ANNNJA 13.06.2008 09:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2008 dzieki za dokładny opis- tez sie bardzo przyda, ale czy po wełnie a przed stelażem nie powinna iść jeszcze jakaś folia???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 13.06.2008 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2008 dzieki za dokładny opis- tez sie bardzo przyda, ale czy po wełnie a przed stelażem nie powinna iść jeszcze jakaś folia???? Nie musi. Folia może iść między stelażem a płytą. Kładzenie folii po wełnie a przed stelażem znacząco (w niektórych przypadkach uniemożliwi) utrudni położenie stelaża. Dodatkowo kładzenie drugiej warstwy wełny należy zgrać ze konstrukcją stelaży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e-Mandzia 13.06.2008 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2008 dzieki za dokładny opis- tez sie bardzo przyda, ale czy po wełnie a przed stelażem nie powinna iść jeszcze jakaś folia???? Folia po wełnie, a przed stelażem - zbędna. Konieczna na stelażu, a pprzed płytą GK. Jeśli jakiś "fachowiec" Ci tak poradził, to zmień go koniecznie Folię paroprzepuszczalną stosuje się jako pierwszą, kiedy nie ma pełnego deskowania. Jeśli jest deskowanie, tylko otwory wentylacyjne - te są konieczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 13.06.2008 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2008 Folię paroprzepuszczalną stosuje się jako pierwszą, kiedy nie ma pełnego deskowania. Jeśli jest deskowanie, tylko otwory wentylacyjne - te są konieczne. Może nie otwory wentylacyjne - bo jeszcze majster gotowy zrobić otwory w deskowaniu. Przestrzeń wentylacyjna będzie lepiej - po prostu wełna nie może być dociśnięta do desek - musi być około 3cm przestrzeni swobodnego ruchu powietrza od dołu ku górze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e-Mandzia 13.06.2008 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2008 Folię paroprzepuszczalną stosuje się jako pierwszą, kiedy nie ma pełnego deskowania. Jeśli jest deskowanie, tylko otwory wentylacyjne - te są konieczne. Może nie otwory wentylacyjne - bo jeszcze majster gotowy zrobić otwory w deskowaniu. Przestrzeń wentylacyjna będzie lepiej - po prostu wełna nie może być dociśnięta do desek - musi być około 3cm przestrzeni swobodnego ruchu powietrza od dołu ku górze. A właśnie, że otwory właśnie w deskach, u nas jest 4 takie kratki. Pustka powietrzna (przestrzeń wentylacyjna), to obowiązkowo - mam właśnie 3 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 13.06.2008 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2008 e-Madzia - no to mały kompromis- na całości ocieplenia pustka powietrzna / przestrzeń wentylacyjna- w kilku miejsach otwory wentylacyjne zakończone odpowiednimi "kapturkami" lub innymi wykończeniami umożliwiającymi wymianę powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e-Mandzia 13.06.2008 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2008 e-Madzia - no to mały kompromis - na całości ocieplenia pustka powietrzna / przestrzeń wentylacyjna - w kilku miejsach otwory wentylacyjne zakończone odpowiednimi "kapturkami" lub innymi wykończeniami umożliwiającymi wymianę powietrza. Dokładnie tak PS Cholernie drogi kapturek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yar65 14.06.2008 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2008 - płyta GK - mąż robi sam - więc bezcenne tu obawiam się, że sam nie da rady, chocaz widziałem niezłych cyrkowców pozdrawiam z placu boju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aluland 15.06.2008 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2008 - płyta GK - mąż robi sam - więc bezcenne tu obawiam się, że sam nie da rady, chocaz widziałem niezłych cyrkowców pozdrawiam z placu boju dawno temu wręcz w ubiegłej dekadzie zostałem pozbawiony bezcennej pomocy na przy poddaszu, byłem sam płyt KG kilkanaście...., zrodził sie pomysł: płyta cięta na 1/2, poduszka typu jasiek na głowę zamiast czapki, tasiemka jako trzymadełko i tak podpierając glową płyte miałem obie dłonie prawie wolne.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e-Mandzia 16.06.2008 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2008 - płyta GK - mąż robi sam - więc bezcenne tu obawiam się, że sam nie da rady, chocaz widziałem niezłych cyrkowców pozdrawiam z placu boju - już po półmetku, jeszcze daje radę , ma młodego do pomocy (nie musi się tyle razy przychylać ), dobre i to . Tak bym chciała, aby był cyrkowcem Yar65, pozdrawiam i ja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e-Mandzia 16.06.2008 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2008 - płyta GK - mąż robi sam - więc bezcenne tu obawiam się, że sam nie da rady, chocaz widziałem niezłych cyrkowców pozdrawiam z placu boju dawno temu wręcz w ubiegłej dekadzie zostałem pozbawiony bezcennej pomocy na przy poddaszu, byłem sam płyt KG kilkanaście...., zrodził sie pomysł: płyta cięta na 1/2, poduszka typu jasiek na głowę zamiast czapki, tasiemka jako trzymadełko i tak podpierając glową płyte miałem obie dłonie prawie wolne.. Aluland, więc dałeś radę ? , jeśli tak - Jarku mamy już jednego "cyrkowca" , mój małż, będzie drugi, zobaczycie , zawzięty na tą robotę, że szok. PS Przy płytach, będę i ja pomagała, teraz byłam zajęta skrobaniem papy z gipsu bo papa nie chciała się zgrzewać. Wiecie czym zmyłam (wyszorowałam) - octem 10%, potem woda a żaden producent papy, nie potrafił mi powiedzieć, jakiego specyfiku mogę użyć, aby usunąć ten wżarty gips a tu proszę - dobrze mieć kolegę chemika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aluland 16.06.2008 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2008 Radę dałem ale było to przej....zajęcie i technologia, drugi raz tego już nigdy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e-Mandzia 16.06.2008 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2008 Radę dałem ale było to przej....zajęcie i technologia, drugi raz tego już nigdy Gratuluję a drugi raz, my też nie planujemy Są takie prace, że gdyby człowiek wiedział "przed", nigdy by się za nie nie brał. Ale faktem jest, że jak skończy - może być z siebie dumny Jeszcze raz gratuluję PS Teraz nigdy nie porwałaby się na ręczne zasypywanie fundamentów o wys. 170 cm - do tej pory nie wiem jak to wytrzymaliśmy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aluland 16.06.2008 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2008 Radę dałem ale było to przej....zajęcie i technologia, drugi raz tego już nigdy Gratuluję a drugi raz, my też nie planujemy Są takie prace, że gdyby człowiek wiedział "przed", nigdy by się za nie nie brał. Ale faktem jest, że jak skończy - może być z siebie dumny Jeszcze raz gratuluję PS Teraz nigdy nie porwałaby się na ręczne zasypywanie fundamentów o wys. 170 cm - do tej pory nie wiem jak to wytrzymaliśmy o jeju extremum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e-Mandzia 16.06.2008 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2008 hardcore, ale lepiej pasowałoby niestety - głupota ale już po i cieszy. Mąż do tej pory śmieje się pod nosem, mówiąc "my to dopiero jesteśmy wariaci" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 16.06.2008 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2008 Co do cyrkowców. To jak zrobić sufit poddasza nad pustką na schody Pustka ta ma w obrysie ponad 2 m z każdej strony. Myślicie, że lepiej kombinować jakieś rusztowanie ciągnące się od parteru, czy może zrobić "tymczasową" podłogę na poddaszu bazującą na kilku pożądnych dechach / profilach UA100? Zaraz trzeba będzie zabudować i ten skrawek sufitu i jak się do tego zabrać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aluland 16.06.2008 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2008 hardcore, ale lepiej pasowałoby niestety - głupota ale już po i cieszy. Mąż do tej pory śmieje się pod nosem, mówiąc "my to dopiero jesteśmy wariaci" głupota..poprostu pracoholizm i tyle.. ale naj ze z uśmiechem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aluland 16.06.2008 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2008 Co do cyrkowców. To jak zrobić sufit poddasza nad pustką na schody Pustka ta ma w obrysie ponad 2 m z każdej strony. Myślicie, że lepiej kombinować jakieś rusztowanie ciągnące się od parteru, czy może zrobić "tymczasową" podłogę na poddaszu bazującą na kilku pożądnych dechach / profilach UA100? Zaraz trzeba będzie zabudować i ten skrawek sufitu i jak się do tego zabrać dobrze kombinujesz.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 16.06.2008 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2008 PS Teraz nigdy nie porwałaby się na ręczne zasypywanie fundamentów o wys. 170 cm - do tej pory nie wiem jak to wytrzymaliśmy Ja z kolei już wiem, że nie ma sensu ręcznie kopać rowu o długości 15m pod rurę kanalizacyjną o głębokości ponad 1m w okolicy, gdzie na poziomie 0,7m zaczyna się glina a koło 1m zaczyna się woda. Ja to kopałem ładne kilka dni. Teraz wiem, że koparce zajęło by to z godzinę. Ale co - fantazja ułańska górą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e-Mandzia 16.06.2008 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2008 Ułańska fantazja, potrafi być bolesna w skutkach, ból w krzyżu, a tam w krzyżu, ból wszystkiego, odciski, potu wiadro ale co tam Jeśli chodzi o tą pustkę nad schodami - my jeszcze przed Mąż planuje zbudować rusztowanie, bo my tam mamy "jaskółkę" i chcemy aby taka została, w tzw. szpic (powiększa to bardzo przestrzeń), więc kwestia podłogi w naszym przypadku odpada, ale byłaby chyba niezłym rozwiązaniem, gdyby miałobyć na "prosto". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts