archi999 18.05.2008 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2008 Witam, Proszę o radę, co należe zrobić, aby zabezpieczyć (czy są jakieś zaślepki do puszek 60) i we właściwej pozycji ustawić przed tynkowaniem puszki pod gniazdka i wyłączniki - mój elektryk twierdzi, że tynkarze sobie z tym poradzą ??? - pod niekturymi puszkami otwory są dużo większe - tzn puszki w zasadzie "wiszą" na przewodach - czy nie powinien tego jednak zrobić elektryk ??? Proszę o pomoc Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
partner 18.05.2008 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2008 w okolicach Bydgoszczy zasada jest taka - puszki osadza w odpowiedniej pozycji na gips elektryk. na koniec zakłada się takie zaślepki z wystającymi wąsami. po tynkach te wąsiki wystają ze ściany i wiadomo gdzie są te wszystkie puszki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 18.05.2008 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2008 ... mój elektryk twierdzi, że tynkarze sobie z tym poradzą ??? ... oczywiscie, ze poradzą - tylko dlaczego maja pracowac na tego nieroba ? elektryk zamierza im coś odpalic za te czynność ? czy maja mu to zrobic za ładne oczy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 18.05.2008 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2008 w okolicach Bydgoszczy zasada jest taka - puszki osadza w odpowiedniej pozycji na gips elektryk. na koniec zakłada się takie zaślepki z wystającymi wąsami. po tynkach te wąsiki wystają ze ściany i wiadomo gdzie są te wszystkie puszki Myślę, że zasada ta obowiązuje nie tylko w okolicach Bydgoszczy. Tu u nas w okolicy Wrocławia jest taka sama. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kris2222 18.05.2008 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2008 Na śląsku zasada jest taka że puszki osadza tynkarz , bo od niego zależy grubość warstwy tynku , i zawsze lepiej wygląda ładnie wokół puszki obrobione niż taka poszarpana dziura Jedna nie znaczy że wersja kolegi wyżej jest zła, wręcz przeciwnie , gniazdo w tej wersji dolega ładnie do ściany, jednak nie wszystkim inwestorom to sie podoba że mają takie poszarpane dziury przy puszkach. W mojej wersji trza pamiętać żeby puszka nie wystawała , musi licować z scianą , a nawet lekko sie schować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 18.05.2008 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2008 co należe zrobić, aby zabezpieczyć (czy są jakieś zaślepki do puszek 60) i we właściwej pozycji ustawić przed tynkowaniem puszki pod gniazdka i wyłączniki - mój elektryk twierdzi, że tynkarze sobie z tym poradzą ??? - pod niekturymi puszkami otwory są dużo większe - tzn puszki w zasadzie "wiszą" na przewodach - czy nie powinien tego jednak zrobić elektryk ??? Oczywiście, że tynkarze sobie z tym poradzą. Zatynkują Ci wszystko co w ścianie i żeby znaleźć swoje gniazdka będziesz musiał skuwać tynk. Coś te elektryk widać jaki leniwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kris2222 18.05.2008 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2008 a tak naprawdę to zależy to od tynkarza, ten który chce by to jakoś wyglądało to osadza ten którego to wali upiera sie by zrobił to elektryk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kakaowy 18.05.2008 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2008 Puszki obsadzają tynkarze, a nie elektryk! Co za herezje wypisujecie... Skąd niby elektryk ma wiedzieć jaka będzie grubość tynku w danym miejscu?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r-32 18.05.2008 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2008 Puszki obsadzają tynkarze, a nie elektryk! Co za herezje wypisujecie... Skąd niby elektryk ma wiedzieć jaka będzie grubość tynku w danym miejscu?! Właśnie !! P.S widział który elektryka z łatą - poziomującego puszki na gipsie ?? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
partner 18.05.2008 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2008 Puszki obsadzają tynkarze, a nie elektryk! Co za herezje wypisujecie... Skąd niby elektryk ma wiedzieć jaka będzie grubość tynku w danym miejscu?! Właśnie !! P.S widział który elektryka z łatą - poziomującego puszki na gipsie ?? Pozdrawiam ja robię to tak - w miejscu gdzie ma być puszka robię pion i poziom i osadzam tam puszkę (puszki) według tego pionu i poziomu tak by wystawała 1 cm ze ściany. robię to takim przymiarem własnej roboty i zawsze jest dobrze. raczej nigdy puszki nie wystają bo mniej tynku niż 1 cm się raczej nie zdarza a jak puszka jest trochę schowana pod tynkiem to się nic nie stanie. oczywiście najpierw ustalam z inwestorem i z tynkarzem jakiej grubości mniej więcej będą tynki (gipsowe i cementowe z agregatu przyjmujemy 1 cm i jest zawsze dobrze) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kakaowy 18.05.2008 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2008 A jak jest schowana 5 mm to tez jest dobrze? Moglbys miec juz problem z zamontowaniem osprzetu. Jak mozesz lapac pion i poziom w jednym konkretnym miejscu gdzie jest puszka, tak sie nie da - musisz brac pod uwage cala sciane ktora moze byc krzywa w swojej dlugosci a tynkarz bedzie chcial ja wyrownac. Pozatym - skad wiesz, ze "zawsze jest dobrze", skoro tynkarz moze potem oderwac Twoja puszke, troche ja przesunac i zatynkowac - i nikt poza nim nie bedzie o tym wiedzial Centymetr tynku "zawsze jest dobrze"? To moze ja na jakis innych budowach bywam, ale rzadko kiedy ktos ma na tyle rowne sciany zeby polozyc 1 cm tynku i "zawsze jest dobrze". Nie ma to jak przekonanie o omnipotencji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
partner 18.05.2008 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2008 A jak jest schowana 5 mm to tez jest dobrze? Moglbys miec juz problem z zamontowaniem osprzetu. Jak mozesz lapac pion i poziom w jednym konkretnym miejscu gdzie jest puszka, tak sie nie da - musisz brac pod uwage cala sciane ktora moze byc krzywa w swojej dlugosci a tynkarz bedzie chcial ja wyrownac. Pozatym - skad wiesz, ze "zawsze jest dobrze", skoro tynkarz moze potem oderwac Twoja puszke, troche ja przesunac i zatynkowac - i nikt poza nim nie bedzie o tym wiedzial Centymetr tynku "zawsze jest dobrze"? To moze ja na jakis innych budowach bywam, ale rzadko kiedy ktos ma na tyle rowne sciany zeby polozyc 1 cm tynku i "zawsze jest dobrze". Nie ma to jak przekonanie o omnipotencji... cóż. nie pracuję na budowach od wczoraj a od 12-stu lat. nie twierdzę że zawsze jest dobrze ale w 90% tak jest. prawie na każdej budowie jestem zakładać osprzęt i wiem czy puszki były przekładane czy nie. w większości przypadków jeszcze muszę sam powyjmować zaślepki. w Bydgoszczy są raczej leniwi tynkarze (nikogo nie chcę obrazić) i jak ktoś napisał wyżej mają w nosie czy puszka wystaje czy też jest schowana. schowana puszka to chyba nie problem - montujesz włącznik na wkręty a nie na pazurki włącznika. ale może ty o tym nie wiesz więc się czegoś nauczysz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 18.05.2008 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2008 coś dla pracującego od 12 lat na budowach: http://images4.fotosik.pl/262/fea64837f78cd9f1med.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
partner 18.05.2008 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2008 bywa i tak ale to jest malutki procent (promil) przypadków. jeżeli sprawdzisz poziomicą ścianę to jesteś w stanie to przewidzieć. spróbował byś w kujawsko-pomorskim nie osadzić puszek to potem byś musiał ich szukać po podłodze i kuć w dopiero co położonym tynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kris2222 18.05.2008 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2008 właśnie to jest efekt osadzenia puszki pszez elektryka i zatkania go denkiem z dzyndzlami , ,elektryk tą puszke znajdzie lae jak to wyglada ? beznadzieja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 18.05.2008 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2008 coś dla pracującego od 12 lat na budowach: http://images4.fotosik.pl/262/fea64837f78cd9f1med.jpg to przykład bezmyslnosci elektryka ... (jesli elektryk sam nie potrafi ocenic na jakiej głębokości osadzic puszki powinien przychodzic na konsultacje do tynkarzy lub podzlecac im osadzanie puszek - do czasu az sie sam nauczy rozpoznawac czy sciana jest prosta ) tynkarze oczywiście moga ustawic puszke w geście dobrej woli gratis - ale cennik przewiduje za to osobne opłaty, nazywa sie to osadzenie drobnych elementów w tynku i dotyczy to np. drzwiczek wyciorowych, kratek wentylacyjnych, moze dotyczyc puszek elektrycznych, nr domu itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
partner 18.05.2008 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2008 jestem tego samego zdania co brzoza i jako że potrafię ocenić jak głęboko osadzić puszki robię to sam i jak do tej pory wszyscy są zadowoleni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vadiol 18.05.2008 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2008 Nie ma tez sensu osadzanie puszek w miejscach , gdzie maja byc polozone plytki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bazhyl 18.05.2008 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2008 U mnie tynkarze obrabiają puszki - elektryk wycina większy otwór i montuje puszkę, natomiast reszta należy do tynkarzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PeZet 18.05.2008 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2008 Dobra, a co zrobić, kiedy elektryk nie wrzucił gipsu pod puszkę, a kable już połączył? Czy wystarczy, że puszka będzie otynkowana po bokach, czy poprawiać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts