Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy wybuduję za 220 tys 110 m dom?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 183
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

to moja chatka będzie mnie kosztować około 450 tys

To cena netto czy brutto? Nie lubie podawania cen bez vatu - przeciez tak czy siak musze go zaplacic kupujac towar. A moze nie?

raz sie placi z vat a czasami idzie bez

ludzie najczesciej podaja faktyczna kwote jaka musza zaplacic

jak ja pisze ze dom 200 kilkanascie calkowitej na gotowo ze sprzetem kosztowal mnie z 230-240 tysi to cena jest taka jaka zaplacilem. z vatem lub jakk sie dalo i oplacalo te bez. np cala wiezba bez vat - drewno i tak na 7% wiec nic bym nie odliczyl. bloczki betonowe na cala piownice bez itd. budowa rozpoczeta w wkietniu 2007 i od miesiaca mieszkamy. system gospodarczy

Piotrulex ta cena to szok. Ja nie wierzę że aktualnie można zbudować dom o pow. użytkowej około 200 metrów za kwotę 230 -240 tys. zł. Jeśli tego dokonałeś to ogromny szacunek. Ja niestety, pewnie podobnie jak większość budujących nie potrafimy się zmieścić w takich kwotach.

Pozdr,

Piotrulex ta cena to szok. Ja nie wierzę że aktualnie można zbudować dom o pow. użytkowej około 200 metrów za kwotę 230 -240 tys. zł. Jeśli tego dokonałeś to ogromny szacunek. Ja niestety, pewnie podobnie jak większość budujących nie potrafimy się zmieścić w takich kwotach.

Pozdr,

ja nie pragne abys mi uwierzyl

jest to dla mnie bez znaczenia gdyz juz sie przyzwyczailem

nie bede po raz kolejny pisal ze murowal mi tesc a elektryke robil ojciec itd, sam tez sie napracowalem choc intensywnie zawodowo tez pracuje i zajmuje sie calkiem czym innym

rozpoczecie kwiecien 2007- przerowadzka maj 2008

3 poziomy

calkowita dwiescie kilka, uzytkowa 127

projekt VICO z przerobkami

http://www.archigraph.pl/wszystkie/?ord=nazwa_skrocona

• 2 weeks później...

A ja powiem tak - można! Ale równie dobrze można zapłacić 2 razy tyle i się nie uda. Podam przykład jakie sytuacje się zdarzają.

Mam dom wybudowany, z blachodachówką i ocieplony bez tynku. Kosztowało mnie to nieco ponad 100k PLN, ale niemal wszystko robi mój Tata, ja i brat. Dom ma ok 200 m kw.Stan surowy zamknięty bez tynków, instalacji, wylewek.

I uważam, że nie ma nić złego w szarym suporeksie :-) (coprawda niektórzy mówią, że z niego ty tylko obory się buduje :) )

Szukam teraz kogoś do przyłączy. I znalazłem w mojej miejscowości miłego Pana, który przyjechał na oględziny. Za przyłącze gazu, wody i kanalizacji policzył 50k PLN!!!! Mówił przekonująco, że tylko markowe produkty, nie żadne chińskie czy tureckie, że zajęcie pasa drogowego kosztuje, sprowadzenie sprzętu etc... Dodam, że dom buduję na terenie w pełni zurbanizowanym, do wszystkich przyłączny nie mam więcej niż 8 m. Dzwoniłem na szybko do innego - 12k PLN!!!

Więc jeśli on ma działalność i takie sumy inkasuje to nie dziwię się, że takie wychodzą koszty domów. Podobnie sprawy wyglądają z innymi rzeczami, tynki gipsowe można zrobić za 26 zł, a można i za 40 zł, przy czym cena niekoniecznie musi świadczyć o jakości. Tak samo murowanie ścian - liczenie z metra nie zawsze jest właściwie bo inaczej stawia się ścianę prostą, inaczej z kątami, oknami, itp. Uważam, że godziwa pensja miesięczna dla fachowca to 3000-4000, jeżeli bierze 2xwięcej tzn. są ludzie, którym nie zależy na pieniądzach i oni napędzają spiralę cen.

