Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nasza Lawenda.. co komu na myśl przyjdzie:)

Recommended Posts

• Odpowiedzi 6,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

wusia wlasnie o to mi chodzi-dzieki za obrazowy opis.Teraz maz twierdzi ze wlasnie u nas nie bedzie papy na wiencu tylko te deseczki ktore odizoluja muralte .W szparach ma to byc wszystko zapiankowane.Bylam pewna ze papa tez tam bedzie wiec teraz juz nic nie wiem.Sprawdzilam bilety i mimo sporej kwoty w niedziele wysylam tam meza niech bedzie na miejscu jak zacznca stawiac ten dach .

Tata czuje sie lepiej ale ze szpitala tak szybko go nie wypuszcza wiec musimy jakos inaczej zorganiozwac dalszy etap budowy.

Skabus pochwal sie lazieneczka-chociaz jeszcze u Ciebie naciesze oko ladnymi plytkami :)

Kakusku ja się nie znam ale mój kierbud by mnie chyba ze skóry obłupił za pomysł podkładania deseczek pod murłatę to ma być solidnie do muru przykręcone żeby przy wietrze dach nie odleciał my mamy murłatę położoną na papie potem tą papę podwinęliśmy na murłatę i papiakami przybiliśmy a od zewnątrz obmurowaliśmy cegiełkami :D tak kazał kierbud i wszędzie jak czytałam o więźbie to tak było opisane wykonanie tego etapu :-?

natka o kurcze.. przykra sprawa :cry: :cry:

fotki bedom.. jeno aparatu zapomniałam :oops: :oops:

Dłubudsie powiedzieli, że za 3 tygodnie kończą u nas robotę :o :o :o :o mamooooo... nie jestem psychicznie przygotowana na takie wiadomości :o :o :o

kakusku noo.. płynność finansowa przy ich zachwiała nam się po raz pierwszy.. bank nie nadąża z wypłatami.. ja nie nadążam z przywiożeniem materiałów.. jejuuuu :o

Doberek :)

Skabus 3 tyg tez by mnie przerazilo :) Z drugiej strony to pewnie wielka radosc ze juz widac koneic tego wszystkiego.Moj malz leci jutro do Pl i tez dopilnuje tego dachu-ufffff

wu muralta bedzie przykrecona i podlozona papa tak jak u Ciebie tylko dodatkowo beda te deseczki a szczelina zapiankowana.Mam nadzieje ze wiedza co robia i dach mi nie odfrunie :roll: Oni czasem wprowadzaja mi jakies inne metody .Mam projekt indywidualny i znalalazlo sie tam kilka "niedociaglosci" wiec musieli jakos z tego wybrnac.

Zaczelam interesowac sie oknami z Oknoplusa na profilach brugmanna -zobaczymy co z tego wyjdzie i ile oni daja gwarancji :wink:

kakusku podziwim cię... mnie by chyba skręciło, gdybym budowała dom na odległość. nie lada to wyzwanie!

wusiu mam nadzieję, że się dogadacie i będziesz zadowolona.. co do jego jakości pracy nie mogę mieć żadnych zastrzeżeń... i to co najważniejsze - nie ma dla niego żadnego problemu - jak tak chcecie to się tak zrobi.. albo przerobi.. :wink: na mojej budowie to podstawa :wink: :lol:

dandi pomysl ile trzeba wydac na wykonczenie takie domu , ja sobie mysle i od razu mi lepiej ;) :lol: :lol:

markotko czy ty wiesz, że twój domek ma tylko o 5 mkw mniej powierzchni użytkowej niż mój? ale kubaturę masz imponującą - o 180m3 większą niż w Lawendzie :o :o :o o ile budowałaś tak jak w projekcie..

podglądam inne domy, bo ostatnio odwiedzili nas potencjalni nabywcy projektu, którzy bardzo byli rozczarowani, że ten domek jest taki mały i ostatecznie z niego zrezygnowali :roll: marysia też powiedziała, że w rzeczywistości wygląda na znacznie mniejszy.. może ja źle te zdjęcia robię :-?

i przepraszam wszystklich pytających, ale ja nie jestem w stanie odpowiedzieć na pytania, czy dom jest rzeczywiście taki duży? czy salon jest duży? czy kuchnia nie za mała?.. nie wiem.. zależy jak dla kogo.. dla mnie - jest w sam raz! :wink:

jak przeczytałam ile masz powierzchni uzytkowej to mi szczęka opadła. Twój dom wygląda na zdjęciach na olbrzymi.A może architekt się u Ciebie też ciepnął i zamiast 170 metrów masz jakies 240(u mnie tak było ze z 200 metrów p.pu. zrobiło mi się 250 :o i teraz brak kasy zeby to sensownie wykończyć :x

:D :D :D

ten dom ma niskie poddasze użytkowe i podejrzewam, że to jest przyczyną, że zmniejsza się powierzchnia użytkowa.. no i garaż znaaaacznie powiększa bryłę - po jednej stronie (salonowej) długość domu to 8 metrów.. po tej drugiej z garażem - chyba 19, ale z tego 9 to garaż.. szerokości też są różne - w najszerszym miejscu ma 14 metrów, ale tu znów wchodzi garaż.. w najwęższym 7z hakiem :wink:

ładnie się architek machnął :o :o :o [/b]

Czesc Skabunia :D

Wszystkie Lawendy na fotkach z zewnatrz wygladaja na duze ale jak piszesz spowodowane jest to taka rozlozysta ale znow "niska" bryla.

Ja to chyba powinnam przestac zagladac do Ciebie bo milosc do Lawendy wcale mi nie przeszla i zaczynam zalowac ze nie uleglam w styczniu mezowi i nie kupilam tego projektu :oops:

W moim projekcie nie pamietam dokladnie danych ale i pow uzytkowa a tym bardziej calkowita wyszla bardzo duza (sam parter wraz z garazem ma 170 m) Pamietam tylko ze bardzo zaskoczyla mnie kubatura bo architekt wypisal cos okolo 1000 mkw i zyje w przekonaniu ze na pewno sie machnal bo to przeciez nie moze byc prawda przy tak niskim poddaszu :wink: Nawet nie chce myslec ile wyszlaby kubatura gdybym brnela z takim rozkladem pomieszczen z dachem dwuspadowym :)

Maz jest juz na miejscu i zaraz do niego dzwonie bo cos nie podobaja mi sie wysokosci parapetow .Obliczylam sobie wg pustakow z zewnatzr ze sa one juz na docelowej wysokosci a przeciez trzeba od wewnatzr dodac jeszcze 22 cm na ocieplenie i wylewki.Moze ja zle to licze ale zaraz wysle tam mojego z metrem i niech sie wykaze hihihi

Milej niedzieli zycze i czekam na fotki :)

raczej jest dobrze.. może być machnięte, ale o parę metrów..

musze sprawdzić ile było tych wylewek, ale wylewki były też w garażu i na strychu, które do powierzchni użytkowej nie są wliczane - to już 80mkw.. do tego drugi mały stryszek - jakieś 12mkw.. dom jest rozłożysty, ale poddasze niskie, a oni obliczają to tak, że tylko do wysokości 2,2 liczą 100%..

ja dlatego zazwyczaj porównuję na podstawie kubatury, bo różne pracownie liczą różnie powierzchnię użytkową, a kubatura to kubatura :wink:

no i to raczej ona liczy się do ogrzewania :wink:

ale tak licząc podłogi to na dole mam kupione z 10-15% zapasem - 50mkw płytki + 20mkw parkietu + 23 i 17 mkw paneli + 6mkw płytek w łazience i 10 mkw wykładziny - to 126 mkw podłogi... na górę mam kupionych z zapasem 90mkw paneli i 6mkw płytek w łazience - czyli 96 mkw

o tu jest opisane:

POWIERZCHNIA UŻYTKOWA MIESZKALNA

- na parterze to powierzchnia wszystkich pomieszczeń mieszkalnych liczona po w obrysie wewnętrznym ścian

- na poddaszu to suma:

100% powierzchni pomieszczeń o wysokości powyżej 2,20m

50% powierzchni pomieszczeń o wysokości od 1,40m do 2,20m

powierzchnia pomieszczeń o wysokości poniżej 1,40m nie jest wliczana do powierzchni użytkowej

Średnio daje to powierzchnię tej strefy poddasza, której wysokość wynosi ok. 1,80m

(powierzchnię użytkową pomieszczeń na poddaszu obliczano wg PN-70/B-02365)

Do powierzchni użytkowej mieszkalnej nie wliczamy powierzchni garażu i pomieszczeń technicznych - na rzutach kondygnacji i w zestawieniach powierzchni pomieszczenia te oznaczone są symbolem * obok wartości w metrach kwadratowych.