kachna28 22.05.2008 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2008 My będziemy miec wszędzie podłogówkę. Źródło -kondensat + kominek wodny (przez zasobnik 2wężownicowy). Do kominka jest sterownik sterujący przpustnicą, do Vaillanta też jest sterownik -one mają byc na parterze, do podłogówki w sypialniach na poddaszu-kupiliśmy 3 sterowniki EUROSTER 3000 Comfort: http://www.euroster.pl/image/e3000-d.jpg szczerze mówiąc nie wiem jak elektryk i hydraulik połączą to wszystko do kupy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irtad 22.05.2008 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2008 Oczywiście że można to zrobić . Wszystko sterowane z każdego pomieszczenia. Pewnie przy ogrzewaniu gazowym, gdzie cena gazu jest stała w ciągu doby ma to pewne wytłumaczenie. ale teraz pomyśl tak. temperatura spada w jednym pomieszczeniu sterownik załącza piec ( w innych pomieszczeniach nie chcesz grzać) teraz musisz dać jakiś sterownik który odetnie ci pozostałe obiegi żeby tam nie podnosiła się temperatura. Podłogówka ma dużą bezwładność ale też ma bardzo dużą pojemność cieplną. Ja zauważyłem że przy temperaturze zewnętrznej do -5 temperatura w domu spada w ciągu doby o 0,5 do 1 stopnia zależy od nasłonecznienia. Czy przy tak małym spadku temperatury w ciągu doby takie sterowania mają sens? Nie wiem. Na pewno fajna sprawa ale nie do każdego źródła ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aero 22.05.2008 16:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2008 danfoss ma takie układy, ale cena jest mocno zaporowa choć po waszych wypowiedziach chyba pozostanę na manualu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 22.05.2008 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2008 No właśnie ja bym się zastanowił. Bo faktycznie warunki są mocno zmienne - np. od południa mam mnóstwo okien, tam może być w słoneczny, a zimny dzień ciepło, za to od północy już będzie zimno. I co wtedy zrobi układ hydrauliczny? Albo tu będzie zimno, albo tam za goraco... CHyba trza jednak sterować... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aero 23.05.2008 05:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2008 po namyśle chyba nie ma co robić sterowania - tzn jedynie przez pogodynkę podgrzanie podłogi o kilka stopni trwa kilka godzin - przy takiej bezwładności chyba nie ma sensu tym sterowaćgdyby były grzejniki - to co innego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 23.05.2008 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2008 Bezwładność tym bardziej chyba wymusza dobre sterowanie - szczególnie takie z PID. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts