urbit 15.09.2003 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2003 Drodzy forumowicze doradzcie jakie ogrzewanie mam załozyć.Buduje dom i miałem w planach ogrzewanie olejowe ale zaczynam się zastanawiac nad gazem.Problem jest tylko w tym że buduje na wsi a tam nie ma gazu ziemnego więc zostaje mi butla z gaspolu.Czy możecie mi cos doradzić co lepiej a mozę ktoś ma doświadczenia z ogrzewaniem gazowym z butli,podobno są butle naziemne i wkopywane pod ziemie.Zastanawiam się tez co jest tańsze w instalacji oraz w uzytkowaniu.Podobno olej ma podrożec!Prosze o jakieś uwagi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PanRopuch 15.09.2003 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2003 Ma zostac podobno 20-krotnie zwiekszona akcyza na olej opalowy. Nie wiem, jak to sie przelozy na cene samego oleju, tzn. o ile procent podrozeje. Tez sie zastanawialem nad ogrzewaniem olejowym (nie chce szpecic sobie dzialki takim okropienstwem, jakim jest butla na propan), ale teraz...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radex 15.09.2003 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2003 Porównywałem olej z gazem z butli zakopanej w ziemi (Orlen Gaz). Różnica jest nadal na niekorzyść gazu, ale niewielka (mniej więcej o koszty dzierżawy butli). Jednak w aspekcie podwyżki akcyzy na olej szala może się przechylić na stronę gazu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Honorata 15.09.2003 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2003 jest b. duzo watkow na forum o gazie i oleju, rzeczywiscie akcyza na olej moze wzrosnac nawet o 900%, ale to nie znaczy ze musi i tak napewno nie bedzie, ale napewno cena oleju wzrosnie, zajrzyj tez w watek "ogrzewajacy elektrycznoscia wystap",a moze DPG + rekuperator+prad, a moze pompa ciepła?zalezy jaki masz dom, kubatura itd i ile chcesz przeznaczyc na zrodlo ogzrewania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts