Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szerokość bramy garażowej - garaż na 2 auta, dwie bramy?

Recommended Posts

Cześć,

Mam pytanie o optymalną szerokość bramy garażowej przy garażu na dwa auta i założeniu dwóch identycznych bram garażowych. Garaż ma 6,6m szerokości i w projekcie każda z bram ma wymiary 240/210. Zdecydowałam się zwiększyć szerokość do 250/210. Czy taki wymiar będzie ok - chodzi mi zarówno o szerokość jak i o wysokość? Jestem na etapie ścian, więc jeszcze mogę nanieść zmianę.

Na forum są głównie odpowiedzi dotyczące gabarytów samego garazu i bram pojedyńczych dla garaży dwustanowiskowych.

Pozdrawiam

Julia

hej Julia!

ja już mam bramę wybraną choć garaż jeszcze się nie zbudował. 2,5 szerkokości to w sam raz na auto osobowe, wyskość 2,1 tez ok, jeśli nie nasz terenówki ani nie używasz bagażników dachowych. :)

możesz zyskać troche na szerokości, albo może inaczej, nie stracic nic na szerokości światła wzjadu. O co mi chodzi , otóż skrzydła bram osadzone są w ramach. Doradzono mi że lepiej zamontowac bramę za otworem w ścianie a nie w nim. Wtedy rama bramy nie zajmuje miejsca. Nie wiem dokładnie czy te wymiary podawane przez producenta to wymiary zewnętrzne całej bramy czy też jej światła. Wtedy możesz kupić tą szerszą, załozyć ją za i bedziesz miec faktycznie 2,5 a nie 2,4 jakbyś kupiła 2,5 i osadziła ją w otworze.

Jeśli coś kręcę to prosze mnie poprawic ale chyba forumowicze będą wiedziec o co mi chodzi. :lol:

Już jestem :D

Brama kosztowała 7000zł z montażem ,

dwa piloty wielokanałowe, napęd FACC D600 ,

Garaż mam tak naprawdę trzy stanowiskowy

tzn.

szerokość to 5,6 m , długość to 10 m z tym ,że po 5,5 metrach idąc od bramy

zwęża sie do 4,3m i tam są drugie schody do piwnicy i trzecie stanowisko stanowisko

Cześć,

Mam pytanie o optymalną szerokość bramy garażowej przy garażu na dwa auta i założeniu dwóch identycznych bram garażowych. Garaż ma 6,6m szerokości i w projekcie każda z bram ma wymiary 240/210. Zdecydowałam się zwiększyć szerokość do 250/210. Czy taki wymiar będzie ok - chodzi mi zarówno o szerokość jak i o wysokość? Jestem na etapie ścian, więc jeszcze mogę nanieść zmianę.

Na forum są głównie odpowiedzi dotyczące gabarytów samego garazu i bram pojedyńczych dla garaży dwustanowiskowych.

Pozdrawiam

Julia

Jeżeli masz między bramami słup to ci współczuję. Ja robię bramę o szerokości 4,8m i jakbym miał po środku słup dzielący na dwie bramy to bym się zachalstał. :(

Jeżeli masz między bramami słup to ci współczuję. Ja robię bramę o szerokości 4,8m i jakbym miał po środku słup dzielący na dwie bramy to bym się zachalstał. :(

Tylko tu poruszasz odwieczny problem - dwie bramy czy jedna.

U mnie przy szerokosci garazu 6,9m zdecydowalem sie dwie bramy. Był to świadomy wybór i z kilku powodów moim zdaniem bardziej optymalny/lepszy :wink: . Ale na forum było o tym już wiele razy... :wink:

Tylko tu poruszasz odwieczny problem - dwie bramy czy jedna.

U mnie przy szerokosci garazu 6,9m zdecydowalem sie dwie bramy. Był to świadomy wybór i z kilku powodów moim zdaniem bardziej optymalny/lepszy :wink: . Ale na forum było o tym już wiele razy... :wink:

Jeżeli ktoś sobie zaplanowal tak od początku i uwzględnił to w szerokości to ma sens, natomiast przy bramie 5 m jest już problem.

• 1 year później...
Już jestem :D

Brama kosztowała 7000zł z montażem ,

dwa piloty wielokanałowe, napęd FACC D600 ,

Garaż mam tak naprawdę trzy stanowiskowy

tzn.

szerokość to 5,6 m , długość to 10 m z tym ,że po 5,5 metrach idąc od bramy

zwęża sie do 4,3m i tam są drugie schody do piwnicy i trzecie stanowisko stanowisko

Witam,

troche czasu juz minelo jak pisales ta wiadomosc ale moze sie uda.

Masz duza brame a naped D600 Faaca, jak to sie spisuje? Ja mam brame ocieplana Hoermanna LPU40 2125x2370 mm segmentowa waga 64kg. Dystrybutor poleca mi silniejszy naped D1000, cos mi tu nie gra.