Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podwójne ocieplenie ściany

arekk_1992

Recommended Posts

Witam !

Mój problem dotyczy ocieplenia ściany, która jest już ocieplona styropianem wewnątrz domu o grubości 3 cm, ściana jest gruba na ok 50m z cegły. Chciałbym ocieplić dom z zewnątrz styropianem 10 cm. Czy takie ocieplenie będzie miało wpływ na parowanie ścian i czy coś innego będzie się z nimi działo ??

Dziękuje za wszystkie odpowiedzi

"Mój problem dotyczy ocieplenia ściany, która jest już ocieplona styropianem wewnątrz domu o grubości 3 cm, ściana jest gruba na ok 50m z cegły."

Zamek masz? :o Twierdzę jakąś?! :o :o

Cobyś nie zrobił - nie pomoże i nie zaszkodzi...

Ja, to bym się z tych kazamatów wyprowadził....

Tego sie nie da ogrzać! :roll:

Adam M.

:lol: :lol: :lol:

Fakt! Ten styropian to masz "nie z tej strony!".

Witam !

Mój problem dotyczy ocieplenia ściany, która jest już ocieplona styropianem wewnątrz domu o grubości 3 cm, ściana jest gruba na ok 50m z cegły. Chciałbym ocieplić dom z zewnątrz styropianem 10 cm. Czy takie ocieplenie będzie miało wpływ na parowanie ścian i czy coś innego będzie się z nimi działo ??

Dziękuje za wszystkie odpowiedzi

Ocieplenie styropianem od wewnątrz jest możliwe, ale bardzo trudne. Proponuję najpierw zrobić odkrywkę tego wewnętrznego ocieplenia i sprawdzić w jakim stanie jest ściana pod styropianem. Jeżeli jest zawilgocona, to przede wszystkim należy usunąć ocieplenie wewnętrzne. Przy takiej ścianie rzeczywiście lepiej byłoby dać ocieplenie wełna mineralną, co nie znaczy, że styropianem nie można tego zrobić. Wszystko zależy od stanu ściany. Czasami dodatkowym ociepleniem można ścianie zaszkodzić :(.

Kilka lat temu ociepliłem ścianę od wewnątrz pamiętam, że szukałem długo informacji dotyczących tego typu zagadnienia. Większość opinii była jednak negatywna dotyczących tego tematu jedyną rzeczą, która zmieniłem to poprawiłem sprawność wentylacji. Po dwóch latach administracja ociepliła ścianę od zewnątrz 10 cm warstwa styropianu. Kiedyś z ciekawości postanowiłem sprawdzić, co dzieje, sie pod warstw styropianu wewnątrz i ku mojemu zdziwieniu wszystko wygląda ok. ścian jest wykonana z cegły o grubości 50 cm. I

Styropian może być z obu stron.

Jest nawet taka technologia szalunków styropianowych traconych.

Bilans energetyczny się poprawi. Dom będzie wolniej stygł.

Podobnie zrobiłem w łazience na ścianie kolankowej. Od środka mam 3cm styropianu (wypełniony ruszt pod płytę GK), od zewnątrz 8cm, a w środku BK25cm. Z tej łazienki wprawdzie rzadko korzystamy ale nic złego (3 lata) się nie dzieje.