beata_bp 18.05.2008 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2008 Witam,Czy komuś z Państwa US zakwestionował wniosek o zwrot Vat na materiały budowlane ? Buduję całoroczny dom rekreacyjny. Skarbówka twierdzi, że jeżeli pozwolenie na budowę opiewa na dom rekreacyjny, to zwrot 'się nie należy....'. W ustawie natomiast jest powiedziane, że budynek ma być przeznaczony na cele mieszkaniowe - i na takie cele zdecydowanie jest przeznaczony. Jeżeli ktoś już 'to przerabiał' - proszę o info - już nie mam siły z nimi walczyć. Pozdrawiam wszystkich budowniczych - wydaje mi się, że mury stawia się zdecydowanie łatwiej, niż dyskutuje z US... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
labas1 18.05.2008 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2008 Skarbówka ma rację , zwrot Vat jest możliwy w przypadku budowy budynków mieszkalnych . Ty masz w zezwoleniu budynek rekreacyjny a to nie podlega odliczeniom Vat za materiały . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZbysioR 18.05.2008 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2008 JA mam w pozwoleniu Budynek mieszkalny i do tego budynek gospodarczy.Zgonie z informacją jaką dostałe z US (nie składałem jeszcze wniosku) powinienem tylko złożyć oświadczenie, że materiały za które składam fakrury będą przeznaczone na część inwestycji związaną z budynkiem mieszkalnym. Zobaczymy jak będzie w rzeczywistoiści Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skorpio 18.05.2008 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2008 JA mam w pozwoleniu Budynek mieszkalny i do tego budynek gospodarczy. Zgonie z informacją jaką dostałe z US (nie składałem jeszcze wniosku) powinienem tylko złożyć oświadczenie, że materiały za które składam fakrury będą przeznaczone na część inwestycji związaną z budynkiem mieszkalnym. Zobaczymy jak będzie w rzeczywistoiści labas1 Będzie tak, jak Ci powiedzieli. W razie wątpliwości (np. co do ilości materiałów wykorzystanych na część mieszkalną) zostaniesz poproszony o załączenie kserokopii rzutów domu i budynku gospodarczego, stanowiących intergralną część projektu wraz z informacją o ilości metrów kwadratowych jednego i drugiego bydynku oraz (jeśli projekt posiada) kosztorysu jednego i drugiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beata_bp 18.05.2008 16:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2008 Witam jeszcze raz,I dzięki za głosy w dyskusji. Ale moje pytanie dotyczyło podstawy prawnej, na której US opiera się odrzucając wniosek. Powtarzam - ustawa formułuje wyłącznie jeden warunek - cele mieszkaniowe. Mój dom zdecydowanie ten warunek spełnia.Bardzo proszę zatem O PARAGRAF Z KTóREGO WYNIKAłOBY ZAKWESTIONOWANIE WNIOSKU... Z góry dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZbysioR 18.05.2008 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2008 Wydaje mi się, że sama sobie odpowiadasz - to znaczy pozwolenie jest na budynek rekreacyjny, a nie mieszkaniowy i nie ważne, że można w nim mieszkać, przynajmniej od strony formalnej tak to wygląda. W pozwoleniu jest napisane jednoznacznie, jakie jest przeznaczenie każdego budynku - u mnie nawt miałem cofkę z PNB, bo mi brakowało jednoznaczego zapisu jakie jest przeznaczenie małego budynku w ogrodzie, Jeżeli w projekcie jest zapis o przeznaczeniu rekraacyjnym to chyba pozostaje tylko zmiana projektu, co być może będzie się opłacało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZbysioR 18.05.2008 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2008 JA mam w pozwoleniu Budynek mieszkalny i do tego budynek gospodarczy. Zgonie z informacją jaką dostałe z US (nie składałem jeszcze wniosku) powinienem tylko złożyć oświadczenie, że materiały za które składam fakrury będą przeznaczone na część inwestycji związaną z budynkiem mieszkalnym. Zobaczymy jak będzie w rzeczywistoiści labas1 Będzie tak, jak Ci powiedzieli. W razie wątpliwości (np. co do ilości materiałów wykorzystanych na część mieszkalną) zostaniesz poproszony o załączenie kserokopii rzutów domu i budynku gospodarczego, stanowiących intergralną część projektu wraz z informacją o ilości metrów kwadratowych jednego i drugiego bydynku oraz (jeśli projekt posiada) kosztorysu jednego i drugiego. skorpio - czy ty coś takiego przechodziłeś? Na co zwrócić uwagę jeszcze, żeby potem nie było problemów? Niektóre materiały na oba budynki mam na jednej fakturze - co w takim wypadku najlepiej zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skorpio 18.05.2008 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2008 Jeżeli na jednej fakturze są wykazane materiały do budowy obu budynków, to do wniosku należy przyjąć wartości materiałów przeznaczonych do budowy budynku mieszkalnego. W przypadku podstawowych materiałów, tj. pustaki, cegła, bloczki betonowe, beton towarowy czy zaprawa czyli takich, których ilość wykorzystaną w budynku mieszkalnym trudno wyliczyć co do sztuki, można przyjąć ilości wynikające z proporcji. Materiały, których ilość jest widoczna gołym okiem i jest łatwo policzalna jak np. okna i drzwi, należy rozliczyć co do sztuki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beata_bp 04.10.2008 09:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2008 Witam,Wszystkich Państwa, którzy tak dziarsko informowali mnie, że skarbówka ma rację uprzejmie informuję, że właśnie dostałam DECYZJĘ IZBY SKARBOWEJ, która kwestionuje stanowisko US przyznając mi w pełni rację. Pismo wraca do US-który zobowiązany jest wypłacić mi wnioskowaną kwotę wraz z odsetkami. Szanowni Państwo - błagam:1. JAK NIE WIECIE, to nie wypowiadajcie się w temacie - bo to nie pomaga, a wręcz wprowadza tzw. SZUM INFORMACYJNY. Ile ludzi przeczytało ten post i a'priori zrezygnowało z prawnie przysługującego im zwrotu ICH PIENIĘDZY???2. Przy dochodzeniu swoich praw dokładnie PRZECZYTAJCIE USTAWĘ, a nie dowolnie rozwijane INTERPRETACJE pisane przez różnych mądrych ....3. WARTO dochodzić swoich praw w urzędzie (zwłaszcza US!!). Jeżeli popdprządkujemy się bezwarunkowo Pani(Panu) urzędnikowi, który dowolnie interpretuje prawo DZIŚ -to JUTRO ww Pani(Pan) będzie święcie przekonany(a), że sam(a) to prawo ustanawia w imię KRUCJATY św. Graala...Zwłaszcza, jeżeli ma okazję zakwestionować jakiś wniosek, którego BENEFICJENTEM BĘDZIE KTOŚ INNY, nie on(ona)Pozdrawiam wszystkich budujących się na działkach rekreacyjnych.B. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 04.10.2008 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2008 Niestety muszę zgodzić się z tym co napisałaś. Prawo od początku było po Twojej stronie, co potwierdzają wyroki Sądów, które stwierdzały, że najważniejsza jest funkcja jaka wybudowany dom spełnia dla podatnika, a w Twoim przypadku spełnia funkcje mieszkaniową. Zapewne uwzględniono również dokumentacje budowlaną, a prawdopodobnie PnB zezwalało na budowę budynku mieszkalnego (nie ważne z jakim „przydomkiem”). Być może czeka Cię jeszcze jedna „batalia” związana z podatkiem od nieruchomości, a jest o co „powalczyć”, bo różnica za 1m2 wynosi prawie 6,-.Tu też sytuacja jest jasna bo zgodnie z art. 5 Ustawy o podatkach i opłatach lokalnych, do przyporządkowania właściwej stawki podatkowej, jest dokumentacja budowlana, obejmująca w szczególności: decyzję o warunkach zabudowy (wydawaną inwestorowi, gdy brak planu zagospodarowania przestrzennego), decyzję pozwolenia na budowę czy w końcu decyzję o dopuszczeniu budynku do użytkowania.Organy właściwe w procesie budowlanym wydając decyzje o rodzaju inwestycji budowlanej opierają się m.in. na Polskiej Klasyfikacji Obiektów Budowlanych (PKOB), gdzie rodzaj 110 stanowią budynki mieszkalne, a rodzaj 109 inne budynki niemieszkalne.Zatem jeśli z dokumentacji wynika, że obiekt jest mieszkalny wg.PKOB rodzaj 110, to bez względu na zapisy (jeśli jest aktualny) w MPZP mogą naliczyć tylko podatek jak za budynek mieszkalny.Pozdrawiam, i życzę w pozostałych dziedzinach takie wytrwałości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beata_bp 04.10.2008 12:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2008 Dzięki sSiwy za info o podatku,Jestem jeszcze na etapie budowy, ale do zamieszkania już niedługo - więc informacja b. się przyda. Mam nadzieję równieź, że post przeczyta więcej ludzi, którym Pani X z US odmówiła prawa do zwrotu VAT, a nie byli świadomi swoich praw i pokornie wycofali się sprzed oblicza Pani X. Osobiscie pamiętam jeszcze zdanie, które Pani X wygłosiła pod moim adresem - 'Proszę pani - nie ma pani szans - u nas nikt, kto się buduje na działce rekreacyjnej nie dostał zwrotu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts