arktyk 19.09.2008 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2008 Coż, niestety nie wychodzi mniej. Ale powoli na szczęście zbiliża się termin przeprowadzki. Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LAMP 21.09.2008 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2008 Witam, To może i ja dorzucę swoje trzy grosze i przytoczę krótka historię mego budowania za chyba dość rozsądne pieniądze. Rozbudowujemy dom, połówkę przedwojennego bliźniaka, jakich wiele na Śląsku. Roboty zaczęły się od wyburzenia części budynku. Prace były dość kłopotliwe i czasochłonne - za wspólną ścianą sąsiad, którego nie można naruszyć. Do starej części dobudowujemy ok. 190m2 nowego budynku. Parter + użytkowe poddasze. Bez szaleństw, dach dwuspadowy (kryty karpiówką!), do tego fragment łączący ze starą częścią budynku i pomieszczenie gospodarcze, bez garażu. Rozbiórkę zacząłem w czerwcu bieżącego roku. W chwili obecnej została zakończona więźba, w przyszłym tygodniu wchodzi dekarz. Do tej pory wydałem ok 145 tys. (już z materiałami na cały dach). W tę kwotę wchodzą również koszty rozbiórki, projektu, kierbuda itp. Czy to dużo czy mało - oceńcie sami. Wydaje mi się że niezbyt wiele biorąc pod uwagę rozbiórkę. I to że według kosztorysu pierwszej firmy która miała to budować do chwili obecnej miało to kosztować ok. 300 tys. Zmieściłem się w połowie. Trochę wkładu własnego, dużo szukania i negocjacji przy cenach materiałów. Poszukiwanie i pilnowanie ekip budujących. Da się stosunkowo w rozsądnej cenie wybudować. Myślę że mógłbym jeszcze parę groszy zaoszczędzić, ale czasu brakuje - trzeba do tego jeszcze pracować Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raydenstream 09.11.2008 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2008 Witam koleżanke z tego samego miasta Powiem Ci że jest to do zrobienia. Wszsytko zależy ile byś chciała wykonczyc Jak będziesz miała zamiar budować to pisz to dam Ci świetną ekipie do budowy, która postawi Ci naprawde za drobne pieniądze budynek. Budowałą u znajomych budują u mnie godni polecenia. Jeśli nie bedziesz wliczała do tego zakupue działki to powinno się udac pod warunkiem ze wybierzesz prosty domek. 170 tys to bedzie kwota którą wydam , zeby wprowadzić sie do swojego domku. oczywiście wykonczony będzie tylko parter, góry nie rusze w tej cenie. No i nie kupie za to zadnych mebli Jak 220 tys przeznaczysz na samą budowe to powinno się udać, tylko część prac trzeba zrobić samemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braszyns 09.11.2008 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2008 starajcie się wybierać projekt o jak najmniejszym obrysie budynku koszty fundamentów dachu ocieplenia są wtedy mniejsze. Ja nie chciałem chodzić po schodach i buduję dom całkowicie parterowy i szlag mnie trafia jak za wszystko płacę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arktyk 18.11.2008 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2008 Dom parterowy czy dom z poddaszem ? Tak naprawdę wszystko zależy od tego co się komu podoba...a de gustibus etc.Koszty domów o zbiliżonej p.u. w przypadku domów parterowych czy z poddaszem uzytkowym są niestety podobne. Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arktyk 18.11.2008 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2008 Dom parterowy czy dom z poddaszem ? Tak naprawdę wszystko zależy od tego co się komu podoba...a de gustibus etc.Koszty domów o zbiliżonej p.u. w przypadku domów parterowych czy z poddaszem uzytkowym są niestety podobne. Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 18.11.2008 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2008 starajcie się wybierać projekt o jak najmniejszym obrysie budynku koszty fundamentów dachu ocieplenia są wtedy mniejsze. Ja nie chciałem chodzić po schodach i buduję dom całkowicie parterowy i szlag mnie trafia jak za wszystko płacę A ja place (płacze) jak chodze po schodach , ale mam na to system mianowicie dobrze sie zastanawiam co mam zabrac z gory na dol i z powrotem zeby nie bylo pustych przebiegów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JarekKRK45 20.11.2008 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2008 Witam , jak poczekasz jeszcze z 2 miesiące , to napewno postawisz za te pieniadze . Materiały tanieją , budowlańcy tez napewno beda brac mniej , jak nie będzie pracy na rynku ... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marzycielka74 20.11.2008 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2008 KOCHANI ! tak czytam i czytam i myśle ...bo ostatnio chodzę dosyć załamana......wszystko przez ten brak kasy po przeczytaniu wypowiedzi PIOTRULEXA troszke , troszeczkę zaświtała we mnie iskierka nadzieji....i tu mam pytanie właśnie do PIOTRULEXA ,w jakiej kwocie mam sznse zmieścic się budujac ten dom(wykończajac tylko parter) http://www.extradom.pl/projekt-domu-AR%20130-ID-2980.html?typ=wszystkie&powierzchnia=dowolna&garaz=wszystkie&strona=&szukaj=krl1008 ....wiem wiem że nie jest to tani projekt ...ale ogromnie się w nim "zakochałam".... chciałabym z niego zrezygnować ale nie potrafię ....dodam iż koszt robocizny odpadłby w ok.80%-mąż pracuje w branży ,i jest naprawdę w tym dobry ...przepraszam autorkę wątku ...ze tak się wkleiłam z moim problemem w jej temacie....mam nadzieje iż wybaczy ...mieszkamy niedaleko .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mymyk_KSK 20.11.2008 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2008 ....wiem wiem że nie jest to tani projekt ...ale ogromnie się w nim "zakochałam".... a potrzebujesz całej tej powierzchni? Ten dom jest po prostu duży - 3 łazienki z "pełnym programem", 5 pokoi sypialnych... Jeśli ujął Cie jego wygląd zewnętrzny to poszukaj mniejszego domu w tym typie - takich projektów jest po prostu mnóstwo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prazynka84 21.11.2008 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2008 dokładnie zgadzam się z przedmówcą naprawdę dom praktyczny i odpowiadający naszym wymaganiom życiowym to podstawa - czy taka ilość łazienek i pokoi jest Ci naprawdę potrzebna? tak się mówi - jeden pokój mniej czy więcej co za różnica - i to jest podstawowy błąd - różnica jest ogromna - m.in. podczas wykończeń jak chcecie najtańszy dom to bez żadnych udziwnień - prosta bryła domu, dach dwuspadowy, bez lukarn itp. itd. powodzonka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marzycielka74 21.11.2008 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2008 ...ja nie chcę mieć trzech łazienek..ani nie potrzebuje tylu pokoi...na poddaszu wykonczyłabym tylko dwa...myślę trochę przyszłościowo.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 21.11.2008 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2008 marzycielka74 , wybrałaś sobie bardzo drogi w wykonaniu dom - na sam dach wydasz majątek do tego oczywiście wykusz, a jakże... i te balkoniki... taki duży dom a salon ma tylko 25m2 - niby obok jest jadalnia ale jednak... reszta układu wnętrz fajna ale koszt będzie masakryczny proponuję poszukać prostszej bryły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arktyk 21.11.2008 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2008 Marzycielka - ten nick oddaje twoją sytuację... Wszak zbudować taki dom za rozsądną kwotę to marzenia, zbliżające się bardzo do cudu. Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 21.11.2008 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2008 Nie ma tego złego - dom Marzycielki to ok. 500k z minimalnym wkładem pracy własnej (np. płytki) - to czy to marzenia czy możliwośći to kwestia zasobności portfela Marzycielki. A zaglądać niegrzecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marzycielka74 21.11.2008 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2008 ...macie rację głupia ze mnie marzycielka ....i choć głośno nikt tak nie powiedział wyczułam iż tak sadzicia ,głupia.... ze marzę o takim domu...lepiej takiemu człowiekowi który twardo stąpa po ziemi w życiu kieruje sie przedewszystkim rozsadkiem..nie buja w obłokach....wiem wiem zycie to nie bajka i jest brutalne ....dobrze mogą zyć Ci z zasobniejszym portfelem ....a ten szarak moze zapomnieć o marzeniach ...bo nie są dla niego....wiec po co wogóle zyć na tym cholernym świecie??!!!!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prazynka84 22.11.2008 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2008 hej, hej...tylko proszę mi się tu nie dołować głowa do góry - Marzycielko! Po prostu może warto zbudować mniejszy domek, za który o wiele mniej zapłacisz naprawdę projektów jest tyle, że tylko przebierać wiadomo każdy marzy o dużym domu itp. itd, ale marzenia trzeba przełożyć na rzeczywistość przejrzyj projekty i na pewno wybierzesz coś innego, mniejszego - a przecież małe jest piękne powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arktyk 25.11.2008 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2008 To nie do końca tak. Wg mnie o wszystkim powinna decydować po prostu funkcjonalność, a nie np szeroko rozumiana estetyka lub chęć pokazania się, pochwalenia się tym, jak piękny dom wybudowałem lub wybudowałam. To forum nie jest po to aby odbierać ludziom marzenia, nikt zresztą tych marzeń nie chce odbierać. Krytyka opiera się właśnie na funkcjonalności. Marzycielko spójrz chłodnym okiem na to jaki dom Ci jest naprawdę potrzebny tzn Czy masz dzieci, czy musisz mieszkać z rodzicami, czy chciałabyś mieć np. w przyszłości gromadkę dzieci etc... etc... Nic osobiście nie mam przeciwko pięknym, wystawnym, dużym domom z wielokrotnie łamanym dachem, wykuszami, ale dobrze chyba aby były to domy oddające swoją funkcję, a więc wille lub rezydencje kryte dachówką, wykończone w wysokim standardzie itp. Domy takie z założenia są projektowane dla ludzi z zasobnym portfelem. Dziwnie chyba by wyglądał taki dom kryty papą z nieocieplonymi styropianem ścianami z szarego bk. Pewnie trochę przesadzam... ale czy tak bardzo? Ja u mnie na osiedlu widzę takie domy i uwierz mi ich właściciele nie osiągneli tego co chcieli, a domy te po prostu straszą. Są też domy podobne wykończone w wysokim standardzie, są one po prostu piękne, sęk w tym, że wsztstkie niestety należą do ludzi zamożnych. Jeśli więc nie dysponujesz kwotą lub zdolnością kredytową na około 600.000 zł (pewnie ten dom będzie i tak droższy) to będzie Ci trudno taki dom wybudowac i wykończyć. Ja sam wybudowałem i wykończyłem domek będący niejako "antytezą" domku który wybrałaś. Jest to "dom w prymulkach" pracowni Archon. o pow uzytkowej 120 metrów. Prosta bryła, 2 spadowy dach, niewielka pow zabudowy, ale domek zbudowany z porothermu i pokryty dachówką. Taki domek kosztował mnie już niemal 400.000 zł, bez mebli i ogrodzenia od frontu oraz zagospodarowania terenu i tarasu. To wszystko trzeba jeszcze zrobić. Moja rada jest podobna jak w postach powyżej: Zobacz co ci jest naprawdę potrzebne. Poszykaj projektu o możliwie najprostszej bryle. Oceń swoje zdolności finansowe, sposób budowy. Przestań, jeśli masz ograniczone środki, marzyć o dużych, bardzo skomplikowanych domach, zacznij marzyć o doamch mniejszych i mniej skopmplikowanych. A wtedy te marzenia, jesli jescze będziesz miała możliwość zaoszczędzić np na robociźnie staną się realne. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 26.11.2008 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2008 ... Pozdrawiam dobrze piszesz Miedzy tym piatkiem a poniedzialkiem wypoczywam i alkoholizuje sie w Otwocku na jakiej ulicy jest Twoj domek i po czym mozna go rozpoznac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arktyk 28.11.2008 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2008 Widzę że znów się zgadzamy Mój dom jest na Jabłonnej Wschodniej - jest mały (prymulki) i postawiony nieco na uboczu od ul. Narutowicza. Tak naprawdę to jest on połozony jakieś 6 km od Centrum miasteczka. Do 1997 roku Jabłonna była nawet oddzielną od Owocka wsią. jednak od 1997 roku Otwock ciągnie się aż do Szosy Lubelskiej obejmując swoim zasięgiem także okoliczne wsie. Ja sam w Otwocku mieszkam od urodzenia i to w "rzeczywistym Otwocku. Miłego weekendu, Pozdr, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts