Piotr_Bodnar 20.06.2011 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2011 Nie ma na takie coś najmniejszych szans.Po pierwsze doliczcie donajmniej 30 % do wycenionego kosztorysu. Po drugie solidnie policzcie robocizne.domek 110 m2 do około 300 tys pod klucz.Wszystko zalezy od tego co zrobicie z zagospodarowaniem terenu , którego najczesciej sie nie liczy. to samo alarm, domofon, brama wjazdowa, itp. Doliczcie takze koszt mebli kuchennych i AGD, chyba ze wszystko przenosicie z mieszkania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 20.06.2011 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2011 Mówimy tu o domu jako budynku a nie posesji...jak doliczymy bramy, ogrodzenia, ogród podjazdy, oczka wodne, altany itd to wyjdzie znacznie więcej. Ja uważam że taki niewielki dom da radę wybudować za te pieniądze. Mój dom około 210 m2 z piwnicą to koszt około 280 a jak coś mi się "umani" to może dojdzie do 300.Dom budowałem sam. Ogrzewany jest pompa ciepła do tego we4ntylacja mechaniczna z odzyskiem ciepła. Na dobrą sprawę to mój dom z tradycyjnym ogrzewaniem tyle by wyszedł co w założeniu autora. Jednak jest tu ogrom mojej pracy, którą wyceniam na około 60-70 tyś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubanski 20.06.2011 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2011 (edytowane) 300 000 może nie starczyć dla człowieka, który ma dwie lewe ręce. To nie jest kwestia tego ile pieniędzy wydamy tylko ile utniemy z kosztów własną pracą nie zatrudniając ekip, kupując na wyprzedażach. I tutaj pies pogrzebany bo nie każdy ma zdolności manualne, czas i chęci. Ceny materiałów znacznie różnią się zależnie od regionu i lokalizacji. Ekipa ekipie nie równa. Potem ludzie lepiej wiedzą od kolegi wyżej, że jego domu nie da się za tyle wybudować no chyba, że z gównianych materiałów...Pzdr Edytowane 20 Czerwca 2011 przez kubanski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lili07 20.06.2011 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2011 Witam! Przypominam się, bo podobne założenia mieliśmy i ściśle się ich trzymamy. Obecnie jesteśmy świeżo po tynkach ale do finishu już tuż, tuż.Zaczęliśmy od projektu indywidualnego, który miał nam pomóc utrzymać ten półap finansowy. 220tyśpln mam tu na myśli już z meblami czyli na gotowo.Dla niedowiarków więcej szczegółów w dzienników{ koszty poszczególnych etapów}. Co najważniejsze jedziemy z budową za pomocą siły wysokowyspecjalizowanych. Jedynie wykończeniówka we własnym zakresie,czyli prace proste tj. malowanie, położenie desek na podłodze. Niestety trzeba się liczyć z faktem ,że wykończeniowe gadżety za m2 do 70pln { płytki,podłoga i inne}.Na razie idziemy według planu, więc można śmiało stwierdzić,że da się za 220tyś wystawić mały domek do 100m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts