skaba 18.10.2010 12:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2010 taaa.. pożyje... kochana mam tak zaplanowany pobyt, że jak wrócę żywa to będzie cud! dlatego męża biorę, coby mnie żywą lub martwą do domu sprowadził Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skaba 18.10.2010 12:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2010 a Marcin niech skacze szybciutko, bo grudzień za pasem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wu 18.10.2010 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2010 nie pij tyle to przeżyjesz:lol2: a Marcin skacze ale wiesz samemu to głupiego robota:( po każdą bzdurę trzeba złazić i lecieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arnika 18.10.2010 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2010 A dlaczego przymusowe??????????????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arnika 18.10.2010 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2010 Już doczytałam... było na następnej stronie.... Skabusia to dojedziesz do mnie??????????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skaba 18.10.2010 16:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2010 arnika kochana przepraszam, że tak długo nie daję konkretnej odpowiedzi, ale dopiero jutro na 100% potwierdzą mi ten wyjazd.. wygląda jednak na to, że dojdzie on do skutku, więc niestety do ciebie nie dotrę.. ale co się odwlecze.. a swoją droge poproszę o adres na priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arnika 18.10.2010 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2010 Skabusia już wysłałam.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skaba 18.10.2010 16:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2010 wiola jak ty blisko mieszkasz jeśli nie uda się w sobotę to wpadnę na kawkę przy najbliższej okazji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skaba 19.10.2010 12:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2010 pani od ogrodów mnie nawiedziła.... 4 godziny rozmawiałyśmy teraz nie mogę się doczekać efektów tej naszej rozmowy starałam się też rozpracować kwestię systemu nawadniającego.. obczytałam się sporo wydaje mi się, że nie obędzie się bez przeróbek hydraulicznych albo bez wykopania studni.. myślę, że to drugie rozwiązanie byłoby korzystniejsze.. tym bardziej, że z wydajnością takiej studni, nawet niezbyt głebokiej, na pewno nie byłoby problemu.. zobaczymy jak mąż się na to zapatruje no i jeszcze zostaje kostka.. i taras.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skaba 19.10.2010 17:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2010 wklejam sobie tu ku pamięci - pożyczone od markotkiPierniczki Aganiok 500 g miodu2 niepełne szklanki cukru250 g masła1 kg i 1 szklanka mąki tortowej3-4 jajka3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej1/2 szklanki mlekaszczypta soli1 szklanka siekanych orzechów włoskich1/2 szklanki siekanej skórki pomarańczowej1/2 szklanki rodzynek (jeśli są duże, można je również posiekać)(bakalie można oczywiście zmienić wg uznania)1 czubata łyżka ciemnego kakao2 płaskie łyżeczki cynamonu*2 płaskie łyżeczki imbiru*1/2 łyżeczki pieprzu*1/2 łyżeczki mielonych goździków *1/2 łyżeczki kardamonu*do smarowania pierników:1 jajko2-3 łyżki mleka*ja często dodaję jedno całe opakowanie przyprawy do piernika Kotanyi Miód, cukier i tłuszcz włożyć do garnka o grubym dnie, powoli podgrzewać stale mieszając, aż wszystkie składniki się połączą, odstawić z gazu i dodać bakalie oraz przyprawy, wymieszać.Do malaksera (lub do dużej miski jeśli wyrabiamy ciasto ręcznie) wrzucić większość przesianej mąki, jaja, sól, sodę rozpuszczoną w zimnym mleku, kakao, wymieszać. Po chwili dodać gorącą masę z tłuszczu i miodu (jeśli wyrabiamy rękami, to można ją lekko przestudzić), ponownie wymieszać. Na końcu, gdy masa jest już jednolita, dodać pozostałą mąkę i wymieszać.Ciasto przełożyć do naczynia, przykryć lnianą ściereczką - powinno oddychać. Odstawić na kilka tygodni w chłodne miejsce (spiżarnia, ewentualnie lodówka) aby dojrzewało.Ciasto kiedy odpoczywa zmieni konsystencję z lepkiej i luźnej, na zwięzłą i twardawą. Po ok. 6 tygodniach można przystąpić do pieczenia pierniczków. Ciasto wałkować, lekko podsypując mąką, na ok. 0,5 cm, wykrawać pierniczki. Pierniczki tuż przed włożeniem do piekarnika smarować jajkiem rozmąconym z mlekiem.Piec pierniki w 160-170 stopniach przez ok. 10 minut, w zależności od wielkości (a także w zależności od piekarnika!).Kiedy wyjmujemy gotowe pierniczki z piekarnika, ich brzeg powinien być już twardy, a środek pozostawać jeszcze miękki, wtedy powinny zachować miękkość po ostygnięciu.Gdyby jednak były zbyt twarde, to do puszki z piernikami należy włożyć na kilka dni cząstki jabłek i przemieszać kilkakrotnie. tu drugi przepis bakerlady 2 szklanki miodu 1 szklanka cukru 200 g masła 150 g smalcu 3 torebki przyprawy piernikowej , dobrej jakościowo dodatkowo: 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka imbiru 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu 1/2 łyżeczki mielonego kminku 1 1/2 łyżeczki sody 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka 3 1/2 szklanki mąki pszennej ( + 1 szklanka dodatkowo) 1 1/2 szklanki mąki żytniej typ 720 1/2 szklanki śmietany 50 g suszonej żurawiny 50 g posiekanych orzechów włoskich 50 g płatków migdałowych 50 g rodzynek marmolada wieloowocowa lub powidła śliwkowe rozbełtane białko Miód, masło, smalec, cukier oraz wszystkie przyprawy zagotować w garnku. Kiedy cukier się rozpuści, odstawić do przestygnięcia na około 20 minut. Dodać sodę ( masa powinna się spienić ) jajka i obie mąki. Gotowe ciasto powinno mieć luźną konsystencję i lekko spływać z mieszadła miksera. Jesli ciasto jest zbyt lejące - można dodać dodatkową szklankę mąki. Do połowy ciasta dodać bakalie. Odstawić w chłodne miejsce na dowolny okres czasu- od kilku dni nawet do kilku miesięcy. Ciasto przechowywane w chłodzie ( na przykład lodówce) gęstnieje i podsypywane mąką doskonale nadaje się do wałkowania. Pierniki z ciasta bakaliowego najlepiej smakują jeśli są wałkowane dość cienko, nadziewane serduszka powinny być grubsze. Pierniki powinny się piec tylko do momentu lekkiego zezłocenia, przepieczone są twarde poniewaz miód ulega karmelizacji. Można przed pieczeniem posmarować je białkiem dla połysku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wu 25.10.2010 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2010 Skabusia jak na wyjeździe było:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skaba 13.11.2010 23:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2010 wyciągam komentarze z czeluści, coby się pochwalić, że kupiłam wreszcie aparat fotograficzny i to taki jaki chciałam a przy okazji pozdrawiam przesympatycznego sprzedawcę z naszego Mediaexperta, który okazał się fanem FM na dowód tego, że aparat jest i działa wrzucam zdjęcia mojej wysokiej zabudowy kuchennej, która doczekała się wreszcie listwy okalającej http://i56.tinypic.com/r1ne4h.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoto 14.11.2010 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2010 i co tylko jedno zdjecie zrobilas ??? ladne co prawda ale chyba troche malo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skaba 14.11.2010 09:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2010 marteczko czytam instrukcję obsługi :) i sprzątanie musiałam uskutecznić, bo strasznie drobiazgowy ten aparat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arnika 14.11.2010 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2010 Nooo Skabusia.... zdjątko ładne , tylko mało... I zabudowa fajna..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skaba 14.11.2010 10:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2010 właśnie oglądam Martynę Wojciechowską z wizytą u gejsz.. pokazywała japoński kibelek z całym panelem sterującym: automatyczne podnoszenie i opadanie klapy i nakładki, ustawienia temperatury deski, opcja podmywania i suszenia... no dziewczyny.. wszystko przed nami :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duś1719506024 14.11.2010 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2010 skabo, czy mogłabym zajrzeć do twojej galeryjki? dziewczyny podpowiadają, że masz piękne zasłony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wu 14.11.2010 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2010 Iza no czytaj szybciej;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skaba 14.11.2010 21:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2010 duś czytałam, że już wszystko jasne wusia teorie przerobiłam i poszłam praktykować w naturze dowody wkleję jutro, bo padam na pyszczek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skaba 16.11.2010 14:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2010 (edytowane) jak padłam na pyszczek to od razu na dwa dni a dziś nawet do pracy nie poszłam.. kilka zdjęć z naszej niedzielnej wycieczki: http://i54.tinypic.com/amclkg.jpg http://i51.tinypic.com/o0c7bo.jpg http://i53.tinypic.com/xpo3gj.jpg Edytowane 16 Listopada 2010 przez skaba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.