Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

GORENJE - wątek zbiorczy o sprzęcie do kuchni. opinie, porady, zdjęcia

kasia.bee

Recommended Posts

• Odpowiedzi 156
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 3 weeks później...
Witam,

Długo szukaliśmy sprzętu agd - piekarnik + mikrofala, które w zabudowie słupkowej tworzyłyby jedną całość. Początkowo napaliłam się na serię Ora-Ito- piekarnik widziałam na żywo i bardzo mi się spodobał. Niestety producent nie pomyślał, aby zrobić mikrofalę do kompletu.

Ostatecznie zdecydowaliśmy się na taki zestaw:

piekarnik: Gorenje BO 7422 AX

mikrofala: Gorenje BM 5240 AX

Mikrofala też wydaję się deko inna. Oba sprzęty mają w nazwie AX co wstazywałoby na produkty z jednej serii a jak będzie w rzeczywistości czas pokaże.

Sprzęt dziś dojechał do domu- niestety jeszcze nie miałam okazji go obejrzeć. Po montażu mogę zrobić zdjęcia jakby ktoś był zainteresowany.

mam pytanko do tego zestawu mikrofali z piekarnikiem, czy przypadkiem mikrofala nie ma szerokosci 50cm i jest za wąska do piekarnika? ponieważ tez sie zastanawiam nad takim rozwiazaniem ale w opisie urządzenia pisze że mikrofala jest do zabudowy 50cm. prosze o dpowiedz:)

?

Edytowane przez klaczorek

klaczorek, prawdę mówiąc nie mam pewności czy mikrofala jest węższa od piekarnika. Wciąż czekam na montaż kuchni.. Sprzęt stoi w domu, ale oczywiście nawet nie był rozpakowany.

Kupując go sugerowałam się wymiarami jakie podaje producent na swojej stronie:

Wymiary urządzenia (sz x w x g): 59,5 × 39 × 37 cm

Wymiary w opakowaniu (sz x w x g): 57,5 × 37 × 55 cm

A dodatkowo rysunek:

http://www.gorenje.pl/imagelib/products-magnified/46ce6dc5da59d2b4039e1543be00092c_77093_fp.jpg

Podobno JUŻ w poniedziałek przyjadą fachmany montować kuchnię, więc wkleję zdjęcie.

Pozdrawiam,

A.

dziękuje bardzo za szybką odpowiedz, niestety zasugerowałam sie wymiarami podanymi na skąpcu i ceneo:

"Urządzenie posiada szerokość 48.3 cm, pojemność 23 l oraz grill i funkcje rozmrażania. Moc mikrofal wynosi 900 W, grilla natomiast 1000 W. Urządzenie posiada 6 poziomów mocy. Funkcja rozmrażania pozwala na dokładne rozmrożenie produktu bez skomplikowanych czynności wstępnych Wymiary: Szerokość zabudowy 50 cm"

dziękuje bardzo za szybką odpowiedz, niestety zasugerowałam sie wymiarami podanymi na skąpcu i ceneo:

"Urządzenie posiada szerokość 48.3 cm, pojemność 23 l oraz grill i funkcje rozmrażania. Moc mikrofal wynosi 900 W, grilla natomiast 1000 W. Urządzenie posiada 6 poziomów mocy. Funkcja rozmrażania pozwala na dokładne rozmrożenie produktu bez skomplikowanych czynności wstępnych Wymiary: Szerokość zabudowy 50 cm"

Upssss... to byłoby nieciekawie jakby się okazało, że mikrofala jest węższa... Wezmę głęboki oddech i w spokoju postaram się przetrwać do poniedziałku :)

Odezwę się :)

Edytowane przez Luminda

• 3 weeks później...
Dla zainteresowanych wstawiam zdjęcia zestawu:

piekarnik Gorenje BO 7422 AX + mikrofala Gorenje BM 5240 AX.

20121101_153915.jpg

Jak dla mnie całość wygląda fajnie :)

Super wyszło:) jednak też sie zdecydowałam na połączenie tych- modeli piekarnika i mikrofali:) jeszcze kuchnia nie zamontowana ale jak tylko bedzie tez fote wstawie:)

• 1 month później...

Kochani czy ktoś z was użytkuje Gorenje BO75SYB lub BO75SYW? Byłam zdecydowana na zakup, ale czytam, że nie posiada zegara - czy to znaczy, że nie można ustawić czasu pieczenia? Teraz mam elektroluxa i bardzo często korzystam z tej funkcji, zdarza mi się nawet nastawić pieczeń i wychodzić z domu, bo sama się wyłączy.... Szukam jakiegoś szklanego czarnego i już pomału mam dość, bo albo drogie, albo właśnie takie wychodzą historie, jak z tym gorenje. Podpowiedzcie proszę, jak to z nim jest.

http://www.gorenje.pl/imagelib/products-details/d63bd0918b20256779c614b2efcd49d3_71493_fp.jpg

• 2 weeks później...
Kochani czy ktoś z was użytkuje Gorenje BO75SYB lub BO75SYW? Byłam zdecydowana na zakup, ale czytam, że nie posiada zegara - czy to znaczy, że nie można ustawić czasu pieczenia? Teraz mam elektroluxa i bardzo często korzystam z tej funkcji, zdarza mi się nawet nastawić pieczeń i wychodzić z domu, bo sama się wyłączy.... Szukam jakiegoś szklanego czarnego i już pomału mam dość, bo albo drogie, albo właśnie takie wychodzą historie, jak z tym gorenje. Podpowiedzcie proszę, jak to z nim jest.

http://www.gorenje.pl/imagelib/products-details/d63bd0918b20256779c614b2efcd49d3_71493_fp.jpg

Piekarniki Gorenje BO75SYW to moje największe rozczarowanie. Jak można nie zaprojektować w piekarniku zegarka i programowania czasu pieczenia????

20-letnie piekarniki mają tą funkcję. Ogólnie byłam bardzo nastawiona na zakup białego piekarnika firmy gorenje ale z każdym jest coś nie tak: to brak zegara, to nie widać co się piecze w środku. Oprócz ładnego wyglądu - słabo. Jak na GORENJE - to jakieś żarty!

Piekarniki Gorenje BO75SYW to moje największe rozczarowanie. Jak można nie zaprojektować w piekarniku zegarka i programowania czasu pieczenia????

20-letnie piekarniki mają tą funkcję. Ogólnie byłam bardzo nastawiona na zakup białego piekarnika firmy gorenje ale z każdym jest coś nie tak: to brak zegara, to nie widać co się piecze w środku. Oprócz ładnego wyglądu - słabo. Jak na GORENJE - to jakieś żarty!

Dzięki Viikii, właśnie z tego powodu najprawdopodobniej będzie samsung. Żałuję, bo jest dużo droższy, no ale trudno. Uważam, że firma gorenje strzela sobie samobója, bo design produktów mają naprawdę fajny, ale niektóre funkcje, a raczej ich brak, po prostu nie do przyjęcia, niestety.

Lodówko-zamrażarka do zabudowy NRKI55288, po 3 latach eksploatacji, rozwalił się jeden zawias w drzwiach chłodziarki.

Na tyle niefortunnie, że drzwi się nie domykają.

Zawiasy nożycowe, mają wewnątrz sprężynę domykającą i jakiś element plastikowy.

Pęka właśnie ten element plastikowy i blokuje sprężynę w dziwnym położeniu.

Zawias jest nierozbieralny i pojawia się problem, bo nie da się zamknąć drzwi.

Ja sobie poradziłem następująco:

- zdemontowałem płytę meblową, aby dostać się do śrub zawiasu

- zdemontowałem zawias, drzwi dało się już domknąć, ale trzeba je zaklinować z boku, aby się nie przesunęły,

- diaksem wyciąłem środkowy kawałek obudowy zawiasa, aby dobrać się do elementu plastik-sprężyna,

- odcina się na tyle mały element, że zawias nadal działa, a daje się usunąć zablokowany element plastikowy,

- zamontowałem ponownie "zreperowany" zawias,

- zamontowałem i wypozycjonowałem płytę meblową na drzwiach chłodziarki.

Drzwi się domykają, bo sprężyna jest także w drugim zawiasie,

siła domykania zmniejszyła się sporo i trzeba pilnować czy na pewno uszczelkę złapał magnes.

Do czasu zakupu nowego zawiasu - mamy problem z głowy.

Para zawiasów w serwisie to koszt ok. 250 zł.

Mam jeszcze "parkę" z panelami dotykowymi DirectTOUCH:

BO8770AX - piekarnik do zabudowy

BM6120AX - mikrofala do zabudowy (chyba już zastąpiona przez nowszy model)

Tu na razie jest wszystko OK, nie ma problemów i polecam.

Pozdrawiam

GREGOR

(dopisany)

PS. Już 2 razy dokupywałem szuflady zamrażarki, są bardzo krótkie i mają kiepską blokadę.

Niedoświadczone osoby wysuwają je za daleko i puszczają, szuflada spada na ziemię i rozpada się na kawałki.

Koszt szuflady w serwisie to ok. 100zł

Lodówko-zamrażarki niestety nie polecam

Edytowane przez xmsg
Elementy zamrażarki

• 3 weeks później...

Witam,

Proszę o informację odnośnie funkcji zegara w piekarniku GORENJE BO 8730 AB

Czy jest możliwość zaprogramowania czasu pieczenia i samoistne włączenie i wyłączenie piekarnika?

I co w ogóle Państwo sądzą o tym modelu?

f-gorenje-bo-8730-ab.jpg

Vikiii, evee, może trudno w to uwierzyć, ale nie każdy potrzebuje zegarka i timera w piekarniku.

Ja wybierając piekarnik szukalam ładnego, nieskomplkowanego modelu i akurat Gorenje spełnia idealnie moje oczekiwania (mam najprostszy model Ora Ito).

Nie zamieniłabym go na nic innego.

Miałam już w życiu kilka piekarników i minimum funkcji to jest akurat co mi w nich potrzeba.

Vikiii, evee, może trudno w to uwierzyć, ale nie każdy potrzebuje zegarka i timera w piekarniku.

Wierzę :) Ja używam tej funkcji, więc ostatecznie wybrałam inny piekarnik. Gdyby miał funkcję zegara, pewnie wybrałabym ten, bo jest bardzo ładny i niedrogi. Myślę, że ta funkcja nie zaszkodziłaby osobom, które jej nie używają, a przypadłaby do gustu tym, którzy jej potrzebują. Ale to już decyzja producenta, dla mnie niezrozumiała.

• 2 weeks później...
Mam pytanie do posiadaczy gorenje - czy moglby ktos sprawdzic w karcie gwarancyjnej, czy wspominaja cos o gwarancji miedzynarodowej? Mieszakmy na stale w Niemczech, ale model piekarnika, ktory sobie upatrzylismy, (BO 9950 AX) dostepny jest tylko w Polsce. A z Gorenje nie udaje sie nam skontaktowac :/

Pracuje w autoryzowanym serwisie Gorenje i ciężko mi powiedzieć jak to jest z gwarancją na sprzęt zakupiony w innym kraju. Nigdy nie miałem takiego problemu. Ale możesz mieć problem bo zazwyczaj modele robione są pod konkretne kraje i często nie ma nawet w naszych katalogach sprzętu zakupionego za granicą- tak było kiedyś, Jutro sprawdzę w warunkach gwarancji czy jest na ten temat jakaś wzmianka. A jak by nie było to napiszę do centrali