Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kiedy kanalizacja zerowa?

Recommended Posts

co do ustawiania stempli na piasku to brednie, że nie można stropu porządnie podstemplować.

Nie pisałem że nie można. Można, można:) W wypowiedzi wyżej miały być dwa zdania - "piasek by się tak nie walił" dotyczyło generalnie całego parteru, że by się nie sypał chodząc po nim, a nie w sensie "uginał pod stemplami" :)

jak jest zagęszczony, to się nie sypie. To nie piaskownica.

jeszcze jedno: jak będziesz mieć tynkarzy, to niech najpierw wytynkują a dopiero potem chudziak, chyba że masz czas pilnować ich żeby szpachelkami wywalili cały syf, jaki po nich pozostanie

Łatwiej i lepiej ma mieć inwestor a nie ekipa od wylewek czy czegokolwiek innego. W trakcie budowy nie wywaliłem żadnej ekipy, ale też nikt nie powiedział mi, panie bo tak będzie łatwiej. Miało byc tak jak ja chcę i jest...prawie... ;)

• Odpowiedzi 45
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No tak, jak jest zagęszczony. My jeszcze nie zagęściliśmy, stąd moja opinia ;-)

jeszcze jedno: jak będziesz mieć tynkarzy, to niech najpierw wytynkują a dopiero potem chudziak, chyba że masz czas pilnować ich żeby szpachelkami wywalili cały syf, jaki po nich pozostanie

Też myślałem o tym, nawet założyłem o tym wątek, ale... czy to nie działa w dwie strony? Czy kładąc chudziak nie za bardzo pochlapią mi moje nowe świeże, pachnące tynki? Robiłeś też tynki przed chudziakiem? Bo jeśli tak, to tynki mógłbym robić już lada chwila, po założeniu okien i elektryce.

No tak, jak jest zagęszczony. My jeszcze nie zagęściliśmy, stąd moja opinia ;-)

Też myślałem o tym, nawet założyłem o tym wątek, ale... czy to nie działa w dwie strony? Czy kładąc chudziak nie za bardzo pochlapią mi moje nowe świeże, pachnące tynki? Robiłeś też tynki przed chudziakiem? Bo jeśli tak, to tynki mógłbym robić już lada chwila, po założeniu okien i elektryce.

dokładnie tak, chudziak po tynkach wewnetrznych

• 6 months później...

Ja odświeżę nieco temat, bo mam pytanie związane z kanalizacją zerową.

Mam dość wysokie ściany fundamentowe (1,5 m) ze względu na spadek na działce. Wylot kanalizacji mam tuż nad ławą fundamentową (i nie da się go zrobić wyżej), więc żeby mieć kanalizację rozprowadzoną "tuż pod chudziakiem" to muszę pójść z rurą do góry około 1 metra. Teraz mam pytanie: jak to zrobić. Czy tak jak na rys. 1, czy może być tak jak na rys. 2.?

Z projektu wynika, że rura ma być fi 160.

Rys. 1.

http://img8.imageshack.us/img8/2699/fundament2to8.th.jpg

Rys. 2.

http://img25.imageshack.us/img25/5964/fundament1tu3.th.jpg

Będę wdzięczny za jakąś poradę :-)

Pozdrawiam,

Ja osobiście wolałbym wersję drugą, właśnie dlatego, że jest mniej kopania i nie naruszę piachu, który mam już ubity. Nie wiem tylko czy taki pionowy spadek nie spowoduje w przyszłości jakichś problemów z zatykaniem się rury itp. Pod tym względem pewnie lepszy byłby spadek łagodniejszy (45 stopni).

Nie wiem tylko czy taki pionowy spadek nie spowoduje w przyszłości jakichś problemów z zatykaniem się rury itp. Pod tym względem pewnie lepszy byłby spadek łagodniejszy (45 stopni).

Tym bym się akurat nie przejmował, są tam dwa kolanka po 45 stopni. Poza tym jak z piętra leci 3 metry w dół, to niby jak jest? :-)

• 1 month później...
Jak nie chcą to nie naciskaj bo może oni też nie mają zielonego pojecia :wink:. Mi kanalize rozprowadzał ten sam gościu co robi SSO już na etapie stanu zero. Żadna to filozofia, ważne żeby spadek był zawsze w jedną stronę i jak najmniej kolanek 90, żeby gó..no nie musiało się zastanawiać gdzie ma płynąć :wink:

• 1 year później...

Oczywiście, można to zrobić nawet prościej, po co dokładać drogą rurkę 200, skoro to i tak ma być chudziak, nie musi był ładnie. Wystającą z zasypu rurę po prostu piaskiem obsyp naokoło, najlepiej tuż przed zalewaniem, piaskiem wilgotnym i uklepanym w "babkę" naokoło rury. U siebie tak robiłem, w rezultacie mam chudziaka pięknie oddylatowanego od takich miejsc i potem, kiedy jedno wyjście pionu musiałem przerabiać, mogłem to zrobić bez trudu.

J.