mysiunia1978 18.05.2008 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2008 Witajcie, budujemy dom z pompą ciepła i wykonawca zaleca zainstalować podłogówkę w całym domu (że wydajniejsza, niskotemperaturowa itp). Od alergologa dowiedziałam się, że lepsza od zwykłych kaloryferów bo nie podnosi tak kurzu,jest niskotemperaturowa i ogólnie nie hajcuje jak kaloryfery tylko spokojnie ogrzewa powietrze i człowiek się dobrze przy niej czujeWczoraj jednak zasiano we mnie ziarno niepewności, że niby działa fatalnie na krążenie, żylaki itp bo chodzi się cały czas po ciepłym z kiepskim wpływem na krążenie ...Co wy na to, użytkownicy podłogówki - jak tam wasze krążenie??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
..MD.. 18.05.2008 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2008 jest tu taki na 8 stron temat , ale trzeba użyć szukajki czy ogrzewanie wodne podlogowe jest szkodliwe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 18.05.2008 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2008 Jeśli instalacja jest wykonana prawidłowo, to podłoga nie jest wcale ciepła w dotyku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darianus 12.01.2017 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2017 Też miałem takie obawy, ale po lekturze tego forum zdecydowałem się na podłogówkę w całym domu i nie żałuję. Jedna uwaga, lepiej jak dom będzie dobrze ocieplony. Czym większe straty ciepła budynku, tym cieplejsza podłoga i większe unoszenie kurzu:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
laskim 12.01.2017 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2017 Równie dobrze szkodliwe dla krążenia może być zakładanie ciepłych skarpet i butów. U mnie temp podłogi w największe mrozy nie przekroczyła 28 st C. Po domu chodzę w kapciach bo mi zimno w nogi na bosaka a temp. wewnątrz 22 st I zgodzę się z przedmówca, jak najlepiej zaizolowac domek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 12.01.2017 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2017 Z tego wynika, ze dla ludzi łażenie latem po plaży jest ŚMIERTELNIE NIEBEZPIECZNE!!!Prawda to?Bo tu są tacy, co twierdzą, ze jak w stopy ciepło - to szkodzi.Ja jak zmarznę w stopy zaraz mam katar!Dla mnie - straszliwa choroba! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okobar 13.01.2017 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2017 Witajcie, budujemy dom z pompą ciepła i wykonawca zaleca zainstalować podłogówkę w całym domu (że wydajniejsza, niskotemperaturowa itp). Od alergologa dowiedziałam się, że lepsza od zwykłych kaloryferów bo nie podnosi tak kurzu,jest niskotemperaturowa i ogólnie nie hajcuje jak kaloryfery tylko spokojnie ogrzewa powietrze i człowiek się dobrze przy niej czuje Wczoraj jednak zasiano we mnie ziarno niepewności, że niby działa fatalnie na krążenie, żylaki itp bo chodzi się cały czas po ciepłym z kiepskim wpływem na krążenie ... Co wy na to, użytkownicy podłogówki - jak tam wasze krążenie??? tak to prawda... Wyniki badań są oczywiście utajnione przez Yeti, ale to tylko z powodu ataku Marsjan na Czarnobyl. Niedługo nasz Prezes wszystko ujawni, wtedy to dopiero będzie się działo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daxj 13.01.2017 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2017 co tam żylaki. dzięki niższej temperaturze powietrza w ogrzewanym pomieszczeniu, wyższa jest jego wilgotność względna, dzięki czemu lepsze jest samopoczucie osób przebywających w tym pomieszczeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcus312 13.01.2017 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2017 Może chodziło o szkodliwe żyły wodne a nie żylaki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arcadiusz 13.01.2017 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2017 tak poważnie to podłogówka nie jest szkodliwa jeżeli używa się ją prawidłowo, Często spotykam się że ludzie przyjeżdżają z pracy do domu walą w podłogówkę 50 stopni, żeby szybko chatę nagrzać, także podłoga po 2 godzinach jest tak ciepła, że parzy w nogi, to może powodować kiepskie odczucia lub unoszenie się kurzu. Według mnie podgłówka powinna chodzić 24/h zasilana temperaturą 28-32 stopnie, także temperatura w pomieszczeniach osiąga 22-23 stopnie. Tak jest u mnie. Oczywiście każdy musi dostosować ją do swoich warunków wewnątrz jaki i pogodowych na zewnątrz, regulując temperaturą na wyjściu z kotła. Jak masz kafle na podłodze to przy dotykaniu podłoga nie jest zimna, ale też nie czuć też, żeby była ciepła, no może poza łazienką jak wyjdzie się z kąpieli to czuć przyjemne ciepło w stopy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 16.01.2017 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2017 co tam żylaki. dzięki niższej temperaturze powietrza w ogrzewanym pomieszczeniu, wyższa jest jego wilgotność względna, dzięki czemu lepsze jest samopoczucie osób przebywających w tym pomieszczeniu. Ludzie fizyka Sposób podgrzewania powietrza nie wpływa na jego wilgotność Ilość wody w powietrzu nie zmienia się , a temperatura jest taka sama . Uczywiście jeżeli ktoś oddycha przez grzejnik to może być suche. Ogrzewanie podłogowe nie powoduje konwekcji . Podłogówka oddaje ciepło przez promieniowanie w 80% Gdyby powietrze nad podłogą podnosiło sie gwałtownie to co by zostało nad podłogą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts