Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Farba, farby na na ścianie w kuchni zamiast kafelek

malgosimi

Recommended Posts

Moniko najmocniej Cię przepraszam, ale się pomyliłam. Cena za te 3,78 litra to 230 zł.:oops:

Z tym tłuszczem to zapytam mamy, bo to ona użytkuje tę kuchnię, ale jak dotąd nic nie narzekała. :)

W każdym bądź razie takie ogólne zabrudzenia od rąk na ścianie to wystarczy tylko wilgotną ściereczką i wszystko pięknie schodzi. Te zabrudzenia to robi moja babcia, bo już ciężko jej chodzić więc podpiera się ścian:)

Edytowane przez Magda 34

• Odpowiedzi 94
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Moniko najmocniej Cię przepraszam, ale się pomyliłam. Cena za te 3,78 litra to 230 zł.:oops:

Z tym tłuszczem to zapytam mamy, bo to ona użytkuje tę kuchnię, ale jak dotąd nic nie narzekała. :)

No jakbyś mogła, to super. A cena, no cóż stówkę droższa :) Ale pytanie brzmi czy są mniejsze, bo mi potrzeba ew. trochę na mały pas więc myślę, że litr wystarczy.

Rozumiem, że na farby typu Dekoral do kuchni, nie warto nawet patrzeć?

Wygląda na to , że producent sprzedaje te farby w litrowych puszkach. Koszt 87 zł. http://www.studio-aw.pl/go/_info/?user_id=EGGAKRCER_4090_946&lang=pl

O Dekoralu się nie wypowiadam, bo nim nie malowałam.

Magda dzięki za info.

Zatem rozmowy z mężem czas zacząć :)

Ale jednak boję się przy płycie dać farby i tu musiałabym cos innego. Może coś doradzicie. Chciałam blachę ale właśnie stwierdziliśmy, ze blacha na całej długości do sufitu, bo tak chciałam, źle wyglądałaby pod okapem, a raczej okap na niej źle by się prezentował więc co innego?

Monika, moja mama mówi,że farba zdaje egzamin przy kuchence. Bez problemu schodzi tłuszczyk i plamy, ale powiedziała też, że wyciera od razu.

I jeszcze jedno: moja mama gotuje mało i rzadko.

Ja zaufałabym Joli i wzięła BM. Ma bardzo dobre recenzje. :)

Możesz zrobić eksperyment. Pomalować farbą ceramiczną ścianę nad blatem i zobaczyć czy wszelkie zabrudzenia schodzą. Jeśli nie będziesz zadowolona, poprawisz tym samym kolorem i położysz np. szkło hartowane.;)

Monika, zerknij do tego wątku http://forum.muratordom.pl/showthread.php?95996-szk%C5%82o-zamiast-kafli-w-kuchni/page2

Post 88, kuchnia orchikarki. W jej kuchni jest akurat lacobel, ale chodzi mi o to, żebyś zobaczyła jak to będzie mniej więcej wyglądało.;)

Właśnie lacobel też mi się bardzo podoba ale nie wiem za bardzo gdzie go można obejrzeć, zamówić. Przez net to ciężko kolor wybrać. Nie wiem jak to wyjdzie cenowo. Nie wiem jak to przykleić? Czy musi to robić specjalista, żeby równo wyszło?

Nam chyba zależy na jakimś odcieniu zieleni, oliwki.

Czarne szkło odpada!

Jeżeli nie hartowane to jakie, zwykłe??? I nic się nie stanie? Jakie grube?

Lacobel dałabym już kolorowy.

I nadal nie wiem jak przymocować ten lacobel czy szkło!!! Jeżeli będzie przezroczyste to przecież klej będzie widać, a jeżeli nie to jak zrobić to równo???

A na śruby - czy wtedy brud nie dostaje się pod spód?

Gdzie ew. w pomorskim można zobaczyć taki lacobel?

Monika,

moim zdaniem lacobel nie będzie ładnie wyglądał bez górnych szafek.

Na pewno lacobel możesz obejrzeć w salonach/studiach z meblami kuchennymi, szafami wnękowymi.

Jaką długość powinien mieć u Ciebie? Wydaje mi się, że maks. tafla lacobelu ma 2.5 m. I niestety trzeba sztukować :( Tu chyba najgorsza z opcji łączenia (dziwię się, że do portfolio takie coś się wstawia)

http://www.furniture-design.pl/images/004.jpg

Cena 1 mkw. w hurcie to 200-300 zł.

Montaż - na kleju lub okrągłych "śrubach" - im dłuższa tafla, tym chyba więcej ich trzeba:

http://szybka.pl/foto/szklo_w_kuchni01.jpg

Uwagi fachowców:

Szkło Lacobel ma jednak jedną wadę – nie można go hartować. W tym przypadku odradza się umieszczenie szklanego ekranu w pobliżu kuchenki, gdyż mógłby popękać.

monikaa13 a kafli na scianę nie chcesz?

Ja chciałam początkowo szkło, ale zniechęciły mnie właśnie te sruby i łączenia.

O takiej farbie wtedy nie słyszałam, miałam wpradzie farby szorowalne, ale nie były idealne.

Kompromisem okazały się dla mnie metrowe kafle, błyszczące z mikrofugą. Tworzą prawie jednolitą powierzchnię.

http://images46.fotosik.pl/231/d3f618a172476759med.jpg

http://images41.fotosik.pl/227/5c4d2e1683c653b9med.jpg

No to jak lacobel nie nadaje się przy kuchenkach to kicha, bo ja właśnie tylko tam albo na całości chciałabym mieć.

Płyta będzie indukcyjna, może to ma jakieś znaczenie.

Jedna ściana nie ma więcej niż 2,5m.

Może i nawet kafle byłyby ok. ale...po pierwsze jak szybko znaleźć kogoś kto położy, choć w sumie nie ma ich dużo. Po drugie czy można je położyć jak już są szafki, bez blatu???

Bo kuchnia, mam wielką nadzieję, być może w tym tygodniu zacznie się robić.

Aha no i jak ładnie wykonczyc kafle u góry, bo szafek górnych nie będzie (chyba). Przynajmniej na ten czas nie.