Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak zrobić nierówną ścianę, sufit stylizowany na gliniany

zahir1000

Recommended Posts

Witajcie

Jak zrobić nierówną ścianę, sufit stylizowany na gliniany jak w starych chałupach bywał, na sufit chcę dać imitacje drewnianych bali, świetnie do tego będzie też pasował sufit formowany ręcznie jak z gliny, czy ktoś to robił i może coś doradzić, może zamieści fotki.

Mam strop teriva. Myślę że dam siatkę jak na styropian i wykończę ręcznie gipsem maszynowym aby szybciej związał. Czy muszę siatkę mocować kołkami do styropianu, czy będzie się trzymał na gipsie???

Jak przymocować te imitacje balli z pianki do sufitu przed tynkowaniem???

Zaczynam w wtorek przygotowanie domu do tynkowania, więc proszę niezwłoczną pomoc.

Bale zamontuj jak Ci wygodniej, uchwyty mogą być widoczne, bo i tak będą potem ukryte pod tynkiem. Coś imitującego sufit gliniany robiłem kiedyś wlaśnie tynkiem gipsowym maszynowym w taki sposób: nalożyć gips tak nierówno jak się chce (dołki, górki), a nawet trochę bardziej, niż ma być. Jak trochę przeschnie wygladzić na mokro pędzlem lawkowcem. jak wyschnie można trochę przetrzeć papierem ściernym. Potem pomalować gruntem i nadać kolor (raczej przez przecieranie) - wedlug upodobania. powinno wyjś super :D

Goldbandem tez można, ale znacznie szybciej schnie od maszynowego (np. MP75 knaufa). Przy tym ostatnim jest znacznie więcej czasu na obróbkę, czyli na osiągnięcie pożądanego efektu, no i można jednorazowo zrobić większą powierzchnię.

Właśnie zakupiłem MP75 light. Dzięki 8)

• 1 month później...
Może wiecie ile mogę dać minimum grubości a ile maximum??? ( używam gipsu knauf MP75 light) właśnie robię ten tynk i w grubszych miejscach jest 1,5-2 cm a w cienkich chyba 05-08mm. Z tym że nie robię gęsto tych "buł" a dość rzadko, buły mają około 80 cm tak więc przy tej różnicy grubości, ma się czym trzymać do podłoża (porothermu)