Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Kiedys dawalo sie na zime maty slomiane ale chyba prosciej czarna folie budowlana ale moze ja podrywac wiatr - nie wiem jak macie usytuowany taras. Folie trzeba bedzie jakos obciazyc.

Nie zaprawa na samym koncu.

Ja bym tak radzil:

Najpier wysezonowac i zobaczyc jaka jest sytuacja (czy sa nowe pekniecia, czy sa zmiany szerokosci szczelin, wystarczajaca nosnosc zbrojenia/podloza).

Potem gdy bedzie powierzchnia sucha mozecie zagruntowac ( dobrze jest dawac ten sam grunt, ktory zaleca producent folii w plynie np. do folii Ceresitu dac Ceresit CT17, do folii w plynie Sopro dac grunt Sopro, ale pod folie poliuretanowa Atlas Woder lepiej dac Ceresit CT17 ).

Na drugi dzien (lub po kilku dniach) dwie warstwy folii w plynie. Jezeli zarysowania beda sie zmienialy to mozna pomyslec o mankietach elastycznych ale to jest sprawa dyskusyjna czy trzeba czy nie. Normalnie nie daje sie ale jezeli sa duze i ruchome pekniecia to tak mozna wybrnac.

Za dzien lub dwa nanosicie grzebieniem zaprawe na wylewke. Potem kladziemy siatke i przejeżdżamy grzebieniem aby ja jak najniżej wtopic w klej.

Potem przeciagamy klej na plytce plaska blacha (nie grzebieniem) i uklada sie plytke - czyli proces klejenia z siatka na mokro.

Ja jeszcze zwracalbym uwage na to: fugi 5mm oraz aby plytki nie byly zbyt wielkie max 33cm. Plytki okolo 1cm grubosci. Klej elastyczny np. Sopro 400 No1 (powinien byc znaczek S1 na opakowaniu). Taki klej jest normalnie zalecany na tarasy oraz podloza krytyczne np. z desek, na ktorych jest moze sie ugiac 2.5mm/20...25cm wiec w sam raz.

Uff chyba wszystko, moze jeszcze ktos cos podpowie :)

Mysle, ze jakos da sie z nim dogadac. W kazdym razie on odpowiada za pielegnacje betonu bo prawdopodobnie nie sporzadziliscie umowe ze to jest po waszej stronie.

Mariusz, czyli radzisz poczekać do wiosny i potem zrobić? Na zimę tylko zwykłą folią to co jest teraz zabezpieczyć? Dobrze rozumiem? A dopiero wiosną te wszystkie folie, grunty, siatki - najlepiej razem z układaniem płytek, tak?

Co do usunięcia wad, to w umowie mamy gwarancję wykonawcy na 3 lata "na konstrukcję obiektu i na pozostałe roboty", więc chyba jesteśmy kryci od tej strony :wink: :lol: Mamy też w umowie zapewnione "usuwanie zgłoszonych wad niezwłocznie, lub w terminie uzgodnionym" z nami, więc teoretycznie mogę ustalić, że poprawią wiosną (jesli tak lepiej).