Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mam prawie zakopane szambo i chcę zamontować szybkozłączkę w ogrodzeniu do opróżniania szamba. Przeczytałem kilkanaście stron na ten temat na for€m i owszem padały pytania o jej legalność w ogrodzeniu ale nigdzie nie znalazłem odpowiedzi na to pytanie. Więc jeśli ktoś je zna to bardzo proszę podzielić się tą wiadomością.

Pozdrawiam

Artur

https://forum.murator.pl/topic/101999-legalno%C5%9B%C4%87-szybkoz%C5%82%C4%85czki-w-ogrodzeniu/

Szybkozłączka nie jest wymietrznikiem - przecież drugi koniec rury od szybkozłączki musi być umiejscowiony blisko dna szamba (bo inaczej nie mógłbyś "wyssać" tego, co niżej) a więc zwykle jest zanurzony w "cieczy".

Oznacza to, że te "zapachy", które unoszą się w szambie ponad lustrem zawartości, nie wydostają się przez szybkozłączkę.

Z drugiej strony, w przerwach miedzy wybieraniem szamba ;) szybkozłączka ma założony szczelny dekiel.

Nigdy nie słyszałem o tym, żeby ktoś traktował szybkozłączkę jako wywietrznik i z tego powodu stosował do niej przepisy odnoszące się do wywietrznika.

Sądzę, że podobnym wywietrznikiem jest, za przeproszeniem, zwykła muszla klozetowa podłączona do kanalizacji - a więc (nad)interpretując to tak jak Ty, muszla nie ma prawa być w domu i musi być od niego odpowiednio oddalona. Wracamy do sławojki ? :) :) :)

Odpuść, szukasz problemu tam, gdzie go nie ma. Szybkozłączka nie podlega żadnym regulacjom prawnym - no może poza jedną: nie powinna wystawać poza obrys Twojej działki ;)

Ja mam dwie szybkozłączki (po jednej od każdej komory), i z żadnej specjalnie nie "wali" ;) Tzn nie pachnie (no bo już przecież przez te szybkozłączki szambo było wiele razy wybierane), ale żadnych "świeżych powiewów" tam nie czuć.

padały pytania o jej legalność w ogrodzeniu ale nigdzie nie znalazłem odpowiedzi na to pytanie.

Ty sam na to wpadłeś :o :o :o . Różne chore pomysły mi do głowy wpadały ale cos takiego :wink: