rzuraff 19.05.2008 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2008 Witam mam pewne pytanie, otóż zakładam w domu instalację z odzyskiem ciepła - i chcę zastosować zasuwę na kanały wentylacyjne. Miało by to wyglądać w ten sposób, że na pewnej wysokości (ponad kratką wentylacyjną na piętrze) chciałbym zamknąć klapą, zasuwą kanały wentylacyjne a poniżej wyprowadzić trójnik z którego ciepło będzie dostarczane do rekuperatora. chodzi o to, żeby w każdej chwili móc otworzyć kominy i nijako włączyć wentylację grawitacyjną. Kominy są murowane z cegły. Czy zna ktoś jakieś rozwiążanie (może systemowe) na zaknięcie klapą kominów wentylacyjnych. I kolejne pytanie - w kominie może zbierać się wówczas woda, i co z nią zrobić. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pismag 19.05.2008 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2008 Mam coś podobnego zrobione u siebie, chociarz sedno sprawy to samo ale wykonanie trochę inne niż twój pomysł. Ja mam na stryszku nieużytkowym pod samą kalenicą w kanałach grawitacyjnych zrobione takie szybry z podwójnej blachy ocynkowanej , między którą jest 3 cm styropianu. W sezonie grzewczym szybry mam zamknięte - brak wentylacji grawitacyjnej - pracuje rekuperator, który używa jednak zupełnie innych kanałów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts