anpi 15.09.2003 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2003 Czy ktoś z Was buduje lub budował ten dom? Bardzo prosze o opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krotosz 30.11.2003 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2003 Cześć Anpi. Właśnie niedawno zdecydowałem, że będę budował B42. Jest projektem który spełnia najwiecej naszych oczekiwań. Ciekaw jestem czy Ty już go budujesz i czy dokonywałeś zmian. Rzeczą, którą prawdopodobnie zmienię jast konstrukcja stropu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kb99 16.12.2003 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2003 Czy ktoś z Was buduje lub budował ten dom? Bardzo prosze o opinie. Buduje ten dom . Jesli o tym samym domku mowimy, bo ja kupilem go w pracowni agrobisp : http://agrobisp.com.pl/cgi-bin/store?action=display&item=30&usid=1 autorem jest pan Boduch. Mam stan surowy otwarty, poki co nie zaluje wyboru, jesli chcesz cos konkretnego wiedziec - pytaj, chetnie odpowiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krotosz 17.12.2003 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2003 Cze kb99.Jestem bardzo ciekaw w jakiej technologii budujesz. Mam dylemat czy BK jednowarstwowy, czy z ociepleniem, no i sprawa najważniejsza - nie podoba mi się konstrukcja stropu - płyta monolityczna. Prawdopodobnie wybuduję - gęstożebrowy Terriva. Chciałbym Cię również zapytać czy ewentualne zmiany dokonywałeś w projekcie, czy w trakcie trwania budowy. No i oczywiście zastanawia mnie kosztorys - ok.160.000 zł, na ile realny jest na poszczególnych etapach budowy, jak dalece, i czy w ogóle, mija się z rzeczywistymi kosztami.PozdrawiamKrotosz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kb99 18.12.2003 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2003 Jestem bardzo ciekaw w jakiej technologii budujesz. No więc buduje z silikatów 18cm, na to bedzie styropian 15cm, czyli tak jak w projekcie. Ekipa byla 'tradycyjna' wiec zdecydowalem ze bedzie na zaprawe a nie na klej - tym bardziej ze mialem bloczki BSD 180 z Lezajska - one nie sa typu 'pioro-wpust'. Nie wykluczam ze bede silikaty przeklinal przy wykonywaniu instalacji - czyli wczesna wiosna. Tu pewnie byloby latwiej z BK. Jesli chodzi o strop - to zrobilem monolityczny. Czemu nie podoba Ci sie ten pomysl? Ja dosc dlugo zastanawialem sie nad stropem drewnianym ale nie z powodow walorow uzytkowych a estetycznych. Jednak podejscie praktyczne w tym wypadku zwyciezylo - monolityczny byl IMHO tanszy i bezpieczniejszy. Chciałbym Cię również zapytać czy ewentualne zmiany dokonywałeś w projekcie, czy w trakcie trwania budowy. Zmian bylo stosunkowo niewiele: -obnizylismy w salonie i kuchni podloge o 30 cm w stosunku do reszty domu - usunelismy drzwi pomiędzy salonem a korytarzem - ścianka miedzy salonem a kuchnią od strony okna została zastąpiona 'pół ścianką' pod lade - w łazience na dole zamiast wanny bedzie prysznic , na górze wanna - w projekcie właściwie nie ma scianki kolankowej - my zrobilismy niziutką na jeden bloczek - zrezygnowaliśmy ze schodow żelbetowych, w przyszłości będą ażurowe, nie zamierzamy przed wprowadzeniem wykańczać poddasza, więc nie montowaliśmy okien połaciowych No i oczywiście zastanawia mnie kosztorys - ok.160.000 zł Ja mam zamiar do wprowadzenia się wydać mniej... Oczywiscie, wszystko zalezy od materialow, od ekipy,wkladu wlasnej pracy, i przede wszystkim od standardu wykonczenia. No wiec poki co u mnie jest taniej, na przyklad fundamenty w kosztorysie okolo 20100, u mnie 12500, troche inaczej zrobione wiec stąd pewne oszczedności, materialy prawie wszystkie na rachunek , robocizna bez.. Poki co stan surowy otwarty z nieocieplonymi scianami, kryty blachodachowka z przyłączami wodnym i kanalizacyjnym bez energetycznego kosztowal mnie okolo 66kPLN. Sam robilem do teraz podbitke , przyłącza i rozprowadzenie kanalizacji pod plytą, wszystko inne ekipa. Jesli Cie interesują szczegóły - moge przeslac zestawienie wydatkow na priv. Pozdrawiam i zycze powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 10.03.2004 01:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2004 Nie odzywałem się od paru miesięcy na forum... cóż - zima Dziękuję bardzo wszystkim za opinie na temat tego projektu. Ja zdecydowałem się i kupiłem go, jednak rozpoczęcie budowy trochę się odwleka - z powodu lasu, który rośnie w miejscu mojego przyszłego domu Ale, ale - jak dobrze pójdzie - to z 1-2 miesiące zaczynam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anna Wiśniewska 10.03.2004 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2004 Obejrzałam sobie projekt. Na prawdę śliczny i ciepły domek ) Życzę powodzenia! Ja teraz zaczynam wykańczanie mojego domku. D33 Nieduży L z Muratora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Boni 04.06.2004 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2004 kb99,Też buduje domek b-42, właśnie zalali nam fundamenty. Myślałam o podwyższeniu ścianki kolankowej tylko boję się jak wpłynie to na wygląd budynku. Jak to wygląda u Ciebie?Nasze zmiany też nie były wielkie, głównie dotyczyły przesunięcia drzwi wewnętrznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krotosz 06.06.2004 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2004 Witam wszystkich budujących B42 oraz innych użytkowników forum.W tym miesiącu rozpoczynam budowę b42. Postanowiliśmy, że będziemy budować mur dwuwarstowy BK 24 + ocieplenie 15 cm. Ponieważ styropian tak niesłychanie podrożał zaczynam się zastanawiać, czy do ocieplenia nie zastosować wełny. Ponadto strop będzie gęstożebrowy - Terriva.Po dyskusjach z żoną pierwsze wątpliwości - czy nie będzie za mały. Rozważamy zrobienie ściany kolankowej na wysokość około 60 cm - to pozwoli uzyskać dodatkowe kilka metrów powierzchni. Wstępnie wyliczałem ile to może nas kosztować - wychodzi około 3 tys. zł ( koszty zbrojenia wieńca, bk, robosizny, ocieplenia). Do kb99.Czy tą ścianę kolankową przeliczał wam architekt lub kierownik budowy i czy robiliście dodatkowy wieniec. Jak mocowaliście kotwy do murłat. Jak wygląda wymurowanie tej ściany od strony formalnej - czy ta zmiana wymaga zmiany pozwolenia na budowę. Dzięki za odpowiedź.Możliwość zyskania kilku metrów jest niezwykle kusząca. Czy jeszcze ktoś z forumowiczów budujących b42 wybudował lub zdecydował się na ścianę kolankową.Krotosz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kb99 23.06.2004 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2004 kb99, Myślałam o podwyższeniu ścianki kolankowej tylko boję się jak wpłynie to na wygląd budynku. Jak to wygląda u Ciebie? Ja zrobilem sciane kolankowa na jeden bloczek - imho zupelnie nie zmienilo to proporcji domu. Jesli chcesz - moge podeslac jakies zdjecie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kb99 23.06.2004 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2004 Czy tą ścianę kolankową przeliczał wam architekt lub kierownik budowy i czy robiliście dodatkowy wieniec. Jak mocowaliście kotwy do murłat. Jak wygląda wymurowanie tej ściany od strony formalnej - czy ta zmiana wymaga zmiany pozwolenia na budowę. Krotosz No więc nasza ścianka to nie ścianka tylko pół ścianki , technicznie to na wieńcu wymurowano jeden pasek bloczków (czyli 25cm), zastosowaliśmy długie kotwy przez bloczki i murłatę, kotwy były gęsto - chyba 8 sztuk na 10m, bez dodatkowego wieńca ani słupków. Formalnie - zapytałem kierownika jak tą sciankę zrobić, przemyślał (nie wiem czy przeliczył) i stweirdził że przy tej wysokości nie potrzeba nic poza kotwami. Zmiany nie zgłaszałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts