Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nasza Lawenda.. co komu na myśl przyjdzie:)

Recommended Posts

• Odpowiedzi 6,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Skaba wybacz ze w Twoim watku ale aspect zastanow sie nad tym podnoszeniem poddasza.Faktycznie pokoje robia sie przestronnijesze ale nie w kazdym projekcie da sie zachowac proporcje wydluzajac krokwie.Popatrzylam na fotki Andrzeja(on chyba wogole zmienil nachylenie dachu?) i wg mnie widac ze cos zmienial.Proporcja pomiedzy polacia dachu a wysokoscia sciany jest inna i patrzac na fron domu oba daszki (ten nad garazem i salonem) wrecz sie ze soba stykaja.Mi sie to nie podoba a majac oryginalne nachylenie (czyt mniejsze) jeszcze mniej bedziesz mogla wydluzc krowkie bo te wlasnie dwa daszki to ograniczaja.Czyli nie w kazdym projekcie da sie "zamaskowac" podniesienie gory.

Oczywiscie to jest tylko moja opinia i zrobisz jak uwazasz ale wg mnie tylko oryginalna Lawenda wyglada slicznie.

Co do wydluzenia salonu to sie zgadzam-dobra zmiana chociaz ja bym wolala go raczej poszezyc.

Zaskoczona jestem kwota (530 tys nie wsytarczy?) bo przeciez masz zamiar budowac ta mniejsza wersje.W takim razie juz nie pytam ile potrzeba na LawendeI-SKABA-nie denerwuj sie :wink:

skabaciagle zapominam :) -jestes szczesciara majac dzialke ktora mozna zobaczyc z bloku-wlasciwie to jakbys nie zmieniala miejsca zamieszkania-no moze ciut adres bedziesz miala inny :D

2,5 roku temu lazilam po okolicznych lakach obok mojego osiedla i pytalam o dzialki ale ceny juz wtedy byly dla mnie z kosmosu :(

Częśc Skaba :)

A dzisiaj przechadzałem się po Lawendzie nr 4 (galeria horyzontu) u Andrzeja w podwrocławskich Siechnicach :) :) I powiem Ci że jest zaj....a. Andrzej zrobił trochę zmian ale wg mnie wszystkie sa fajne. Najpowazniejsza to podniesienie ścianki chyba o 28 cm. Pokoje na górze sa wręcz ogromne a bryła budynku nie straciła uroku dzięki wydłuzeniu krokwi. Salon jest wydłuzony o metr i nawet ze słupem jest przestronny. Też tak zrobię. Ma bardzo ładna cegłe klinkierową, zapomniałem spytac jaką. Jedyna smutna wiadomośc to koszty :( To co sobie zakładaliśmy (530 tys) wg Andrzeja na pewno nie wystarczy, no cóż za marzenia trzeba płacic :) damy rade :)

Zrobiłem sporo zdjęc ale nie mogę ich rozpowszechniac bez zgody Andrzeja.

Pozdrowionka dla Ciebie i Rodzinki

upss.. dopiero teraz przeczytałam :D cieszę się, ze Lawenda w realu wygląda równie ciekawie jak na wizualizacji.. szkoda, ze ja się do nikogo nie wybrałam, bo może wprowadziłabym więcej zmian, a tak to nie mam odwagi.. ale w sumie i tak jestem zadowolona :D :D :D

rozumiem, że podniesienie ścianki kolankowej u ciebie jest już pewne :D :D :D mnie nadal o to męczą i biora pod włos :D a jak myślisz - czy wielkość pokoi bez podnoszenia tej ścianki radykalnie się zmniejszy?

przyznam, że ja po wydatkach w tym tygodniu też zaczęłam się zastanawiać czy te nasze kosztowe założenia się sprawdzą.. bo niby panowie mieli cały materiał do przygotowania do zalewania stropu na placu, a codziennie okazywało się, że czegos jest za mało (w sumie to wszystkiego brakło: stempli, desek, drutu).. to naprawdę kosztowne marzenia :D

skabaciagle zapominam :) -jestes szczesciara majac dzialke ktora mozna zobaczyc z bloku-wlasciwie to jakbys nie zmieniala miejsca zamieszkania-no moze ciut adres bedziesz miala inny :D

2,5 roku temu lazilam po okolicznych lakach obok mojego osiedla i pytalam o dzialki ale ceny juz wtedy byly dla mnie z kosmosu :(

ja też to doceniam :D szczególnie jak trzeba odebrać jakąś dostawę materiału na działeczce a mąż w pracy.. zbieram dzieciaki i spacerkiem w parę minut jestem na miejscu.. nie mówiąc juz o tym ile stracilibyśmy na dojazdy, skoro jeździmy tam po kilka razy dziennie (jadąc z pracy i jadąc do pracy, jadąc do sklepu i ze sklepu, do kościoła i z kościoła..) no cóż - taka mała obsesja :D :D :D

rozumiem, że podniesienie ścianki kolankowej u ciebie jest już pewne :D :D :D mnie nadal o to męczą i biora pod włos :D a jak myślisz - czy wielkość pokoi bez podnoszenia tej ścianki radykalnie się zmniejszy?

Decyzja co do ścianki zostanie podjęta dopiero jak zobaczę na zywo lawende wybudowaną wg oryginalnego projektu tj. bez podniesionej ścianki i z wylewkami (czyli pewnie Twoją :)). Jak pomieszczenia będa ok to nie chciałbym podnosic z uwagi na problem ze schodzącymi sie nad wejściem połaciami dachu z garażu i salonu.

Kakusek - (Tym razem ja przepraszaam Skabe, że w Twoim wątku) te dwie połacie to mój największy zgryz. Gdyby nie to, to podniesienie byłoby przesądzone a tak trzeba kombinowac. Lawenda 4 wygląda naprawde ok. Zdjęcia w galeria horyzontu trochę zniekształcają obraz a poza tym będzie jeszcze nadsypane sporo ziemi więc dach optycznie sie obnizy. A przedłuzony salon jest duzy i nawet słup nie przeszkadza. Mam nadzieje, że jak Andrzej czyta to forum to sie nie obrazi że tak opisuję jego Lawendę bez pozwolenia :)

Skaba, nie pamietam czy pytałem Cie o koszty robocizny za stan surowy z dachem? Ja dałem projekt do wyceny do kilku firm i spodziewam sie wycen w przedziale 80-100 tys. Jak to wychodzi u Ciebie?

Decyzja co do ścianki zostanie podjęta dopiero jak zobaczę na zywo lawende wybudowaną wg oryginalnego projektu tj. bez podniesionej ścianki i z wylewkami (czyli pewnie Twoją :)).

no to mam motywację, żeby nie podnosić :D :D :D

Skaba, nie pamietam czy pytałem Cie o koszty robocizny za stan surowy z dachem? Ja dałem projekt do wyceny do kilku firm i spodziewam sie wycen w przedziale 80-100 tys. Jak to wychodzi u Ciebie?

moi panowie za wybudowanie Lawendy w stanie surowym z dachem zażyczyli sobie 55tys. - baaardzo przyzwoita cena :D (a jak u nas skończą to jadą budować domek do Tarnowskich Gór :D :wink: )

No,no jest na czym oko zawiesic :D Na fotkach pomieszczenia sa olbrzymiaste -nawet salon na ktory tak narzekali nie jest malutki.Zastanawiam sie co z Twoim kominkiem-bedziesz go robic?Nie widze na fotkach wymurowanego komina.....

Na drewniane schody sie nie kus-owszem sa ladne ale nie ma jak wylewane a potem ladnie oblozene drewnem(ja chce polozyc tylko derewniane trepy)

Widze ze zrobilas swojej ekipie niezla reklame-powinnas dostac od nich jeszcze upust na koniec :wink:

No,no jest na czym oko zawiesic :D Na fotkach pomieszczenia sa olbrzymiaste -nawet salon na ktory tak narzekali nie jest malutki.Zastanawiam sie co z Twoim kominkiem-bedziesz go robic?Nie widze na fotkach wymurowanego komina.....

Na drewniane schody sie nie kus-owszem sa ladne ale nie ma jak wylewane a potem ladnie oblozene drewnem(ja chce polozyc tylko derewniane trepy)

Widze ze zrobilas swojej ekipie niezla reklame-powinnas dostac od nich jeszcze upust na koniec :wink:

:oops: salon wydaje mi się w zupełności wystarczający - szczególnie po wywaleniu słupa.. a kominek będzie - i wewnątrz i na zewnątrz (jutro jadę walczyć o cegłę - prosze o kciuki :D )

schody już na pewno będą wylewane.. i na pewno z drewnianymi stopniami :D

a ekipa rzeczywiście ma wzięcie :D aż się wystraszyłam i dziś z nimi rozmawiałam, żeby zarezerwowali czas na roboty wykończeniowe w naszym domu.. bo w końcu sama zostanę bez fachowców :D

SKABA czuję się jak u siebie w domku :lol: :lol: :lol: na pierwszy rzut oka wiem gdzie są robione fotki hahaha. Jak u Ciebie ładnie czyściutko :D Gratulacje. Najmilszy etap za Tobą :lol:

:D :D :D

jak wstawiałam zdjęcia to właśnie myślałam o tym, że my to wzajemnie sie czujemy jak u siebie w domu :D :D :D a co do czystości to śmiałam się do panów, że oni teraz zamiatają w tym domu częściej niż ja zamierzam to robić po wprowadzeniu się :D ale rzeczywiście o czystość dbaja niesamowicie :D

Cześć :)

a jednak dachóweczka z tej najdroższej wyceny :) rewelacyjna :)

Rozmawialem dzisiaj z Panem Józefem i przyszły rok juz mają zajęty. Tak to jest jak się czeka tydzień zamiast dzwonić :( Ale przynajmniej wiem kto mnie ubiegł :) Wu powodzenia :)

hej hej :D tak tak stanęło na Creatonie :D z tym, że w lipcu jest 15%rabatu na tą dachówkę i ostatecznie zapłaciliśmy za nią 31500zł (w sumie, czyli razem z wszystkimi akcesoriami niezbędnymi do jej położenia), a Robena miałam wycenionego na 28tyszł (no może jeszcze ze 3% byśmy wywalczyli), więc różnica znacząco stopniała (w maju było za Creatona 38,5tys., a w czerwcu prawie 35tys) :D mam nadzieję, że będziemy zadowoleni :D

szkoda, ze nie udało się złapać pana Józefa, bo on już jest zaprawiony w lawnedowym boju :D no tak wu zadziałała szybko :D

trzymam kciuki za owocne poszukiwania :D a jak wypadły twoje wyceny?