agnieszkakusi 20.05.2008 05:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2008 Kurcze, jestem tak zdenerwowana, że nie mogę pisać. Wczoraj przyszli do nas sąsiedzi i poinformowali nas, że ludzie, którzy kupili obok nich działkę 0,5ha zaczynają wycinać drzewa. Sąsiedzi natychmiast pojechali do nadleśnictwa złożyć protest i okazało się, że ci "nowi" deptali, deptali, aż w końcu dostali zgodę na wycinkę 3 drzew z własnej działki i 2 z lasów państwowych. Uzasadnili to tym, że za np. 10 lat te drzewa mogą im się przewrócić na płot i go uszkodzić Wczoraj po południu dziwiliśmy się z mężem, że ci "nowi", którzy nigdy się do nas nie odzywali nagle zaczęli kłaniać nam się w pas. No i wieczorem już wiedzieliśmy co się dzieje. Ich działka to puste pole, na którym moga budować dom i las, który jest połączony z lasem państwowym. Wczoraj chodzili po tym lesie i bardzo dokładnie go oglądali. Podejrzewamy, że mają zamiar robić ogrodzenie. I teraz co? Wytną kolejne drzewa, bo za 10 lat mogą im się przewrócić na płot?! Poza tym do sąsiadów powiedzieli, że nie chcą mieć blisko lasu, bo mają małe dziecko, a w lesie są...kleszcze...to trzeba było kupić puste pole, działkę w mieście, a nie na wsi przy lesie Jakie są możliwości prawne oprotestowania wycinki drzew? Ten las ma ponad 70 lat. Czy nadleśnictwo może ot tak wydać zgodę na wycinkę? Ten właściciel jest jakimś urzędnikiem, który siedzi w zagospodarowaniu przestrzennym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 20.05.2008 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2008 Ten właściciel jest jakimś urzędnikiem, który siedzi w zagospodarowaniu przestrzennym. Hmmmmmm ..... jak to by tu powiedzieć. To pewnie będzie mógł dużo w naszym kraju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 20.05.2008 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2008 Czy nadleśnictwo może ot tak wydać zgodę na wycinkę? Nadleśnictwo a czasami gmina wydaje zgodę na wycinkę drzew w uzasadnionych okolicznościach. U mnie tą uzasadnioną okolicznością było: - 1 drzewo przeszkadzające w ogrodzeniu terenu - 3 drzewa "przeszkadzające" w organizacji działki. Ale w moim wypadku było tak, że w zamian za wycięte drzewa musiałem nasadzić nowe (drzewa lub krzewy). Dodatkowo z tego co się dowiedziałem, jeżeli działki na któych stoją drzewa w MPZP oznaczone są jako budowlane to nie powinno być większych problemów z wycinką znajdujących się na nich drzewach. Sam mam za płotem młody lasek (tak z 30 lat pewnie już ma) i dowiadywałem się jaka jest szansa, że ktoś mi go kiedyś wytnie. No i niestety jest. Ale na szczęście na końcu ulicy jest już prawdziwy las i tego nikt od tak już nie wytnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 20.05.2008 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2008 ... Wczoraj chodzili po tym lesie i bardzo dokładnie go oglądali. Podejrzewamy, że mają zamiar robić ogrodzenie. I teraz co? ... to moze zgłosic na policje ... przyjadą, spałuja kogo trzeba, bedzie spokój ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xzbyszek 20.05.2008 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2008 Phi ale mi las ledwie 5 drzew Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 20.05.2008 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2008 Wczoraj po południu dziwiliśmy się z mężem, że ci "nowi", którzy nigdy się do nas nie odzywali nagle zaczęli kłaniać nam się w pas. Ludzie chcą być mili dla sąsiadów a Ci od razu podejrzewają samo zło :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 20.05.2008 07:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2008 Xzbyszek, na razie wycięli 5 drzew, w planach mają jakieś 30 arów...no w sumie mało drzew...tylko 30 arów....Rozmawiałam z leśniczym. Dostali zgodę na wycinkę 5 sosen ze względu na słaby system korzeniowy. Okazało się jednak, że bez jego zgody wycięli dosyć duży dąb... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 20.05.2008 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2008 Xzbyszek, na razie wycięli 5 drzew, w planach mają jakieś 30 arów...no w sumie mało drzew...tylko 30 arów.... Rozmawiałam z leśniczym. Dostali zgodę na wycinkę 5 sosen ze względu na słaby system korzeniowy. Okazało się jednak, że bez jego zgody wycięli dosyć duży dąb... Jak dąb był duży, a wycięli bez pozwolenia, to może zabraknąc im pinieniędzy na budowę Kara za wycięcie jest bardzo dotkliwa finansowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 20.05.2008 07:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2008 sSiwy, właśnie o tym wiem i poinformowałam również leśniczego. A te drzewa leżą nadal u nich na działce więc nie będzie problemu z udowodnieniem. Po południu mam zamiar zrobić tam fotki. Nienawidzę czegoś takiego. Po co ktoś kupuje 0,5 ha działkę podobno urzeczony lasem, kótry jest obok i nagle zaczyna kombinować, żeby cały ten las wyciąć?? Jeśli nie lubi to niech pobuduje się w mieście czy w miejscu gdzie nie ma drzew Tym bardziej, że płacili za działkę normalną cenę, żadna okazja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
labas1 20.05.2008 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2008 Całe szczęście że mam porządnych sąsiadów i nie opisują w internecie co robię na swojej działce . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
laspalmas 20.05.2008 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2008 W tym że wycinają swoje drzewa nie widzę nic niezwykłego, w końcu to są ich drzewa i za nie zapłacili, no ale taka jest nasza natura że jeśli coś robimy u siebie to jest wszystko w porządku a jeśli sąsiad to zaraz żle /ciekawe co byś powiedziała gdyby przyszli do ciebie sąsiedzi i powiedzieli że im się kolor twojego domu nie podoba bo wszyscy mają zielony a ty masz żółty i masz go sobie przemalować/. Co do wycinki z lasu państwowego to jeśli wycieli więcej drzew niż mieli to jest to zwykłe złodziejstwo i wandalizm.Muszę niestety zmartwić niektórych miłośników lasów, a mianowicie dla leśników las to jest uprawa jak dla niektórych marchewka w ogródku i w planach zagospodarowania lasu określa się wiek rębności lasu i dla sosny wynosi on z regóły 80 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
labas1 20.05.2008 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2008 sSiwy, właśnie o tym wiem i poinformowałam również leśniczego. A te drzewa leżą nadal u nich na działce więc nie będzie problemu z udowodnieniem. Po południu mam zamiar zrobić tam fotki. Nienawidzę czegoś takiego. Po co ktoś kupuje 0,5 ha działkę podobno urzeczony lasem, kótry jest obok i nagle zaczyna kombinować, żeby cały ten las wyciąć?? Jeśli nie lubi to niech pobuduje się w mieście czy w miejscu gdzie nie ma drzew Tym bardziej, że płacili za działkę normalną cenę, żadna okazja. I już nikt nie będzie się kłaniał w pas . Był sąsiad , nie ma sąsiada , teraz jest Kargul i Kaźmirz . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 20.05.2008 07:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2008 no cóż.....ja musiałam nawet mieć zgodę na wyciągnięcie korzeni po akacjach, kóre zostały na działce określonej jako leśno - budowlana. Laspalmas, fajnie by było gdyby każdy mógł robić to co chce na swojej działce. Jedna wielka Sodoma i Gomora. Po to są przepisy, żeby ich przestrzegać. Ktoś je ustanowił. A porównywanie koloru elewacji z wycinką drzew to chyba jakieś nieporozumienie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 20.05.2008 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2008 I już nikt nie będzie się kłaniał w pas . Był sąsiad , nie ma sąsiada , teraz jest Kargul i Kaźmirz . A wszystko przez to ze facet z rodziną po lesie spacerował i drzewa oglądał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 20.05.2008 07:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2008 Labas, ja nie mam zamiaru się z nikim kłócić, ale do jasnego gwinta są jakieś przepisy, których trzeba przestrzegać. Ja nie stawiam budynków przy płocie, nie wylewam wody z oczyszczalni na działkę sąsiadów czy coś innego. Co by było gdyby każdy z nas zaczął wycinać drzewa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 20.05.2008 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2008 A wszystko przez to ze facet z rodziną po lesie spacerował i drzewa oglądał taaa ale istnieje poważne podejrzenie, ze chce sie ogrodzic ... ... Podejrzewamy, że mają zamiar robić ogrodzenie. I teraz co? ... i co teraz ...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
labas1 20.05.2008 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2008 Labas, ja nie mam zamiaru się z nikim kłócić, ale do jasnego gwinta są jakieś przepisy, których trzeba przestrzegać. Ja nie stawiam budynków przy płocie, nie wylewam wody z oczyszczalni na działkę sąsiadów czy coś innego. Co by było gdyby każdy z nas zaczął wycinać drzewa? Nic , wolnoć tomku w swoim domku . Kupił , zapłacił, jego ,nie robi szkód sasiadom , niech robi co chce , a sasiedzi niech sobie nos wsadzą gdzieś . Skoro żal Tobie tych drzew to trzeba było kupić . Boże błogosław moich sasiadów , życzę wszystkim takich . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 20.05.2008 07:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2008 Labas, z wycinką drzew nie jest tak łatwo. My w tej chwili ze względu na to, że działka w nazwie miała leśna - chociaż były na niej tylko korzenie po akacjach- musimy posadzić drzewa na 500 mkw. I to nie ozdobne thuje tylko leśne...taki przepis. To co widać na zdjęciu za samochodem, ta cała połać lasu ma być wycięta. W głąb lasu na jakieś 50m. Tak na serio jeśli każdy z właścicieli takich działek z lasem nagle zaczął by wycinać drzewa to niedługo okaże się, że będziemy mieszkać na pustyni.http://foto3.m.onet.pl/_m/c5cdcaefd6f2f259e35420a9d5526f47,5,19,0.jpghttp://foto0.m.onet.pl/_m/0224e11ef9457a213fcb6d45de7076cc,5,19,0.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nastka79 20.05.2008 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2008 Ja proponuję, żebyś może na tym nielegalnie wyciętym dębie się skupiła. Jak zaczną kontrolować tego sąsiada, to już nie będzie taki skory do dalszej wycinki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 20.05.2008 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2008 Agnieszko sama budujesz na terenie leśnym i kiedyś też tam rosły drzewa i ktoś je wyciął wiec daj żyć innym. Skoro działka jest przeznaczona pod zabudowę to jest naturalne że drzewa trzeba wyciąć. Przecież nikt nie będzie budował domków na drzewach . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts