Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nasza Lawenda.. co komu na myśl przyjdzie:)


Recommended Posts

  • Odpowiedzi 6,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

pani od ogrodów mnie nawiedziła.... 4 godziny rozmawiałyśmy :) teraz nie mogę się doczekać efektów tej naszej rozmowy :)

 

starałam się też rozpracować kwestię systemu nawadniającego.. obczytałam się sporo :) wydaje mi się, że nie obędzie się bez przeróbek hydraulicznych albo bez wykopania studni.. myślę, że to drugie rozwiązanie byłoby korzystniejsze.. tym bardziej, że z wydajnością takiej studni, nawet niezbyt głebokiej, na pewno nie byłoby problemu.. zobaczymy jak mąż się na to zapatruje ;)

 

no i jeszcze zostaje kostka.. i taras..

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

wklejam sobie tu ku pamięci - pożyczone od markotki

Pierniczki Aganiok

 

500 g miodu

2 niepełne szklanki cukru

250 g masła

1 kg i 1 szklanka mąki tortowej

3-4 jajka

3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej

1/2 szklanki mleka

szczypta soli

1 szklanka siekanych orzechów włoskich

1/2 szklanki siekanej skórki pomarańczowej

1/2 szklanki rodzynek (jeśli są duże, można je również posiekać)

(bakalie można oczywiście zmienić wg uznania)

1 czubata łyżka ciemnego kakao

2 płaskie łyżeczki cynamonu*

2 płaskie łyżeczki imbiru*

1/2 łyżeczki pieprzu*

1/2 łyżeczki mielonych goździków *

1/2 łyżeczki kardamonu*

do smarowania pierników:

1 jajko

2-3 łyżki mleka

*ja często dodaję jedno całe opakowanie przyprawy do piernika Kotanyi

 

Miód, cukier i tłuszcz włożyć do garnka o grubym dnie, powoli podgrzewać stale mieszając, aż wszystkie składniki się połączą, odstawić z gazu i dodać bakalie oraz przyprawy, wymieszać.

Do malaksera (lub do dużej miski jeśli wyrabiamy ciasto ręcznie) wrzucić większość przesianej mąki, jaja, sól, sodę rozpuszczoną w zimnym mleku, kakao, wymieszać. Po chwili dodać gorącą masę z tłuszczu i miodu (jeśli wyrabiamy rękami, to można ją lekko przestudzić), ponownie wymieszać. Na końcu, gdy masa jest już jednolita, dodać pozostałą mąkę i wymieszać.

Ciasto przełożyć do naczynia, przykryć lnianą ściereczką - powinno oddychać. Odstawić na kilka tygodni w chłodne miejsce (spiżarnia, ewentualnie lodówka) aby dojrzewało.

Ciasto kiedy odpoczywa zmieni konsystencję z lepkiej i luźnej, na zwięzłą i twardawą. Po ok. 6 tygodniach można przystąpić do pieczenia pierniczków. Ciasto wałkować, lekko podsypując mąką, na ok. 0,5 cm, wykrawać pierniczki. Pierniczki tuż przed włożeniem do piekarnika smarować jajkiem rozmąconym z mlekiem.

Piec pierniki w 160-170 stopniach przez ok. 10 minut, w zależności od wielkości (a także w zależności od piekarnika!).

Kiedy wyjmujemy gotowe pierniczki z piekarnika, ich brzeg powinien być już twardy, a środek pozostawać jeszcze miękki, wtedy powinny zachować miękkość po ostygnięciu.

Gdyby jednak były zbyt twarde, to do puszki z piernikami należy włożyć na kilka dni cząstki jabłek i przemieszać kilkakrotnie.

 

 

 

tu drugi przepis bakerlady

 

 

 

2 szklanki miodu

 

1 szklanka cukru

 

200 g masła

 

150 g smalcu

 

3 torebki przyprawy piernikowej , dobrej jakościowo

 

dodatkowo:

 

1 łyżeczka cynamonu

 

1 łyżeczka imbiru

 

1/2 łyżeczki mielonego pieprzu

 

1/2 łyżeczki mielonego kminku

 

1 1/2 łyżeczki sody

 

2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

4 jajka

 

3 1/2 szklanki mąki pszennej ( + 1 szklanka dodatkowo)

 

1 1/2 szklanki mąki żytniej typ 720

 

1/2 szklanki śmietany

 

50 g suszonej żurawiny

 

50 g posiekanych orzechów włoskich

 

50 g płatków migdałowych

 

50 g rodzynek

 

marmolada wieloowocowa lub powidła śliwkowe

 

rozbełtane białko

 

 

Miód, masło, smalec, cukier oraz wszystkie przyprawy zagotować w garnku. Kiedy cukier się rozpuści, odstawić do przestygnięcia na około 20 minut. Dodać sodę ( masa powinna się spienić ) jajka i obie mąki. Gotowe ciasto powinno mieć luźną konsystencję i lekko spływać z mieszadła miksera. Jesli ciasto jest zbyt lejące - można dodać dodatkową szklankę mąki. Do połowy ciasta dodać bakalie. Odstawić w chłodne miejsce na dowolny okres czasu- od kilku dni nawet do kilku miesięcy. Ciasto przechowywane w chłodzie ( na przykład lodówce) gęstnieje i podsypywane mąką doskonale nadaje się do wałkowania. Pierniki z ciasta bakaliowego najlepiej smakują jeśli są wałkowane dość cienko, nadziewane serduszka powinny być grubsze. Pierniki powinny się piec tylko do momentu lekkiego zezłocenia, przepieczone są twarde poniewaz miód ulega karmelizacji. Można przed pieczeniem posmarować je białkiem dla połysku.

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 weeks później...

wyciągam komentarze z czeluści, coby się pochwalić, że kupiłam wreszcie aparat fotograficzny :) i to taki jaki chciałam :)

a przy okazji pozdrawiam przesympatycznego sprzedawcę z naszego Mediaexperta, który okazał się fanem FM :)

 

na dowód tego, że aparat jest i działa wrzucam zdjęcia mojej wysokiej zabudowy kuchennej, która doczekała się wreszcie listwy okalającej :)

http://i56.tinypic.com/r1ne4h.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...