Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak sterować podłogówką

Recommended Posts

My będziemy miec wszędzie podłogówkę. Źródło -kondensat + kominek wodny (przez zasobnik 2wężownicowy). Do kominka jest sterownik sterujący przpustnicą, do Vaillanta też jest sterownik -one mają byc na parterze, do podłogówki w sypialniach na poddaszu-kupiliśmy 3 sterowniki EUROSTER 3000 Comfort:

http://www.euroster.pl/image/e3000-d.jpg

szczerze mówiąc nie wiem jak elektryk i hydraulik połączą to wszystko do kupy :roll:

Oczywiście że można to zrobić . Wszystko sterowane z każdego pomieszczenia. Pewnie przy ogrzewaniu gazowym, gdzie cena gazu jest stała w ciągu doby ma to pewne wytłumaczenie. ale teraz pomyśl tak. temperatura spada w jednym pomieszczeniu sterownik załącza piec ( w innych pomieszczeniach nie chcesz grzać) teraz musisz dać jakiś sterownik który odetnie ci pozostałe obiegi żeby tam nie podnosiła się temperatura. Podłogówka ma dużą bezwładność ale też ma bardzo dużą pojemność cieplną. Ja zauważyłem że przy temperaturze zewnętrznej do -5 temperatura w domu spada w ciągu doby o 0,5 do 1 stopnia zależy od nasłonecznienia. Czy przy tak małym spadku temperatury w ciągu doby takie sterowania mają sens? Nie wiem. Na pewno fajna sprawa ale nie do każdego źródła ciepła.

No właśnie ja bym się zastanowił. Bo faktycznie warunki są mocno zmienne - np. od południa mam mnóstwo okien, tam może być w słoneczny, a zimny dzień ciepło, za to od północy już będzie zimno. I co wtedy zrobi układ hydrauliczny? Albo tu będzie zimno, albo tam za goraco...

CHyba trza jednak sterować... :-?