agata39 19.05.2008 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2008 Chcę sprzedać mieszkanie.Jest to mieszkanie własnościowe spółdzielcze.Mam akt własności,ale nie ma założonej księgi wieczystej.Nie było ani obowiązku ani potrzeby jej zakładać.Czy przed sprzedażą muszę założyć księgę?Czy osoba kupująca będzie mogła się starać o kredyt na to mieszkanie za nim zostanie założona księga wieczysta? Czy mogą być jakieś problemy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inches 20.05.2008 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2008 Kupujący może starać się o kredyt, ale zostanie on wypłacony dopiero wtedy jeśli bank zabezpieczy ten kredyt tzn. obciąży hipotekę. Do tego potrzebna jest księga wieczysta.Również zamierzam sprzedać mieszkanie spółdzielczo-własnościowe. Wniosek o założenie złożyłam 11.02 i do dzisiaj nie mam jeszcze księgi wieczystej. Niestety tyle w Szczecinie się czeka. Koszt 260zł. Jak chcesz czekać dłużej na kase to twój wybór, no chyba że kupujący płaci gotówką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 20.05.2008 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2008 Proponuję ustalić w konkretnym banku. To nieprawda że bank nie udzieli kredytu jak nie ma zabezpieczenia na hipotece. Od tego jest ubezpieczenie pomostowe. W praktyce najczęściej wypłata następuje bez zabezpieczenia w KW. Niemniej jednak na pewno lepiej by było wystąpic od razu o KW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inches 20.05.2008 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2008 W praktyce najczęściej wypłata następuje bez zabezpieczenia w KW. Racja, tylko musi być właśnie to KW. Z pewnością w trakcie załatwiania kredytu można zlożyć taki wniosek. Będąc kupującym zależałoby mi aby jak najkrócej płacić ubezpieczenie pomostowe. Ja na KW czekam ponad trzy misiące i końca nie widać. Ponoć mam sobie poczekać jeszcze ok 2 miesiące. Tak czy inaczej lepiej to KW założyć wcześniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 21.05.2008 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2008 Wszystko zależy od sądu. U mnie założenie księgi dwa tygodnie, wpis - jedna doba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agata39 23.05.2008 07:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2008 Dziękuję wszystkim za odpowiedż!Efilo ma rację.Kupujący dostanie kredyt bez KW.Osoba kupująca założy księgę podczas podpisywania umowy u notariusza,a takich umów bez KW notariusz robi mnóstwo. Byłam,pytałam i niema problemu. Z bankiem też nie.U nas założenie KW trwa około 2 miesięcy,ale można wystąpić o przyspieszenie i będzie około miesiąca.POzdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts