Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kiedy kanalizacja zerowa?

Recommended Posts

Ja am dylemat. Mam juz SSO tzn bez chudziaka bez kanalizy (piach ubity solidnie stopą - sprawdzane prętem). nie mam jeszcze dzialowych scian. I teraz pytanie czy moge wymurowac scianki dzialowe np na bloczkach betonowych potem papa i suporex? A anstepnie dopiero kanaliza i chudziak np z mixokreta? Czy chudziak musi byc na calej powierzchni domu w calosci przed postawieniem scianek dzialowych?

Wolałbym aby zona popatrzyla i powiedziala ze tu ma byc umywalka a nie jak w planie tam :). Z gory dziekuej za szybka porade

• Odpowiedzi 45
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Co innego niedolany kawałek chudziaka (też tak miałem), a co innego ścianki działowe stawiane na bloczkach betonowych. Chudziakowi między nimi to zapewne nie przeszkodzi, ale te ścianki... nie ma siły, będą pracować niezależnie od reszty budynku, w narożnikach ścian (na styku z nośnymi, ze stropem) będą cały czas pęknięcia.

J.

Czyli prosta decyzja. Pierw kanaliza, potem chudziak potem scianki dzialowe i nic pekac niepowinno. Jesli dobrze kolegów zrozumiałem . A moze ktos wie ile powinna kosztować robota gdyby ktoś miał to połozyć? (Ubikacja, brodzik, studzienka w grazu i kotłowni, zlew i zmywarka no i wyjście na pietro). Po ile liczą za punkt?

Witam

Żeby troszkę namieszać, to ja miałem w kolejności

- w zagęszczonym piasku wykopane "fundamenty" pod działówki na szerokość szpadla i na dwa "sztychy" w głąb, wrzucone 2 druty (12) zalane betonem

- wymurowanie ścianek działowych około 5 cm niżej niż nośne

- strop

- kanalizacja

- tynki

- chudziak

i ja osobiście chwalę sobie taką kolejność

pozdrawiam

Jesli chodzi o koszt kanalizacji za 1 punkt to najistotniejsze jest co wchodz i zakres tego jednego punkt.

Jednym z hydraulików zaproponował mi kwotę 80 zł za punkt kanalizacyjny np spust z WC + 80 zł za doprowadzenie do tego elementu wody

Drugi powiedział, że u niego to koszt 100 zł za odprowadzenie kanalizacyjne do zera i doprowadzenie wody

Trzeci zaproponował to co drugi + montaż biały. Nie każdy element jest wyceniany jednakowo np. WC ze stelażem w ścianie to nie jeden tylko 1,5 punktu