mikolayi 13.08.2008 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2008 co do ustawiania stempli na piasku to brednie, że nie można stropu porządnie podstemplować. Nie pisałem że nie można. Można, można:) W wypowiedzi wyżej miały być dwa zdania - "piasek by się tak nie walił" dotyczyło generalnie całego parteru, że by się nie sypał chodząc po nim, a nie w sensie "uginał pod stemplami" jak jest zagęszczony, to się nie sypie. To nie piaskownica. jeszcze jedno: jak będziesz mieć tynkarzy, to niech najpierw wytynkują a dopiero potem chudziak, chyba że masz czas pilnować ich żeby szpachelkami wywalili cały syf, jaki po nich pozostanie Łatwiej i lepiej ma mieć inwestor a nie ekipa od wylewek czy czegokolwiek innego. W trakcie budowy nie wywaliłem żadnej ekipy, ale też nikt nie powiedział mi, panie bo tak będzie łatwiej. Miało byc tak jak ja chcę i jest...prawie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GosiaIAdam 13.08.2008 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2008 jak jest zagęszczony, to się nie sypie. To nie piaskownica. No tak, jak jest zagęszczony. My jeszcze nie zagęściliśmy, stąd moja opinia jeszcze jedno: jak będziesz mieć tynkarzy, to niech najpierw wytynkują a dopiero potem chudziak, chyba że masz czas pilnować ich żeby szpachelkami wywalili cały syf, jaki po nich pozostanie Też myślałem o tym, nawet założyłem o tym wątek, ale... czy to nie działa w dwie strony? Czy kładąc chudziak nie za bardzo pochlapią mi moje nowe świeże, pachnące tynki? Robiłeś też tynki przed chudziakiem? Bo jeśli tak, to tynki mógłbym robić już lada chwila, po założeniu okien i elektryce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolayi 13.08.2008 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2008 jak jest zagęszczony, to się nie sypie. To nie piaskownica. No tak, jak jest zagęszczony. My jeszcze nie zagęściliśmy, stąd moja opinia jeszcze jedno: jak będziesz mieć tynkarzy, to niech najpierw wytynkują a dopiero potem chudziak, chyba że masz czas pilnować ich żeby szpachelkami wywalili cały syf, jaki po nich pozostanie Też myślałem o tym, nawet założyłem o tym wątek, ale... czy to nie działa w dwie strony? Czy kładąc chudziak nie za bardzo pochlapią mi moje nowe świeże, pachnące tynki? Robiłeś też tynki przed chudziakiem? Bo jeśli tak, to tynki mógłbym robić już lada chwila, po założeniu okien i elektryce. dokładnie tak, chudziak po tynkach wewnetrznych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vafel 03.03.2009 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2009 Ja odświeżę nieco temat, bo mam pytanie związane z kanalizacją zerową. Mam dość wysokie ściany fundamentowe (1,5 m) ze względu na spadek na działce. Wylot kanalizacji mam tuż nad ławą fundamentową (i nie da się go zrobić wyżej), więc żeby mieć kanalizację rozprowadzoną "tuż pod chudziakiem" to muszę pójść z rurą do góry około 1 metra. Teraz mam pytanie: jak to zrobić. Czy tak jak na rys. 1, czy może być tak jak na rys. 2.? Z projektu wynika, że rura ma być fi 160. Rys. 1. http://img8.imageshack.us/img8/2699/fundament2to8.th.jpg Rys. 2. http://img25.imageshack.us/img25/5964/fundament1tu3.th.jpg Będę wdzięczny za jakąś poradę Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 03.03.2009 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2009 osobiście wole wersje 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
listek 03.03.2009 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2009 Lepiej wg rys1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GosiaIAdam 03.03.2009 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2009 ja też wykonałbym wersję 2 - chociażby pod kątem zagęszczania piasku po zamontowaniu rur, w wersji 1 masz zruszony piasek na całej długości... No i w wersji 2 mniej kopania pod rurę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vafel 03.03.2009 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2009 Ja osobiście wolałbym wersję drugą, właśnie dlatego, że jest mniej kopania i nie naruszę piachu, który mam już ubity. Nie wiem tylko czy taki pionowy spadek nie spowoduje w przyszłości jakichś problemów z zatykaniem się rury itp. Pod tym względem pewnie lepszy byłby spadek łagodniejszy (45 stopni). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GosiaIAdam 03.03.2009 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2009 Nie wiem tylko czy taki pionowy spadek nie spowoduje w przyszłości jakichś problemów z zatykaniem się rury itp. Pod tym względem pewnie lepszy byłby spadek łagodniejszy (45 stopni). Tym bym się akurat nie przejmował, są tam dwa kolanka po 45 stopni. Poza tym jak z piętra leci 3 metry w dół, to niby jak jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 03.03.2009 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2009 ... Pod tym względem pewnie lepszy byłby spadek łagodniejszy (45 stopni). jest odwrotnie, akurat ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
listek 03.03.2009 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2009 Wydawało mi się, że taki duzy spadek jak na rys 2 może byc niekorzystny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hojnorek 03.03.2009 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2009 zdecydowanie rys 2.w przypadku 1 może się okazać że co bardziej płynne szybko odpłynie a co bardziej stałe zatrzyma się... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vafel 03.03.2009 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2009 OK. Dzięki wielkie. Decyzja podjęta. Będzie tak, jak na rys. 2. Przy okazji może jeszcze ktoś mi doradzi co zrobić z przejściem rury przez ścianę fundamentową. Uszczelnić to pianką? Zamurować? Jakoś inaczej to rozwiązać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 03.03.2009 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2009 uszczelnić pianką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tacim 27.04.2009 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2009 Hm u mnie majstry nie chcą się brać do układania rur kanalizacyjnych w fundamencie- piasku, lenie jakieś czy co już się sam zastanawiam czy osobiście tego nie zrobić choc nie mam zielonego pojęcia jak to ma być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martek1981 27.04.2009 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2009 Jak nie chcą to nie naciskaj bo może oni też nie mają zielonego pojecia . Mi kanalize rozprowadzał ten sam gościu co robi SSO już na etapie stanu zero. Żadna to filozofia, ważne żeby spadek był zawsze w jedną stronę i jak najmniej kolanek 90, żeby gó..no nie musiało się zastanawiać gdzie ma płynąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 27.04.2009 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2009 Żadna to filozofia, ważne żeby spadek był zawsze w jedną stronę i jak najmniej kolanek 90, żeby gó..no nie musiało się zastanawiać gdzie ma płynąć Kolanek 90stopni (ani trójników 90 stopni) nie dawać wcale! J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lelelek 02.05.2010 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2010 mam pytanie dotyczące kanalizacji stanu zeroplanując jej lokalizację bierzemy pod uwagę np takie coś aby w chudziaku nie wystąpiło żadne połączenie elementów (np kolana 45 i redukcji) czy nie ma to różnicy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lelelek 03.05.2010 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2010 no dobrze odpowiem sobie trochę sam - nie jest to wskazane ale u mnie niestety wychodzi połączenie dwóch trójników w 15cm warstwie chudziaka.czy można trójnik 110 odgrodzić 200 żeby nie zalać betonem a następnie wypełnić to pianką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 03.05.2010 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2010 Oczywiście, można to zrobić nawet prościej, po co dokładać drogą rurkę 200, skoro to i tak ma być chudziak, nie musi był ładnie. Wystającą z zasypu rurę po prostu piaskiem obsyp naokoło, najlepiej tuż przed zalewaniem, piaskiem wilgotnym i uklepanym w "babkę" naokoło rury. U siebie tak robiłem, w rezultacie mam chudziaka pięknie oddylatowanego od takich miejsc i potem, kiedy jedno wyjście pionu musiałem przerabiać, mogłem to zrobić bez trudu. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts