Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

GORENJE - wątek zbiorczy o sprzęcie do kuchni. opinie, porady, zdjęcia

kasia.bee

Recommended Posts

• Odpowiedzi 156
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja też miesiąc temu nabyłam kuchnię gorenje, za którą zapłaciłam ok. 500 zł więcej niż innych firm w inox-ie, tylko dla tego, że ta jako jedyna do tego całego inox-u miała srebrne, a nie czarne jak u innych producentów, pokrętła. Jak się bedzie sprawdzać w użytkowaniu, to się okaże - instaluję ją dopiero za dwa dni :)

My mamy od ponad 3 lat płytę i piekarnik Gorenje. To, że są ładne i zaprojektowane przez Pininfarinę (pana od Ferrari) nie było głównym argumentem:)

Wg naszej ówczesnej wiedzy Gorenje było (mam nadzieję, że jest nadal) potentatem w produkcji kuchenek (np. robili kuchnie elektryczne dla Whirlpoola), robią to od lat i robią to dobrze.

I płyta i piekarnik działają bez zarzutu.

Maria

Mam: okap, płytę i lodówkę

Wszystko ok. z drobnym szczegółem, ale to dotyczy serwisu, a nie sprzętu. Otóż lodówka jest do zabudowy i gdzieś nam się zawieruszyły prowadnice do mocowania zawiasów obudowy. No i dramat (jak mawiają Krakusy) Zamówiłam w punkcie napraw AGD już ponad 2 miesiące temu i nie ma, poszłam do innych serwisantów- to samo. Ponoć mają jakieś przeprowadzki w głównym magazynie - ale co mnie to ma obchodzić?. Zawiasy to pikuś - na razie i tak stolarz wyjechał, ale jakby coś poważniejszego sie działa, to nie wyobrażam sobie tyle czekać bez lodówk np. No ale na razie, od pół roku lodówka działa bez zarzutu

Ja mam lodówkę Gorenje (srebrna, ale nie pamiętam jaki model) i wybrałem ją tylko dlatego, że była ŁADNA. Tak naprawdę za te pieniądze (3.5 kilo zotówek) można było i dalej można kupić lodówki bardziej zaawansowane technicznie - bezszronowe, z punktem zero, szybkim zamrażaniem, cyrkulacją itp. Choć powiedziec nie mogę - jak minutę jest otwarta - daje głos - parę razy naprawdę pomogło! Ale Gorenje jest bardzo ładna, i w nosie tam ze świeżymi warzywami z lodówki. Mieszkam na wsi to sobie nowego pomidora jeszcze w sklepie kupię. Co do trwałości, niestety też nie powala - folia na froncie przy transporcie sie porysowała, i tyłek, wygląda fatalnie. Żeby nie było - transportowałem jak jajko - owijałem kocem, itd. No ale trudno - są w życiu większe nieszczęścia (np. głupia żona).

• 4 months później...

Zastanawiam się nad zakupem płyty ceramicznej gorenje z dwoma palnikami gazowymi (model GCS 62 C). Czy ktoś taką ma? Bardzo proszę o opinie- chodzi mi nie tylko niezawodność, ale także utrzymanie czystości.

Jeśli chodzi o piekarnik, rozważam dwa modele: B 3360 E i U3360. Może ktoś z was posiada któryś z nich?

Mam już lodówkę 4395E

od 2 miesięcy.

Co mogę powiedzieć: stoi pomiędzy kuchnią i jadalnią. W nocy, gdy śpimy w salonie po prostu ją słychać. Jakieś dziwne bulgotanie, szum itp. Spać się da, ale mogło by być ciszej.

Wersja ta jest bez powłoki zabezpieczającej przed odciskami palców, ale wcale ich na niej nie widać.

Gdybym kupował jeszcze raz to dołożyłbym do komory 0 stopni i nofrost.

Mój piekarnik to B 7470 E - super sprawa (choć to czyszczenie aqua cośtam to pic na wode).

Płyta to GMS 66 - porażka na całej lini :evil:

http://www.agdrtv.com/sklep/sklep.php?kt=gazowe_zabudowy&pr=gorenje_gms_66_e

Jest na niej strasznie ciasno, ma palnik WOK z 3 koronami, ale on daje tyle ciepła, że jeszcze nie miałem takiego gara na kuchni, aby go w pełni wyorzystać. Może jak na chińszczyznę przyjdzie mi ochota to pokaże swe zalety. Ale najgorsze w tej płycie jest powiązanie pokręteł z palnikami. Kompletny groch z kapustą!!!!