Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Włąśnie przed chwilą miałęm telefon z urzędu skarbowego w piasecznie... Myślałem, że mnie krew jasna zaleje jak usłyszałem o co chodzi... Pomóżcie tak na szybko, bo moze ktoś ma doświadczenie w tej sprawie....

Pod koniec ubiegłego roku złozyłem wniosek o zwrot VAT... Wydatków miałem sporo więc zwrot miałem mieć maksymalny. Cena metra kw., który przyjmuje się do wyliczeń to było wówczas 3041 zł.

Dziś zadzwoniła do mnie urzędniczka tej instytucji i poprosiła abym przyszedł skorygować wniosek tj. wpisać aktualną cenę metra kw. tj. 2890 zł i tym samym obniżył limit zwrotu... Myślałem że mnie trafi na miejscu... Na moje słowa oburzenia urzeędniczka powiedziałą, że skoro nie chce tego zrobić to będę miał do czynienia z kierowniczką urzędu...

Co Wy na to..? Czy to mi sie śni, czy też urząd przetrzymał pół roku prawie mój wniosek, aby teraz żądać obniżenia limitu zwrotu...? Przecież to jakieś skur...ństwo...

https://forum.murator.pl/topic/102060-zwot-vat-chamstwo-urz%C4%99du-skarbowego/

Co Wy na to..? Czy to mi sie śni, czy też urząd przetrzymał pół roku prawie mój wniosek, aby teraz żądać obniżenia limitu zwrotu...? Przecież to jakieś skur...ństwo...

Nie bulwersuj się :) Jeszcze nie raz się z czymś takim spotkasz. IMHO tutaj nie chodzi o cenę metra lecz o datę.

Naczelnik urzędu skarbwego wydaje decyzję o zwrocie i określa kwotę zwrotu w terminie 6 miesięcy od dnia złożenia wniosku. Jeżeli decyzja nie została wydana w powyższym terminie kwota zwrotu podlega oprocentowaniu.

Czas minął, dlatego najlepiej wezwać delikwenta niech zmieni kwotę a przy okazji datę i znów mamy pół roku na wydanie decyzji :lol:

https://forum.murator.pl/topic/102060-zwot-vat-chamstwo-urz%C4%99du-skarbowego/#findComment-2471251

Obowiązuje cena metra kw. w dniu złożenia wniosku a nie w dniu dokonania zwrotu. Sześciomiesięczny termin na rozpatrzenie wniosku i zwrot różnicy określono w ustawie nie po to, aby manipulować kwotami zwrotu lecz by dać szansę urzędnikom na jego rzetelne rozpatrzenie. Idąc tokiem rozumowania pracowników piaseczeńskiej skarbówki, osobom które wykazały wydatki przekraczające limit, a który to limit w czasie rozpatrywania wniosku wzrósł, należałoby zwrócić kwotę większą od wnioskowanej. Tak jednak nie jest, sytuacja taka uprawnia jednak do złożenia kolejnego wniosku o zwrot różnicy pomiędzy kwotą wypłaconą a wynikającą z podwyższonego limitu. Brnąc dalej - ludzie, którym zwrócono już pieniążki, ze względu na obniżenie ceny metra kw. a tym samym obniżenie limitu powinni być teraz wzywani do oddania "nadpłaty". To jest oczywista bzdura.

Jeśli poprawisz wniosek na podstawie rozmowy telefonicznej, poprawisz go na własne życzenie i nie będziesz miał żadnych podstaw prawnych do dochodzenia swoich racji. W tej sytuacji możesz zaczekać na oficjalne wezwanie i jeśli takie zostanie wystawione odmówić prostowania wniosku. U.S. będzie musiało wydać decyzję, w której m.in. musi być przywołana podstwa prawna. Od decyzji takiej służy stronie prawo do odwołania do Izby Skarbowej za pośrednictwem organu, który wydał taką decyzję, czyli w tym przypadku U.S. Jeśli naczelnik U.S. nie uzna żądań strony w całości, sprawa zostanie skierowana do dyrektora I.S., który uzna decyzję za nieprawidłową w całości lub części, lub też ją podtrzyma w mocy. Po wyczerpaniu drogi administracyjnej stronie przysługuje prawo do złożenia skargi do WSA.

https://forum.murator.pl/topic/102060-zwot-vat-chamstwo-urz%C4%99du-skarbowego/#findComment-2471908

Nie pamiętam wszystkich przepisów regulujących zwrot różnicy VAT i nie chce mi się w tej chwili odświeżać pamięci, ale nie przypominam sobie zapisu, że "jeżeli w trakcie rozpatrywania wniosku, tj. w okresie pomiędzy jego złożeniem a faktyczną wypłatą wnioskowanej kwoty nastąpi obniżenie limitu uprawniającego podatnika do złożenia takiego wniosku, podatnikowi przysługuje zwrot różnicy w podatku VAT do wysokości obniżonego limitu", więc sprawa jest oczywista.
https://forum.murator.pl/topic/102060-zwot-vat-chamstwo-urz%C4%99du-skarbowego/#findComment-2471920

Jeśli wniosek był złożony jak piszesz pod koniec roku to wtedy obowiązywała cena metra 2650. Cena 3041 obowiązywała na wnioski złożone od 1 stycznia 2008, a 2890 obowiązuje w tej chwili na wnioski złożone po 1 kwietnia.

Jeśli więc składałeś pod koniec roku i i limit wyliczyłeś wg ceny 3041 to US musi cię wezwać do poprawki lub wystawić decyzję (jeśli nie poprawisz) bo niestety przyjąłeś cenę nie z tego kwartału.

https://forum.murator.pl/topic/102060-zwot-vat-chamstwo-urz%C4%99du-skarbowego/#findComment-2471947

Jeśli wniosek był złożony jak piszesz pod koniec roku to wtedy obowiązywała cena metra 2650. Cena 3041 obowiązywała na wnioski złożone od 1 stycznia 2008, a 2890 obowiązuje w tej chwili na wnioski złożone po 1 kwietnia.

Jeśli więc składałeś pod koniec roku i i limit wyliczyłeś wg ceny 3041 to US musi cię wezwać do poprawki lub wystawić decyzję (jeśli nie poprawisz) bo niestety przyjąłeś cenę nie z tego kwartału.

Jeżeli przyjąłeś we wniosku błędną wartość limitu należy taki wniosek poprawić, tj. zmienić tę wartość do kwoty obowiązującej w dniu zlożenia wniosku wraz ze zmianą kwoty przysługującej do zwrotu. Wówczas sześciomiesięczny termin biegnie dalej i szybciej otrzymasz kasę. Możesz też złożyć korektę przyjmując limit obowiązujący na dzień jej złożenia, wówczas termin biegnie od nowa.

https://forum.murator.pl/topic/102060-zwot-vat-chamstwo-urz%C4%99du-skarbowego/#findComment-2472038