Jeśli ma się trochę czasu, żeby wszystko nadzorować - można wiele. Ale wiele zależy też od tego, gdzie jest budowa, czy posiada się jakieś narzędzia, wiedzę itp itd.

I jeszcze taka konkluzja - szybko i tanio wybudować się nie da :-)

Coż może ci wierzę. Ale nadal nie wierzę że w normalnych warunkach, zlecając wszystkie prace wyspecjalizowanym ekipom da się wybudować dom o pow. 200 metrów kw. za kwotę 230 -240 tys. zł.

Pozdr,

co do pierwszego zdania to szkoda ze powatpiewasz w moja szczerosc - jak bedziesz w Toruniu to zapraszam na oblukanie domu i dluuuuuuuuugiego zalacznika z wydatkami

jesli chodzi o drugie zdanie to pewnie masz racje lecz dla kazdego co innego moze znaczyc wyrazenie: "normalne warunki" :wink:

jak juz czasami z soba gadamy to postyaraj sie zapamietac ze z zalozenia nie klamie - tak mnie mama wychowala i zawsze dobrze na tym wychodzilem. jak bym nie chcial mowic prady to bym nic nie mowil

jak mowie to prawde :wink:

......... Dodam, że dom buduję na terenie w pełni zurbanizowanym, do wszystkich przyłączny nie mam więcej niż 8 m. Dzwoniłem na szybko do innego - 12k PLN!!! .......

i jesli to ma byc tanio to szkoda :wink:

ja do wody mam jakies 10m

do kanalizy 11m

do gazu nie wiem ale jest jakis u nas ryczalt i powiedziano mi ze nawet w najgorszym wariancie w 2 kolach sie zmieszcze - maja niebawem robic u nas na osiedlu nitke

tak wiec woda i kanaliza to materialy 1200 zeta, robota 0 ale najdrozej mialem wycene za 2000 kola samej robocizny

wiec dluzsze odleglosci niz Ty i placac za robote tyle ile chcieli zaplacilbym nieco ponad 5 kola

Coż bardzo dziękuje za zaproszenie do Torunia. Niestety ale dotychczas nigdy tam nie byłem. Z mojej rodziny już prawie każdy odwiedził to Piękne Miasto, ale ja tylko klika razy jechałem piękną drogą ekspresową będącą obwodnicą Torunia. Tak a propos, czy już wymieniono nawierzchnię DK na odcinku do Bydgoszczy, wraz z obwodnicą tego miasta (która niestety do pięt nie dorastała obwodnicy Torunia). Oczywiście nie musisz odpowiadać "wszak to nie forum drogowe". Jak będę w okolicy to może wpadnę .

Rzeczywiście nie widząc projektu, nie wiedząc w jakiej okolicy ktoś buduje, nie znając wkładu własnego, warunków, no i oczywiście szczęścia, które pewnie Ci dopisywało, a ja często mam pecha :( , nie da się przewidzieć dokładnych kosztów budowy. Na tym samym projekcie można często zaoszczędzić/lub dopłacić kilkadziesiąt tysięcy złotych. No ale Ty przynajmniej piszesz że dom wybudował Ci teść za niewielkie pięnądze. Nie brałeś ekip itp. Nie mam więc powodu by Ci nie wierzyć. Zresztą faktycznie jak miałeś bardzo niewielkie koszty robocizny to w wydatek z urządzeniem domu 230 -240 tys. zł wierzę. Bo wbrew logice robocizna często jest droższa od materiałów. Np. dziś dowiedziałem się, że nawet jak kupię najtańsze drzwi wewn. z supermarketu za 140 zł plus ościeżnica, klamka za ok. 100 zł to i tak za założenie i obrobienie jednej pary takich drzwi trzeba zapłacić 200 zł :cry: To tylko jeden z wielu przykładów. Ci, tacy jak ja, którzy zlecają wybudowanie domu ekipie lub ekipom niestety ale nawet nie zbliżą sie do takich cen, które osiągnołeś. Ja bardzo szanuję pracę ludzi i dlatego chylę czoło przed Tobą i ludżmi, którzy sami w dużej mierze budują swój dom. Trochę pracy własnej też włożyłem, np w zrobienie ogrodzenia z siatki na 3 stronach działki i samodzielnie załatwiając papierkologię i wiem, jak to ciężka praca.

Pozdrawiam,

Andrzej

Coż bardzo dziękuje za zaproszenie do Torunia. Niestety ale dotychczas nigdy tam nie byłem. Z mojej rodziny już prawie każdy odwiedził to Piękne Miasto, ale ja tylko klika razy jechałem piękną drogą ekspresową będącą obwodnicą Torunia. Tak a propos, czy już wymieniono nawierzchnię DK na odcinku do Bydgoszczy, wraz z obwodnicą tego miasta (która niestety do pięt nie dorastała obwodnicy Torunia). Oczywiście nie musisz odpowiadać "wszak to nie forum drogowe". Jak będę w okolicy to może wpadnę .

Rzeczywiście nie widząc projektu, nie wiedząc w jakiej okolicy ktoś buduje, nie znając wkładu własnego, warunków, no i oczywiście szczęścia, które pewnie Ci dopisywało, a ja często mam pecha :( , nie da się przewidzieć dokładnych kosztów budowy. Na tym samym projekcie można często zaoszczędzić/lub dopłacić kilkadziesiąt tysięcy złotych. No ale Ty przynajmniej piszesz że dom wybudował Ci teść za niewielkie pięnądze. Nie brałeś ekip itp. Nie mam więc powodu by Ci nie wierzyć. Zresztą faktycznie jak miałeś bardzo niewielkie koszty robocizny to w wydatek z urządzeniem domu 230 -240 tys. zł wierzę. Bo wbrew logice robocizna często jest droższa od materiałów. Np. dziś dowiedziałem się, że nawet jak kupię najtańsze drzwi wewn. z supermarketu za 140 zł plus ościeżnica, klamka za ok. 100 zł to i tak za założenie i obrobienie jednej pary takich drzwi trzeba zapłacić 200 zł :cry: To tylko jeden z wielu przykładów. Ci, tacy jak ja, którzy zlecają wybudowanie domu ekipie lub ekipom niestety ale nawet nie zbliżą sie do takich cen, które osiągnołeś. Ja bardzo szanuję pracę ludzi i dlatego chylę czoło przed Tobą i ludżmi, którzy sami w dużej mierze budują swój dom. Trochę pracy własnej też włożyłem, np w zrobienie ogrodzenia z siatki na 3 stronach działki i samodzielnie załatwiając papierkologię i wiem, jak to ciężka praca.

Pozdrawiam,

Andrzej

do Brzydgoszczy mozna jechac droga numer 10 i 80

10 to moja strona wisly i ladnie ja remontuja majac zwezki i korki po drodze

80 zrobili w miare pare lat temu na kawalkach i dalej nic sie nie dzieje

moj projekt jest w linku ponizej wypowiedzi

drzwi z oscieznica regulowana mamy za okolo 700 zeta (w tym 100 doplaty do matowych szyb)

2 czesciowe klamki tzn osobno klamka i oslony na wkladke to jakies 30 zeta - bardzo nam sie spodobaly

osadzalismy drzi sami z tesciem - jest to bardzo proste, wrecz banalnie proste i stosunkowo szybkie. 7 drzwi wsawialismy moze w pol roboczego dnia - tak mniej wiecej

wczoraj bylismy w gdanskiej ikei na zakupach i doslownie na pierdoly mieszczace sie w koszyku zakupowym wydalismy ponad 1200 zeta a nie ma nic konkretnego ...

no coz. jednak nie da sie normalnie funkcjonowac bez otwieracza do piwa :D

osadzalismy drzi sami z tesciem - jest to bardzo proste, wrecz banalnie proste i stosunkowo szybkie. 7 drzwi wsawialismy moze w pol roboczego dnia - tak mniej wiecej

U nas drzwi balkonowe montowal moj maz z ojcem - nigdy wiecej nie pozwole im tknac stolarki :evil: Programista i elektryk sie do takich zadan nie nadaja. Pewnie macie z tesciem inne profesje ;)

U nas drzwi balkonowe montowal moj maz z ojcem - nigdy wiecej nie pozwole im tknac stolarki :evil: Programista i elektryk sie do takich zadan nie nadaja. Pewnie macie z tesciem inne profesje ;)

tesc jest budowlancem z wyksztalcenia i zamilowania

ja jestem powiedzmy prawnikiem z wyksztalcenia a z zamilowania i dla pieniedzy handlowcem :wink:

Słuchajcie, a gdyby tak wybudować najpierwwąską parterówke 40mkw (salon, sypialnia i WC), a po jakimś czasie (5-10-15 lat?) dobudować w kształcie litery "L" drugą część z kilkoma pokojami, kotłownią (wcześniej sam kominek), być może i garażem? Załóżmy, że ktoś ma działkę i dwie perspektywy:

1 - kupić mieszkanie 40m

2 - zbudować 40m

co byście woleli?

Mój sąsiad bogaty raczej nie jest, ma 6 dzieciaków i tak właśnie zrobił. Kiedyś mieszkał w prawie letniskowym domku, dzisiaj ma rozłożystą parterówke w kształcie litery L

Słuchajcie, a gdyby tak wybudować najpierwwąską parterówke 40mkw (salon, sypialnia i WC), a po jakimś czasie (5-10-15 lat?) dobudować w kształcie litery "L" drugą część z kilkoma pokojami, kotłownią (wcześniej sam kominek), być może i garażem? .........

sa projekty do rozbudowy

najpierw male i mieszkasz a pozniej dlubiesz i powiekszasz

poszukaj a pewnie znajdziesz

mieszkanie 40m to nieporozumienie (lub nasza sypialnia i kuchnia czy moze sam salon)

Niestety za taką kwotę nie ma szans na postawienie domu. Wiele osób już się o tym przekonało. Budowa to skarbonka, studnia bez dna etc. Nawet teraz, jak spadły ceny w porównaniu z ubiegłym rokiem, nie ma większych szans na zmieszczenie się w takim budżecie. Myślę, że spokojnie można przyjąć min. 2 tys. zł (bardzo, bardzo skromne wykończenie) na m2 gotowej powierzchni. W praktyce będzie to pewnie 2,5-3 tys. Można też założyć, że im mniejszy metraż tym cena za m2 będzie wyższa. Teraz trzeba sobie zadać pytanie, czy dom o wielkości 50-60 m2 ma jakiś sens?

Niestety za taką kwotę nie ma szans na postawienie domu....................

nie ma większych szans na zmieszczenie się w takim budżecie..............quote]

nie to ze nie ma - szanse sa tylko niewielkie

nam sie udalo na gotowo za nieca 1200 wiec sie da tylko nie kazdy ma rodzinie murarza i checi aby dlubac sporo samemu

oboje pracujemy zawodowo i nie spedzilismy roku przy betoniarce - pracowaliosmy aby mogli stac tam inni

mozna przy spelnieniu okreslonych warunkow - to tak na podtrzymanie na duchu

jak by nie bylo szans to nam by sie nie udalo a ze sie udalo to szanse sa - PROSTE :wink:

Piotrulex, gratuluję ci z całego serca, że tak tanio udało ci się postawić dom. Obawiam się jednak, że nie stanowisz większości, a twój przypadek jest wyjątkiem od reguły. U mnie koszt m2 wyniesie ok. 3,5-3,7 tys. - dom 195 m2 użytkowej + garaż wolnostojący 42 m2. Nawet jak się weźmie poprawkę na ceny materiałów, robocizny, zrezygnuje z ekstrawagancji i wielu innych rzeczy, to ciężko zejść z tej kwoty o 40-50%. 2,5 tys. to minimum, które trzeba przyjąć. Jak już dochodzi do kupna czegokolwiek, to trudno się zdecydować na zakup byle czego, byle taniej. Zawsze w głowie siedzi, że to dla ciebia, ma być na lata, trwałe itd. Większość z założeń sprzed budowy bierze w łeb. Tak to już jest.