć fikuśny wygląd i kolejną lukarną można przedobrzyć.. a jaki masz rozkład pokoi na górze? bo to też ważne, zeby taka lukarna nie tylko z zewnątrz wyglądała dobrze,. ale też sensownie wyglądała od środka i żeby pokoje nie straciły na funkcjonalności.. wiesz jaki jest u mnie układ - te.z ta strona domu jest widoczna od strony wjazdu w uliczkę, ale nie przeszkadza mi to - po pierwsze dlatego, że tą stronę bedzie widać tylko dopóki ktoś nie wybuduje się na działce obok, po drugie - nikt nie zagląda mi na taras, który jest po drugiej stronie i po trzecie - ten dom ma się podobać przede wszystkim mnie :D

dobry wieczór

ja tam zdecydowana jestem na szmaragdy nie rosną aż tak wolno a trzeba je tylko ciut gęściej sadzić niż brabanty bo mają węższy pokrój czyli co 50-60 cm roślinka :lol: :lol: :lol: a potrzebować będę coś kole 230 sztuk koleżanka ze szkółki zwątpiła czy zdołają tyle naraz znaleźć o podobnej mniej więcej wielkości :lol: :lol: :lol:

dzięki za namiary na te lawendy widziałam je już , i wydaje mi się że jest ok , a jeśli chodzi o układ to troche kombinuje ale wszytsko wyjdzie dosłownie na dniach co i jak w każdym razie , nad garażem mamy obniżony strop i tam będzie pokój , oraz ten pokój naprzeciwko zostanie najprawdopodobniej pozbawiony ściany za którą jest przewidzainy stryszek i wtedy automatycznie będzie kolejny fajny duży pokój i dlatego wydaje mi się że byłoby w nich ciekawiej z tymi lukarnami , łazienkę chcę powiększyć kosztem jednego pokoju zreszta rysunek poniżej :) mam nadzieje że wszytsko jasne :lol:

http://images41.fotosik.pl/183/bd23eec79ef2d759med.jpg