Bartt 15.09.2003 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2003 Zamieszczam dość długą, ale może przydatną, listę uwag, niedociągnięć i błędów które wyłapałem w swoim robionym na zamówienie projekcie. Oczywiście nie wyłapałem ich od razu - rozbudowywałem ją stopniowo po wielokroć gapiąc się w projekt do czego i was gorąco zachęcam. Potem każda zmiana boli finansowo Wasze projekty posiadają pewnie inne pułapki, ale zadaniem tej listy jest pokazanie jak bardzo trzeba myśleć za architekta INSTALACJE Gaz – nie planujemy kuchni gazowej – usunąć instalację z projektu Gaz - wejście zlokalizować pod kotłownią Gdzie umieścić skrzynkę gazową w ogrodzeniu? na ścianie garażu? na ścianie domu? - odległość od ogrodzenia wschodniego ok. 13m - może jednak będzie gaz z sieci Ujednolicić kotły i zasobniki na poszczególnych stronach projektu instalacji Grzejnik w sypialni na piętrze (nr11) przenieść pod okno połaciowe Dodać grzejnik drabinkowy w łazience parteru (nr5) Dodać grzejnik drabinkowy w sypialni parteru (nr7) Przeliczyć parametry wszystkich grzejników dla zasilania zlokalizowanego od dołu grzejnika i po jednej stronie Przewidzieć skrzynki rozdzielaczy dla c.o. na parterze i poddaszu Jak zakończyć i gdzie schować pion kanalizacyjny w kuchni, nanieść średnicę pionu Przewidzieć doprowadzenie wody i kanalizacji dla zmywarki w kuchni Przewidzieć doprowadzenie wody i kanalizacji dla brodzika w kotłowni Przewidzieć odprowadzenie skroplin od rekuperatora – będzie umiejscowiony centralnie nad hallem poddasza Przewidzieć ewentualne odprowadzenie skroplin z pieca gazowego Piony cwu i co poprowadzić obok pionów kanalizacyjnych Podać średnice rur kanalizacyjnych odchodzących od toalet Przewidzieć wyprowadzenie wody z budynku na ścianę zewnętrzną zachodnią – ok. naroża północnego wykusza (podlewanie ogrodu) na ścianę zewnętrzną południową garażu (podlewane ogrodu) wewnątrz garażu, obok bramy wjazdowej (mycie samochodu) Zlokalizować wyjście kanalizacji z budynku pod kotłownią Elektryczna skrzynka rozdzielcza w kotłowni – wyjście kabla pod kotłownią ARCHITEKT Dorysować balkon i taras na elewacjach bocznych Dorysować kominki wentylacyjne na elewacji wschodniej Wylot komina TURBO w kotłowni 2,5m od gruntu Poszerzenie komina w stronę kalenicy W izolacji dachu przewidzieć miejsce na drugą warstwę wełny na krokwiach – np. 18cm + 5cm W przekroju fundamentów abizol zmienić na dysperbit, a wełnę na styropian Wszystkie ścianki działowe z bk 12 cm Wpisać powierzchnię garażu na str. 3 Dorysować 2 anemostaty w kuchni i jeden nad klatką schodową Przewidzieć wyczystkę kominka pod schodami Schody 17 * 17,5/28 Zlikwidować trzecią nadmiarową belkę nadproża nad otworami okiennymi i na przekrojach Podać wysokość ław i ścian fundamentowych Poziom gruntu – ile poniżej podłogi parteru Dorysować rynny okapu i naczółków oraz garażu Pas nadrynnowy – opisać w projekcie Poszerzyć stopę fundamentową pod kominek – 100cm od ściany klatki schodowej Słup antresoli jednak o przekroju kwadratowym Jednak bez wentylacji grawitacyjnej przy kominku Skorygowanie wymiarów okien połaciowych i komina w rzucie dachu Okna w kuchni i garderobie o wys. 140cm , a nie 120cm Podać powierzchnie połaci: dachu budynku, okapu ganka, dachu garażu Zaplanować wentylację garażu Plan zagospodarowania terenu „Opis techniczny” projektu Jeśli krokwie łączone nad kalenicą to wzrośnie wysokość budynku, lub należy obniżyć kalenicę na przekroju Garaż bez płyt g-k pod stropem Na przekrojach dorysować pion kanalizacyjny w wc (K3) Ściana klatki schodowej poddasza z cegły, a nie BK Przemyśleć ostateczny poziom posadowienia budynku pod kątem jego max. wysokości Zmiana położenia kanałów w kominie Podać wymiary elementów konstrukcyjnych dachów, zbrojenia, stolarki okiennej etc. Zmienić opis słupa S1 na Sł1??? Usunąć fałszywy rzut drzwi garderoby na rzutach KONSTRUKTOR Czy niezbędne jest zbrojenie warstwy betonu na gruncie – jeśli tak to z czego to wynika Czy w ścianie fundamentowej dać zbrojenie – jeśli tak jak łączyć ze zbrojeniem ław Opisać zbrojenie słupa pod antresolą Wysokość i zbrojenie podciągów, jak łączyć z wieńcem Z czego wynika przesunięcie ściany południowej względem osi fundamentu w garażu Czy wiatrownice nie są niezbędnym elementem konstrukcji dachu? Przemyśleć projekt stropu: Przesunąć pierwszą belkę S max. pod ścianę południową, a za nią następne 6 belek Przesunąć pierwszą belkę N max. pod ścianę północną, a za nią następne 5 belek Przewidzieć wzmocnienie nad nadprożem drzwi do sypialni – oparcie dla słupa podpierającego więźbę Przewidzieć podparcie drugiego słupa podpierającego więźbę – dać 3-4 belki? ostatnią z nich przedłużyć na całą szerokość budynku? wyliczyć ile wyniesie ostatecznie przestrzeń do następnej belki od str. północnej Opisać belki stropowe nad jadalnią Zwęzić szerokość pionu na ścianie wc i zapewnić min. 20cm w jego prześwicie Jak oprzeć pustaki stropowe na prostopadłej do belek stropowych ścianie nośnej – szczególnie na narożu wc Jak i czym wypełnić przestrzenie pomiędzy belkami ≠ 60cm – zrobić pełne szalowanie jak dla stropu monolitycznego?, czy można tak łączyć technologie? Przewidzieć żebra rozdzielcze stropu nad sypialnią Czy naroże ściany łazienki na poddaszu i naroże sypialni (12cm bk 600) wytrzymają obciążenie słupów podtrzymujących konstrukcję dachu – OK.? ich zbrojenie? ich wzmocnienie? Technika wykonania wieńca – wieniec opuszczony? Jak rozwiązać przeniesienie ciężaru poszerzonego sztucznie komina Czy można (i jak bardzo) osłabić wewnętrzną ścianę nośną przepustami na instalacje (rozprowadzenie pętli ogrzewania podłogowego, co i wody od rozdzielacza w kotłowni na cały dom) Jak mocować murłatę do ściany garażu – brak wieńca? Dlaczego zmieniono konstrukcję więźby? Niektóre jętki luzem – nie mocowane do krokwi? Jak mocować krokwie do kalenicy i jak łączyć ze sobą Co z krokwiami bez pary Podmurówka pod M04 z cegły, czy może wylać wyższy wieniec? Czy obecnie nie za dużo żeber rozdzielczych? Czy żebra rozdzielcze zatapiać w wieniec – podać opis łączenia Z czego i jaka średnica słupów podpierających więźbę Co należało by zrobić, by umożliwić posadowienie budynku głębiej Zbrojenie wylewki nad, czy pod ogrzewaniem podłogowym Szczegóły belek podpierających słupy konstrukcji dachu Jak osadzić płatwie i kalenicę w ścianach szczytowych ROZWIĄZANIA SZCZEGÓŁOWE Przekrój przez wyjście „komina” z rurami rekuperatora na poddasze – czy będzie wystarczająco dużo miejsca na ich poprowadzenie? Mocowanie i zbrojenie balkonu + jak uniknąć mostków termicznych Mocowanie okapu nad wejściem Łączenie elementów wieńca Osadzenie słupów podtrzymujących konstrukcję dachu Mocowanie murłaty Wieniec i słupki ścianki kolankowej Izolacja na styku podłoga na gruncie – ściana fundamentowa – ściana zewn. Jak łączyć elementy więźby Pas nadrynnowy i mocowanie osłony rynien (uszczelnienie?) W ryc. z detalem okapu zmienić kąt nachylenia dachu na 30* (jest 45*) i przeliczyć nowe wymiary Mocowanie balustrady balkonu do podłoża Rozwiązanie zabudowy komina nad dachem Przekrój komina wentylacyjnego Łączenie jętki z krokwiami Bu1 – rozwiązanie konstrukcyjne Rzut wieńców na ścianach Jak łączyć płatwie z jętkami i krokwiami Dorysować przekrój przez strop z żebrem rozdzielczym Schody – zbrojenie, mocowanie, rzuty ... Pozdrawiam Bartek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaga2 15.09.2003 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2003 Bartek, Twoja lista jest imponująca. Mam nadzieję, że to są Twoje uwagi do projektu w trakcie opracowywania? Na Twoje pocieszenie przyznam się, że moj kochany mąż równie szczegółowo przyglądał się projektowi, mamy na pamiątkę zachowane e-maile do architekta z różnymi uwagami - a i tak na etapie budpwy ciągle jest coś uzupełniane. Wniosek - zadbajcie o nadzór autorski. Pozdrawiam, gaga2 PS: Teraz mój mąż przyjrzał się Twojej liście i jest pod wrażeniem - on nie był tak dokładny. . I zdaniem męża - na budowie nie ma jednak aż tak wielu poprawek. Pierwsza konsultacja z konstruktorem - po 9 tygodniach od rozpoczęcia robót. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
helga0 23.09.2003 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2003 Boże, brak mi słów. Mam wrażenie, że nawet za tysiac lat nie umiałabym wychwycić tylku błedów. Zwłaszcza, że znaczenia niektórych słów nie rozumiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 23.09.2003 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2003 Boże, brak mi słów. Mam wrażenie, że nawet za tysiac lat nie umiałabym wychwycić tylku błedów. Zwłaszcza, że znaczenia niektórych słów nie rozumiem. Nie jest tak źle - popatrz na Bartka : Zawód : lekarz Dołączył do Forum: 02 Sty 2003 Napisał 1451 postów. Bierz udział w dyskusjach Forum tak jak on a zobaczysz, że nie świeci garnki lepią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyss 23.09.2003 23:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2003 Na szczęście mamy Forum. Przed pierwszym postem nie wiedziałem, że istnieje słowo rekuperator, o murłatach nie wspominając. Przypomina mi to walkę o prawo jazdy, gdy wydawało się, że to takie trudne, prawie niemożliwe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
helga0 24.09.2003 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2003 Na szczęście mamy Forum. Przed pierwszym postem nie wiedziałem, że istnieje słowo rekuperator, o murłatach nie wspominając. Przypomina mi to walkę o prawo jazdy, gdy wydawało się, że to takie trudne, prawie niemożliwe... To prawda. Ja tez sądziłam, że nie będe w stanie przejechac samochodem po centrum Warszawy. A teraz... wspominam to ze śmiechem:)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 08.10.2003 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2003 Boszz,Bartt jeśli jesteś równie dokładnym lekarzem,to chwała Ci za to! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarpol 08.10.2003 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2003 do czego i was gorąco zachęcam. Potem każda zmiana boli finansowo jak bardzo trzeba myśleć za architekta Pozdrawiam Bartek Jesli nie jestes zadowolony z wykonanej uslugi to ten piekny spis przekaz projektantowi celem poprawienia projektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 09.10.2003 07:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2003 spis jest właśnie sumą przekazywanych spisów częściowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elw 09.12.2003 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2003 Dopiero zobaczyłem ten spis i włos mi się jeży na głowie.Co mnie czeka...A z drugiej strony jeśli lekarze muszą poprawiać architektów, to czy architekci, inżynierowie, rolnicy, itd. muszą poprawiać także lekarzy???Co by było jeśli musiałbym sprawdzać, czy każdy przepisywany mi lek itd. jest OK? .... Chociaż, z drugiej strony tak robię, odkąd okazało się, że będąc tzw. wrzodowcem mogę szybko i skutecznie być wysłanym na tamten świat przy okazji leczenia zwykłego przeziębienia... Przypomina się stare przysłowie: jak sobie pościelesz tak się wyśpisz...i Pan Adam Słodowy - idol wielu dzieciaków z czasów mojego dzieciństwa (hehe - starsi wiedzą, że mówię o "Zrób to sam"). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
modulor 21.02.2004 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2004 czyj? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moritz 24.02.2004 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2004 Stary, z niektórymi punktami trafiłeś, ale parę z nich (pogrubione) to są sprawy albo oczywiste, albo do dyskusji. INSTALACJE Gaz – nie planujemy kuchni gazowej – usunąć instalację z projektuMówiłeś o tym projektantowi?Gaz - wejście zlokalizować pod kotłowniąGdzie umieścić skrzynkę gazową w ogrodzeniu? na ścianie garażu? na ścianie domu? - odległość od ogrodzenia wschodniego ok. 13m - może jednak będzie gaz z sieciGaz masz z sieci, czy nie, jak nie to po co ta skrzynka?Ujednolicić kotły i zasobniki na poszczególnych stronach projektu instalacjiGrzejnik w sypialni na piętrze (nr11) przenieść pod okno połacioweDodać grzejnik drabinkowy w łazience parteru (nr5)Dodać grzejnik drabinkowy w sypialni parteru (nr7)Zgłaszałeś, ze chcesz mieć takie grzejniki? (nie wszyscy chcą)Przeliczyć parametry wszystkich grzejników dla zasilania zlokalizowanego od dołu grzejnika i po jednej stroniePrzerost formy nad treściąPrzewidzieć skrzynki rozdzielaczy dla c.o. na parterze i poddaszuO boszsz...Jak zakończyć i gdzie schować pion kanalizacyjny w kuchni, nanieść średnicę pionuNajgłupszy instalator to będzie wiedziałPrzewidzieć doprowadzenie wody i kanalizacji dla zmywarki w kuchnij.w. mówiłeś, że chcesz?Przewidzieć doprowadzenie wody i kanalizacji dla brodzika w kotłownibędziesz się mył w kotłowni? no może psa, czyli j.w. A pier... nie chce mi się dalej odpowiadać (tym bardziej, że nie w swoim imieniu) na te Twoje bzdurne zarzuty.Człowieku - jesteś lekarzem, pewnie dobrym - OK.Ale to, że nie masz pojęcia o budownictwie, nie znaczy że wykonawca i kierownik budowy też go nie będą mieli.Zgadzam się, że czasami w projektach zdarzają się błędy, ale to co Ty opisałeś, to nie błędy, tylko sprawy oczywiste, których projektant opisywać nie musi.Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Włodek W. 05.03.2004 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2004 Czytam i czytam NIE MA IDEALNYCH DOMÓW każdy ma swoje wady jeden większe, Nasz mniejsze oczywiście bo to jest mój D O M :Domek Domeczek Pozdrawiam budujących Wlodek W Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecky 06.03.2004 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2004 Hey...Bartt...czytając Twoją "imponującą" listę, doszedłem do wniosku, że jako lekarz, mając wiedzę będącą wypadkową informacji pana Kazia, majstra z budowy oraz forumowych postów, możesz bez problemów realizować się w branży budowlanej projektowej jak i wykonawczej. Nie potrzebujesz studiów, lat praktyki i doświadczenia zawodowego - wybudowaleś dom, to wystarczy. Proponuję, żebyś wystąpił do izby architektów i inżynierów, aby nadali Ci honorowe uprawnienia we wszystkich możliwych specjalnościach za zasługi w tropieniu niekompetencji i ignorancji projektantów. Bartt...bez urazy, ale po Twoim "popisie" radzę żebyś skupił się jednak na swojej praktyce lekarskiej, a budownictwo zostawił ludziom zajmującym się tym profesjonalnie, których wbrew panującej powszechnie opinii jest bardzo wielu. Twoja "lista " świadczy jedynie o tym, jak mało poważnie potraktowałeś etap projektowania swojego domu. Większość z tych PYTAŃ należało zadać podczas przygotowania projektu, a wątpliwości wyjaśniać na etapie realizacji. O błędach projektantów, tak samo jak błędach lekarskich mozna mówić bez końca. Zastanów się następnym razem, zanim zaczniesz aranżować atmosferę nieufności do zawodu, który także jest zawodem zaufania publicznego.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts