Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

nasze marzenie coraz bliżej nas codzienny c117a

Recommended Posts

Oj dawno mnie nie było i znowu nie będzie. Od ostatniego wpisu dużo się zmieniło.

Na plus od 2 tygodni mam w urzędzie warunki zabudowy jakoś nie spieszno mi je idebrać :cry:

Zwątpiłam w swoje marzenia i już włożyłam je między zakurzone książki. Budowy nie będzie :(

Życzę Wszystkim którzy realizują budowy żeby byłi w tych domkach szczęśliwi

• Odpowiedzi 194
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wczoraj czyli 20.03.09r złożyliśmy dokumenty o pozwolenie na budowę budynku gospodarczego. Coś drgnęło i chyba wiosna obudziła się w naszych sercach, bo znowu pojawiło się światełko w tunelu :) Może jednak ta kawka na własnym tarasie kiedyś się poleje :p póki co pozdrawiam wszystkich zaglądających a przede wszystkim budujących

• 3 weeks później...
  • 3 weeks później...
  • 1 year później...

Witajcie:) oj jak dawno nie pisałam. Nic sie nie działo nie było o czym pisać. Teraz w sumie też niewiele ale coś drgnęło:)

Wczoraj podpisaliśmy umowę z kier. bud za dom i gospodarczy 3000. Czy to dużo? Nie wiem, ale już poszło. Dzisiaj złożyłam wnioski o wydanie dziennika budowy:) hurra!!! W tym roku chyba tylko ogrodzimy, może wytyczymy a w przyszłym roku na wiosnę chyba START!!!! Trzymajcie kciuki

Pozdrawiam

Zapomniałam zapisać, dziennik budowy szt. 2 koszt 12,99. Dwa ponieważ gospodarczy jest na oddzielnym pozwoleniu. Dzisiaj złożone wnioski do odbioru dzienniki w przyszłym tygodniu w czwartek. Trochę mnie to zdziwiło bo jednak przyzwyczajona jestem do wiecznego czekania na wszystko:)

• 2 weeks później...

W piątek miał być do odbioru dziennik budowy, niestety nie było:) mam dzwonić w poniedziałek może się uda.

w piątek też zostawiliśmy do wyceny projekt ekipie budowlanej, ciekawe ile wyjdzie robocizna problem w tym że budują tylko z cegły a my chcieliśmy budować z solbetu i terz mamy zagwózdkę:)

Jednak czekanie jest wpisane w moją budowę. Dzwoniłąm do starostwa niestety dziennik będzie w przyszły poniedziałek bo się pani nie wyrobiła):

dzisiaj podbój elektrowni i wodociągów, zobaczymy co z tego wyniknie:)

może mi ktoś podpowie w jakich bankach dowiadywać się o kredyt, a które omijać szerokim łukiem????

mam konto w PKO BP więc chyba od nich zacznę:)

Pozdrawiam wszystkich czyatjących

Dzisiaj byliśmy w banku rozmawiać w sprawie kredytu, zaproponowali nam oprocentowanie 3,91% w EUR, jeżeli podpiszemy wniosek na targach budowlanych oprocentowanie obniżą jeszcze o 0,6%, rzeczoznawca będzie za darmo, przy wcześniejszej spłacie nie pobierają żadnych opłat, nie wiem czy to korzystne warunki. Może ktoś nam coś podpowie, brać, czy szukać dalej:)

Pozdrawiam

Wczoraj dostaliśmy pierwszą wycenę robocizny: za domek 28 tys, za gospodarczy 7tys. chyba nie jest źle chociaż jeszcze popytamy. Tych budowlańców mamy z polecenia widzieliśmy ich dwie budowy ludzie zadowoleni. W sumie nic nas nie interesuje tylko do nas należy zdjęcie humusu, a resztę do dachu robi firma:)

Dzisiaj odebrałam dzienniki budowy, byliśmy też odebrać pierwszą wycenę materiałów od fundamentów po dachówkę, kominy,strop, okna dachowe ogólnie wszelkie izolacje a nawet gwoździe koszt 67tys. czy to dużo nie wiem:) w środę kolejna wycena. Do wyceny daliśmy też wszystkie okna z roletami zewnętrzymi włącznie. Też jesteśmy ciekawi ile policzą.

Dodatkowo robi nam się też projekt przyłącza wody, a jeszcze musimy zlecić projekt elekryczny.

Po mału przymierzamy się też do złożenia papierów do banku po kredycik:)

Znowu długo mnie nie było chociaż ciągle coś się dzieje:)

w ubiegłą środę mąż odebrał projekty przyłączy wody (koszt 400 zł) i zawiózł do wodociągów uzgodnienia, jesteśmy po rozmowie z elektrykiem o projekt przyłączy oprócz tego załatwia za nas wszystko wogóle nie będziemy musieli chodzić do elektrowni (koszt 300zł); mamy też pierwszą wycenę okien z roletami elektrycznie opuszczanymi koszt 22800 kolor od zewnątrz złoty dąb od środka biały okna z Oknoplastu z Krakowa. Pani miała nam jeszcze wycenić bramę garażową, ale czekamy już od zeszłej środy i póki co nic nie daje znać):

W sobotę byliśmy na targach budowlanych w Częstochowie (porażka, nic tam nie było). Wpisaliśmy się na listę banku, żeby mieć niższą marżę. Jeżeli wyrobimy się z wnioskiem do 14 kwietnia wówczas skorzystamy z promocji:0zł za każdą wizytę rzeczoznawcy na budowie, 0zł za pierwsze przewalutowanie kredytu,0zł za wcześniejszą spłatę kredytu (hahahaha pobożne marzenie),0zł prowizji za udzielenie kredytu.

Mamy też pierwsze wyceny za materiały.

Jedni sprzedawcy polecają nam dachówkę Koramic, drudzy Roben. Nie mam pojęcia, która jest lepsza. Do tego okna dachowe jeden chwali Fakro drugi Veluxa. Sama mam większe przekonanie do Veluxa ale tak w sumie sama już nic nie wiem.

Za dużo tych wyborów jak na początek:)

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

:) umowa kredytowa podpisana 26.04. złożone wnioski o wpis do ksiąg wieczystych

(znaczek 200zł ), urząd skarbowy opłacony (19 zł) z firmą budowlaną wstępnie jesteśmy umówieni na sierpień. Jeżeli im się coś przesunie będą wcześniej. Mamy wszystko wymierzone terza musimy zdjąć humus, zaprosić geodetę, kupić "balszaka" (jeżeli ktoś w okolicy ma na zbyciu chętnie przyjmiemy:) ) i wio....