Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Szanowni forumowicze, czy moglibyście mi pomóc i powiedzieć jak to powinno byc poprawnie zrobione, to czyli ocieplenie domu z bali.

Dom z bala 10cm, pzenoszony w nowe miejsce, stoi juz wybudowany na mojej działce 2-3 miesiące. Przymierzam się do ocieplenia go wełną grubosci 15cm i mam problem które rozwiazanie jest poprawne?

1.

bal

folia

poziomy ruszt 5cm i w nim wełna

pionowy ruszt 10cm i w nim wełna

wiatroizolacja

pionowy ruszt 2,5cm

szalówka

2. Propozycja mojego cieśli

bal

pionowy ruszt 15cm i w nim wełna

wiatrolizolacja

szalówka

czy wiatroizolacja i praizolacja może się stykać z wełną, czy powinny byc szeliny, jeśli tak to jakie i grdzie?

Bardzo proszę o pomoc.

Trapi mnie jeszcze jedno czy moje bale powinnienem traktować , jako mokre czy suche?

Sądzę, że:

w propozycji cieśli brakuje folii (paroizolacji) od strony bali, co niestety doprowadzi do zawilgocenia wełny od strony domu. Folia od strony bala ma zapobiegać zawilgoceniu wełny i musi być. Ułożenie jedynie pionowego rusztu i wełny w jednej warstwie spowoduje mostki termiczne. Ponadto wełna może się w jakimś stopniu obsuwać w dół (nie wiem jaką welną chcesz ocieplać).

Propozycja cieśli jest jedynie łatwiejsza dla niego do wykonania no i pewnie tańsza dla Ciebie, ale na pewno nie najlepsza.

Powinieneś poczytać więcej w necie o technikach ocieplania drewniaczków.

czytam czytam i z tego czytania niewiele wynika nawet w przedostatnim chyba dodatku do muratora "remontuj dom" jest o ocieplaniu domu z bali i na jedej stronie jest że powinno być:

-bal

-paraizolazja

-ruszt dylatacyjny

-wełna na ruszcie poziomym

-wełna na ruszcie pionowym

-wiatroizolacja

- ruszt dulatacyjny

- szalówka

na tej samej stronie jest równiez napisane że jeśli ma być od środka płyta k-g to:

- płyta

- ruszt

- paraizolacja

-bal

- wełna na ruszcie poziomym

- wiatroizolacja

- ruszt dulatacyjny

- szalówka

stąd moje ptanie jak to powinno być ocieplone, wogóle powinno sie ponoc robić ruszt ślizgowy , by zapobiec podwieszszaniu sie bali gdzieś wyczytałem, aleo tym mało informacji w necie jest.

To wszystko zależy od tego co ma być wewnątrz ...czyli czy to jest dom z bali który chcemy ocieplać na zewnątrz ( bal w środku a na zewnątrz szalówka ...takie też są ) czy dom z bali ale ocieplony wewnątrz ( w środku gips karton a na zewnątrz bal ) .

Prawidłowa wersja sposobu 2 to:

Układ warstw ściany zewnętrznej - od środka:

- okładzina ścienna - płyty gipsowe lub boazeria

- opóźniacz pary (folia paroizolacyjna)

- konstrukcja ścianki wypełniona izolacją cieplną

- folia wiatroizolacyjna

- ściana zewnętrzna - bale

Na stronie http://www.szkielet.com.pl są wszystkie potrzebne informacje ( rysunki , zdjęcia, artykuły ) ........to strona profesjonalna zajmująca się tylko domami z bali i szkieletowymi . Jest forum i można zadać pytanie ekspertowi P. Nitce .....

Rafallogi

dobrze napisał o paroizolacji ...musi być bo wilgoć z pomieszczenia ( np. gotowania ) weszłaby w wełnę zawilgociła ją i byłby kłopot ....

Mi cały czas chodzi tylko o ocieplenie z zewnątrz. A na stronie szkielet.pl jest forum zadałem tam to samo pytanie panu Nitce niestety nie dostałem odpowiedzi.

To szkoda , że P. Nitka nie odpowiedział ( podciągnij temat ..pisz do skutku ).

To , że te sposoby z Muratora się różnią patrząc od środka jest całkiem zrozumiałe bo są to różne ściany ze względu na wewnętrzne wykończenie...albo gips karton albo bal i wymagają różnych rozwiązań czyli zastosowania paroizolacji z różnej strony danej przegrody ( warstwy od zewnątrz są takie same )..

Ogólnie ...wełna jest z każdej strony ograniczona wiatroizolacją i paroizolacją ....a co za tym idzie powstaje szczelina dylatacyjna która jest albo wymogiem usytuowania paroizolacji czy wiatroizolacji i wykończenia sciany od wewnątrz albo stricte służy jako ruszt żeby było do czego przytwierdzić bądż płyty bądż oblicówkę ....(np. jak od wewnątrz ocieplamy to wiatroizolacja dotyka do bala , nie trzeba zadnej szczeliny ) ...

Uważam , ze te warstwy z Muratora są dobre .......Ty chcesz mieć bal od środka więc zaczynasz od bala a więc

-bal

paraizolazja

-ruszt dylatacyjny

-wiatroizolacja

- ruszt dulatacyjny

- szalówka

Znalazłam jeszcze coś takiego :

Ocieplenie starego domu

Chcę ocieplić dom drewniany i nie wiem, co zastosować wełnę czy styropian, a także jakiej grubości powinno być ocieplenie. Dom jest stary, powojenny, ale drewno jest zdrowe, nie spróchniałe.

Do ocieplania ścian drewnianych nie wolno stosować styropianu. Warstwa wełny mineralnej dla ścian grubości 10 cm powinna wynieść minimum 15 cm. Koniecznie trzeba zrobić pustkę powietrzną pomiędzy ścianą z drewna a foliami – paroizolacyjną i wiatroizolacyjną, pomiędzy którymi układana jest wełna mineralna. Janusz Lipok

...to wypowiedź eksperta z

Misoni Trade House ( Fińkie Domy ) ...jak znajdę coś ciekawego to jeszcze tu wrócę ....

jeszcze to ...potwierdza taki sposób ocieplenia z zewnątrz ....

http://www.e-izolacje.pl/docieplanie_budynkow,1653.htm

czytam czytam i z tego czytania niewiele wynika nawet w przedostatnim chyba dodatku do muratora "remontuj dom" jest o ocieplaniu domu z bali i na jedej stronie jest że powinno być:

-bal

-paraizolazja

-ruszt dylatacyjny

-wiatroizolacja

- ruszt dulatacyjny

- szalówka

na tej samej stronie jest równiez napisane że jeśli ma być od środka płyta k-g to:

- płyta

- ruszt

- paraizolacja

-bal

- wełna na ruszcie poziomym

- wiatroizolacja

- ruszt dulatacyjny

- szalówka

stąd moje ptanie jak to powinno być ocieplone, wogóle powinno sie ponoc robić ruszt ślizgowy , by zapobiec podwieszszaniu sie bali gdzieś wyczytałem, aleo tym mało informacji w necie jest.

moim zdaniem

w pierwszym przypadku nie dawałbym paroizolacji

w drugim jest ok

chociaż są inwestycje, gdzie wogóle nie daje się paroizolacji