Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy wybuduję za 220 tys 110 m dom?

Recommended Posts

Widzę że znów się zgadzamy :)

...

a jakze :D

czasu jak zwykle nie bylo na nic tak znajomi nam czas zorganizowali. Jak nasza mloda pewnego dnia poszla do jakiegos klubiku gdzie byl taki plac zabaw dla dzieci (kulki, zjezdzalnie, plastikowe duze samochody itd) to malo co bysmy musieli sie do tego Otwocka przeprowadzic :wink:

• 4 weeks później...
  • Odpowiedzi 183
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...

Witajcie,

podczytałam Wasze dywagacje na temat ogólnych kosztów budowy i się zestresowałam Wzięliśmy 400 tys. kredytu i to MUSI wystarczyć!!!! Dom ma ok.200 m z garazem 55 - metrowym. Parterowy z poddaszem nieużytkowym. Cudów nie będzie, panele w pokojach, w przedpokoju i kuchni gres, ściany w tynkach z agregatu, ogrzewanie kominkowe i alternatywnie ekogroszek. Dach dwuspadowy wiec też bez udziwnień. Łazienka jedna. Te 400 tys to tylko na dom, działkę mamy, ogrodzenie też. Prąd przyłączony, projekt zrobiony. Kurcze, myslicie że styknie kasy???

Witajcie,

podczytałam Wasze dywagacje na temat ogólnych kosztów budowy i się zestresowałam Wzięliśmy 400 tys. kredytu i to MUSI wystarczyć!!!! Dom ma ok.200 m z garazem 55 - metrowym. Parterowy z poddaszem nieużytkowym. Cudów nie będzie, panele w pokojach, w przedpokoju i kuchni gres, ściany w tynkach z agregatu, ogrzewanie kominkowe i alternatywnie ekogroszek. Dach dwuspadowy wiec też bez udziwnień. Łazienka jedna. Te 400 tys to tylko na dom, działkę mamy, ogrodzenie też. Prąd przyłączony, projekt zrobiony. Kurcze, myslicie że styknie kasy???

Wystarczy!

Moim zdaniem.

Mi by nie wystarczyło...

...chociaż...

:D

tak to jest z tymi radami :wink:

Wystarczy!

Moim zdaniem.

Mi by nie wystarczyło...

...chociaż...

:D

tak to jest z tymi radami :wink:

mi by wystarczylo

zostalo by jeszcze na 2 tygodnie w chorwacji na przyzwoitym campie, tydzien w ukrainskich karpatach, zakupu kilkuletniego volvo v40 dla mnie i zmianie zonie asterki kombi na nieco nowsza

Śledzę ten wątek z ciekawości i nawet wypowiedziałam swoje zdanie w komentarzach - że się nie uda. Wprawdzie autor do tej pory wydał tylko 64 tyś ale:

- połowa bliźniaka - mniejsze koszty ocieplenia i elewacji, mniej okien

- powierzchnia 100 m

- część materiałów w 2006 r

- część przyłączy na pół z sąsiadem (np, prąd)

- dużo prac wykonanych samodzielnie - nie każdy potrafi i ma czas: ścianki działowe z KG, murowanie, wełna.

Poza tym zostało mu sporo do zrobienia:

- instalacja co

- tynki

- wylewki

- zabudowa skosów

- podłogi

- łazienki

- kuchnia

- malowanie ścian

- lampy, listwy, parapety wewnętrzne

- drzwi wewnętrzne

- schody

- taras

- ogrodzenie

- podjazd

Jednym słowem NA PEWNO w 100 tyś się nie zmieści. No i nie każdy buduje połowę małego bliźniaka z dużym wkładem pracy własnej. Uważam, że ma sznsę na zamknięcie się w 200.

Ja jestem zdania ze za takie pieniądze można wybudować dom, ale trzeba w to włozyć duzo swojej pracy. Mam nadzieje że za kilka miesięcy bede to mogł potwierdzic faktami:). Jestem dobrej mysli i majac 100tys gotówki oraz działke zamierzamy wiosna rozpocząc budowe dom 146m +graz (narazie kredyt odpuszczam, zobaczymy na co nam starczy). Zastanawiałem sie jeszcze czy tych pieniedzy jakos nie zainwestowac ale nie wiem jak by przyniosły spory zysk, wydaje mi sie ze jak wybuduje stan surowy zamkniety (acz kolwiek moze odpuszcze okna bo po co maja stac rok same w domu) to zyskam na tym (materiały rzaczej nie spadną, robocizna również)niz np trzymajac pieniadze na lokacie przez dwa lata. Z kosztorysu projektu jaki jest w internecie to np stan zero 48 tyś, mi starczy 14 tyś, licze się z tym że cos wypadnie w trakcie, ale nie przeraża mnie to. przez następny rok trochę sie uskłada i może kredyt na 100 tyś i mam nadzięję ze najpózniej jesień 2011 bedziemy mogli zamieszkać na swoim. Dodam że koparke ma brat, kuzyn ma hurtownie z materiałami, znajomy sklep z stolarka , a ja potrafie zrobić sam wiele rzeczy (fundamenty, elektryka, co, woda, wykończeniówka) zamierzam wziąc dobrego murarza i potem dekarza, no i system pracy pozawala mi dosć dużo czasu spedzic przy budowaniu i mamy jedno dziecko. Wiec życze powodzenia innym, jednak trzeba do tego spokojnie podejść - pozdrawiam

my budujemy taki właśnie prosty az banalny dom. i mam nadzieje ze 200 tyś nam starczy , dodam ze dużo rzeczy robi mąż z kolegami bo pracują w firmie budowlanej.

my wybudowalismy wiekszy - patrz link w podpisie i wiekszosc spraw robil nam tesc budowlaniec za friko. z czescia mebli, kuchnia, agd itd wystarczylo nieca 250 wiec trzymam za Ciebie kciuki tym bardziej ze moglismy nieco spokojnie zaoszczedzic :D