Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wycinka lasu

Recommended Posts

Kurcze, jestem tak zdenerwowana, że nie mogę pisać. Wczoraj przyszli do nas sąsiedzi i poinformowali nas, że ludzie, którzy kupili obok nich działkę 0,5ha zaczynają wycinać drzewa. Sąsiedzi natychmiast pojechali do nadleśnictwa złożyć protest i okazało się, że ci "nowi" deptali, deptali, aż w końcu dostali zgodę na wycinkę 3 drzew z własnej działki i 2 z lasów państwowych. Uzasadnili to tym, że za np. 10 lat te drzewa mogą im się przewrócić na płot i go uszkodzić :o :o Wczoraj po południu dziwiliśmy się z mężem, że ci "nowi", którzy nigdy się do nas nie odzywali nagle zaczęli kłaniać nam się w pas. No i wieczorem już wiedzieliśmy co się dzieje. Ich działka to puste pole, na którym moga budować dom i las, który jest połączony z lasem państwowym. Wczoraj chodzili po tym lesie i bardzo dokładnie go oglądali. Podejrzewamy, że mają zamiar robić ogrodzenie. I teraz co? Wytną kolejne drzewa, bo za 10 lat mogą im się przewrócić na płot?! Poza tym do sąsiadów powiedzieli, że nie chcą mieć blisko lasu, bo mają małe dziecko, a w lesie są...kleszcze...to trzeba było kupić puste pole, działkę w mieście, a nie na wsi przy lesie :evil: :evil: :evil:

Jakie są możliwości prawne oprotestowania wycinki drzew? Ten las ma ponad 70 lat. Czy nadleśnictwo może ot tak wydać zgodę na wycinkę? Ten właściciel jest jakimś urzędnikiem, który siedzi w zagospodarowaniu przestrzennym.

• Odpowiedzi 85
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Czy nadleśnictwo może ot tak wydać zgodę na wycinkę?

Nadleśnictwo a czasami gmina wydaje zgodę na wycinkę drzew w uzasadnionych okolicznościach. U mnie tą uzasadnioną okolicznością było:

- 1 drzewo przeszkadzające w ogrodzeniu terenu

- 3 drzewa "przeszkadzające" w organizacji działki.

Ale w moim wypadku było tak, że w zamian za wycięte drzewa musiałem nasadzić nowe (drzewa lub krzewy).

Dodatkowo z tego co się dowiedziałem, jeżeli działki na któych stoją drzewa w MPZP oznaczone są jako budowlane to nie powinno być większych problemów z wycinką znajdujących się na nich drzewach. Sam mam za płotem młody lasek (tak z 30 lat pewnie już ma) i dowiadywałem się jaka jest szansa, że ktoś mi go kiedyś wytnie. No i niestety jest. Ale na szczęście na końcu ulicy jest już prawdziwy las i tego nikt od tak już nie wytnie.

... Wczoraj chodzili po tym lesie i bardzo dokładnie go oglądali. Podejrzewamy, że mają zamiar robić ogrodzenie. I teraz co? ...

to moze zgłosic na policje ...

przyjadą, spałuja kogo trzeba, bedzie spokój ...

Xzbyszek, na razie wycięli 5 drzew, w planach mają jakieś 30 arów...no w sumie mało drzew...tylko 30 arów....

Rozmawiałam z leśniczym. Dostali zgodę na wycinkę 5 sosen ze względu na słaby system korzeniowy. Okazało się jednak, że bez jego zgody wycięli dosyć duży dąb...

Xzbyszek, na razie wycięli 5 drzew, w planach mają jakieś 30 arów...no w sumie mało drzew...tylko 30 arów....

Rozmawiałam z leśniczym. Dostali zgodę na wycinkę 5 sosen ze względu na słaby system korzeniowy. Okazało się jednak, że bez jego zgody wycięli dosyć duży dąb...

Jak dąb był duży, a wycięli bez pozwolenia, to może zabraknąc im pinieniędzy na budowę :lol: Kara za wycięcie jest bardzo dotkliwa finansowo 8)

sSiwy, właśnie o tym wiem i poinformowałam również leśniczego. A te drzewa leżą nadal u nich na działce więc nie będzie problemu z udowodnieniem. Po południu mam zamiar zrobić tam fotki.

Nienawidzę czegoś takiego. Po co ktoś kupuje 0,5 ha działkę podobno urzeczony lasem, kótry jest obok i nagle zaczyna kombinować, żeby cały ten las wyciąć?? Jeśli nie lubi to niech pobuduje się w mieście czy w miejscu gdzie nie ma drzew :roll: Tym bardziej, że płacili za działkę normalną cenę, żadna okazja.

W tym że wycinają swoje drzewa nie widzę nic niezwykłego, w końcu to są ich drzewa i za nie zapłacili, no ale taka jest nasza natura że jeśli coś robimy u siebie to jest wszystko w porządku a jeśli sąsiad to zaraz żle /ciekawe co byś powiedziała gdyby przyszli do ciebie sąsiedzi i powiedzieli że im się kolor twojego domu nie podoba bo wszyscy mają zielony a ty masz żółty i masz go sobie przemalować/. Co do wycinki z lasu państwowego to jeśli wycieli więcej drzew niż mieli to jest to zwykłe złodziejstwo i wandalizm.

Muszę niestety zmartwić niektórych miłośników lasów, a mianowicie dla leśników las to jest uprawa jak dla niektórych marchewka w ogródku i w planach zagospodarowania lasu określa się wiek rębności lasu i dla sosny wynosi on z regóły 80 lat.

sSiwy, właśnie o tym wiem i poinformowałam również leśniczego. A te drzewa leżą nadal u nich na działce więc nie będzie problemu z udowodnieniem. Po południu mam zamiar zrobić tam fotki.

Nienawidzę czegoś takiego. Po co ktoś kupuje 0,5 ha działkę podobno urzeczony lasem, kótry jest obok i nagle zaczyna kombinować, żeby cały ten las wyciąć?? Jeśli nie lubi to niech pobuduje się w mieście czy w miejscu gdzie nie ma drzew :roll: Tym bardziej, że płacili za działkę normalną cenę, żadna okazja.

I już nikt nie będzie się kłaniał w pas .

Był sąsiad , nie ma sąsiada , teraz jest Kargul i Kaźmirz . :lol:

no cóż.....ja musiałam nawet mieć zgodę na wyciągnięcie korzeni po akacjach, kóre zostały na działce określonej jako leśno - budowlana. Laspalmas, fajnie by było gdyby każdy mógł robić to co chce na swojej działce. Jedna wielka Sodoma i Gomora. Po to są przepisy, żeby ich przestrzegać. Ktoś je ustanowił. A porównywanie koloru elewacji z wycinką drzew to chyba jakieś nieporozumienie...

Labas, ja nie mam zamiaru się z nikim kłócić, ale do jasnego gwinta są jakieś przepisy, których trzeba przestrzegać. Ja nie stawiam budynków przy płocie, nie wylewam wody z oczyszczalni na działkę sąsiadów czy coś innego. Co by było gdyby każdy z nas zaczął wycinać drzewa?

A wszystko przez to ze facet z rodziną po lesie spacerował i drzewa oglądał :)

taaa

ale istnieje poważne podejrzenie, ze chce sie ogrodzic ...

... Podejrzewamy, że mają zamiar robić ogrodzenie. I teraz co? ...

i co teraz ...? :-?

Labas, ja nie mam zamiaru się z nikim kłócić, ale do jasnego gwinta są jakieś przepisy, których trzeba przestrzegać. Ja nie stawiam budynków przy płocie, nie wylewam wody z oczyszczalni na działkę sąsiadów czy coś innego. Co by było gdyby każdy z nas zaczął wycinać drzewa?

Nic , wolnoć tomku w swoim domku .

Kupił , zapłacił, jego ,nie robi szkód sasiadom , niech robi co chce , a sasiedzi niech sobie nos wsadzą gdzieś . Skoro żal Tobie tych drzew to trzeba było kupić .

Boże błogosław moich sasiadów , życzę wszystkim takich .

Labas, z wycinką drzew nie jest tak łatwo. My w tej chwili ze względu na to, że działka w nazwie miała leśna - chociaż były na niej tylko korzenie po akacjach- musimy posadzić drzewa na 500 mkw. I to nie ozdobne thuje tylko leśne...taki przepis. To co widać na zdjęciu za samochodem, ta cała połać lasu ma być wycięta. W głąb lasu na jakieś 50m. Tak na serio jeśli każdy z właścicieli takich działek z lasem nagle zaczął by wycinać drzewa to niedługo okaże się, że będziemy mieszkać na pustyni.

http://foto3.m.onet.pl/_m/c5cdcaefd6f2f259e35420a9d5526f47,5,19,0.jpg

http://foto0.m.onet.pl/_m/0224e11ef9457a213fcb6d45de7076cc,5,19,0.jpg