Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czym usunąć folię z drzwi i okien?

Recommended Posts

Grzanie suszarką lub pistoletem parowym i ściągać co się da. Resztę zmywać preparatem Cosmofen jeśli profile białe, do kolorowych raczej nie Cosmofen, bo trochę rozpuszcza, tylko WD-40 (taki spraj do smarowania części mechanicznych, ale też polecany do usuwania resztek klejów z taśm i naklejek).

U mnie taśma odstała ale klej został. Porysowałem go paznokciem i powoli samo się łuszczy, jednak nie wygląda to za ładnie. Mechanicznie udało się kawałkiem panela podłogowego, drapiąc wcześniej przyszlifowaną twardą krawędzią, robiąc z wyczuciem nic się nie porysowało. Ciepła woda, rozpuszczalniki nic nie pomogły.

• 4 months później...

Ja używam do tego urządzenia parowego za 50zł z Biedronki, schodzą wszelkiego rodzaju taśmy malarskie, folie, unigrunt z szyb, klej do styropianu z płytek i co tam chcesz. :-)

Aha, nie rozpuszcza farb i lakierów. Ostatnio czyściłem tym metalowy filtr okapu, bo żadne środki czyszczące nie pomagały. :-)

A ja robię to tak: czekam aż słońce przypali folię która się elegancko zawija. Tak wychodzi ok. 5mm/sezon. Tą zawiniętą folię zdrapuje paznokciem (jest już bardzo skruszała od UV) i czekam kolejny sezon :wink: . Tak już 2 lata obrywa folijkę i myślę że z 3-5 lat będę miał juz eleganckie okna :lol: . Szkoda że to tyle trwa ale idzie w dobrym kierunku. Na szczęscie to są okienka piwniczne. Folia miała być zabezpieczeniem podczas tynkowania. Tynków do tej pory nie ma a folia jest :lol: .