Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplanie poddasza-ceny

ANNNJA

Recommended Posts

• Odpowiedzi 171
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

liczy się efekt a koszt? :oops: , efekt jest bezcenny :D

Jest jeszcze kwestia terminów. Ekipy wszystkie zapracowane w związku z tą budowlaną epidemią :D , a ceny takie, że można dostać obłędu. Koszt, rzecz niezmiernie ważna.

W kwestii samego ocieplania - mąż w ciągu dnia sam pracował, facet z ekipy elewacyjnej (obecnie nam robią), przechodził przez dom, zajrzał do męża i spytał: "Pan tak sam zapierd.la ?" - nie czekając na odpowiedź, poszedł :D Uznaliśmy to za hasło naczelne :D i ktokolwiek nie przyjeżdza ze znajomych na tzw. oglądanie, zanim się przywita, tak właśnie pyta :lol: a my wiernie stosujemy się do zaleceń i ..... zapierd.lamy :D

PS

Zaczynam szkolić się w kwestii układania kostki :-? , czy będę żałować :-? :) papę zgrzewać już potrafię :D, grunt to mieć narzędzia :D , no i chęci rzecz jasna :)

Hej hej

Wytlumaczcie mi prosze.

Mam dach kryty dachowka ceramiczna, bez deskowania. Folia jest na krokwiach o przekroju 20 cm. Czy w takim razie moge wsadzic tam welne 20 cm, ktora bedzie dotykala folii czy jednak musi byc ta szczelina wentylacyjna mimo, iz nie ma pelnego deskowawnia?

Myslalem rowniez o wlozeniu 15-stki w krokwie ale wtedy zamiast zalecanych 2-3 cm szczeliny bede mial 5 cm.

Co o tym myslicie ?

Pozdrawiam

S

Hej hej

Wytlumaczcie mi prosze.

Mam dach kryty dachowka ceramiczna, bez deskowania. Folia jest na krokwiach o przekroju 20 cm. Czy w takim razie moge wsadzic tam welne 20 cm, ktora bedzie dotykala folii czy jednak musi byc ta szczelina wentylacyjna mimo, iz nie ma pelnego deskowawnia?

Myslalem rowniez o wlozeniu 15-stki w krokwie ale wtedy zamiast zalecanych 2-3 cm szczeliny bede mial 5 cm.

Co o tym myslicie ?

Pozdrawiam

S

Wg mnie, przy dachu z folią paroprzepuszczalną bez deskowania, nie musi być zastosowana pustka. Szczelina służy do tego, aby mogło tam docierać powietrze. Deski i papa nie są paroprzepuszczalne.

Myślę, że 15-stka wełna jako pierwsza, a potem 5-tka na krokwie będzie wystarczajaca. Ja jeśli chodzi o wełnę tak mam. Mam nadzieję, że będzie ciepło :)

Hej hej

Wytlumaczcie mi prosze.

Co o tym myslicie ?

Pozdrawiam

S

Niesamowite, właśnie chciałem zadać te same pytanie mając taki sam dylemat :roll:

U mnie też miały mieć krokwie 20 cm, ale jak zmierzyłem je ostatnio to okazało się że mają od 19,4 do 19,8 cm. Czyżby tak wyschły w ciągu pół roku???

Teraz nie wiem czy dać wełnę 20cm czy 18cm i wtedy będzie szczelina ok 1,5cm

W hurtowni bud. informują że przy folli wysoko-paraprzepuszczalnej nie potrzeba szczeliny wentylacyjnej, na wszelki wypadek daję wełnę szklaną ( nie nasiąka wody )

aigel

Wydaje mi sie ze troche za drogo a wlasciwie zdecydowanie za drogo. Zreszta ciezko powiedziec ile masz tego dachu i czy mozemy uzyc Pitagorasa do jego wyliczenia na podstawie Twoich danych. Napisz wiecej szczegolow.

Policzmy wg normalnych rynkowych cen dla 100 m2

Welna

150 - 21 zl/m2 * 100 = 2100 zl

50 - 8 zl/m2 * 100 = 800 zl

Folia

2 zl/m2 * 100 = 200 zl

plyty GK

8 zl/m2 * 100 = 800 zl

Profile aluminiowe

250 mb * 2zl/mb = 500 zl

haki mocujace

420 szt * 0.45zl = 189 zl

Profil naroznikowy

~ 50mb (ciezko oszacowac) * 0.80zl = 40 zl

Tasma antyrysowa

10 rolek * 10 zl/szt = 100 zl

Gips

25 kg * 30 zl/szt = 30 zl

Wkrety

100 szt * 1.50 zl/paczka * ?? = 50 zl ?

Farba 200 - 500 zl ??

Razem okolo 5000 zl dla 100 m2 przy cenach naprawde normalnych lub nawet lekko zawyzonych.

Twoje 85m2 to moze byc ok 150 m2 dachu

Czyli 5000 zl * 1.5 = 7500 za materialy

15000 zl - 7500 zl = 7500 za robcizne

czyli 7500 / 150 m2 = 50 zl/m2

Dla mnie to za drogo. Oczywiscie moge sie mylic w wyliczeniach wiec prosze fachowcow o ewentualna korekte

Pozdrawiam

S

aigel

Wydaje mi sie ze troche za drogo a wlasciwie zdecydowanie za drogo. Zreszta ciezko powiedziec ile masz tego dachu i czy mozemy uzyc Pitagorasa do jego wyliczenia na podstawie Twoich danych. Napisz wiecej szczegolow.

Policzmy wg normalnych rynkowych cen dla 100 m2

Welna

150 - 21 zl/m2 * 100 = 2100 zl

50 - 8 zl/m2 * 100 = 800 zl

Folia

2 zl/m2 * 100 = 200 zl

plyty GK

8 zl/m2 * 100 = 800 zl

Profile aluminiowe

250 mb * 2zl/mb = 500 zl

haki mocujace

420 szt * 0.45zl = 189 zl

Profil naroznikowy

~ 50mb (ciezko oszacowac) * 0.80zl = 40 zl

Tasma antyrysowa

10 rolek * 10 zl/szt = 100 zl

Gips

25 kg * 30 zl/szt = 30 zl

Wkrety

100 szt * 1.50 zl/paczka * ?? = 50 zl ?

Farba 200 - 500 zl ??

Razem okolo 5000 zl dla 100 m2 przy cenach naprawde normalnych lub nawet lekko zawyzonych.

Dla mnie to za drogo. Oczywiscie moge sie mylic w wyliczeniach wiec prosze fachowcow o ewentualna korekte

Pozdrawiam

S

więc jak cena będzie umiarkowana?

50 zl za m^2 to bardzo tanio, a nie bardzo drogo :)

A druga sprawa, ze w swoich wyliczeniach nie bierzesz pod uwage scianek kolankowych i sufitow. Do pytajacego - co dokladnie zawiera ta cena 150/m^2 i czy za scianki/sufity placisz oddzielnie i ile?

\

Ścianki kolankowe są ocieplone od zewnątrz, od środka otynkowane juz .

To budynek z poddaszem użytkowym z prostym dwuspadowym dachem. Sufity + skosy to ok 100-120 m2

Zero okien dachowych ..m\

Ogólnie to prosta robota ...

aigel

I to z dobrym współczynnikiem λ*[W/(mK)] - 0,040

Np. 040 gr 15 cm = 044 gr. 17 cm czyli jak dam 25cm- 040 to będzie jakieś 28 cm 044 czyż nie ??? :roll:

Że co? 0,040 to dobry współczynnik? Dobry to ma TopRock - 0,035 ;) Ja takiego mam 18+10 cm

koń by sie uśmiał xD

50 zl za m^2 to bardzo tanio, a nie bardzo drogo :)

A druga sprawa, ze w swoich wyliczeniach nie bierzesz pod uwage scianek kolankowych i sufitow. Do pytajacego - co dokladnie zawiera ta cena 150/m^2 i czy za scianki/sufity placisz oddzielnie i ile?

\

Ścianki kolankowe są ocieplone od zewnątrz, od środka otynkowane juz .

To budynek z poddaszem użytkowym z prostym dwuspadowym dachem. Sufity + skosy to ok 100-120 m2

Zero okien dachowych ..m\

Ogólnie to prosta robota ...

aigel

120 to spoko cena (mozna zarobić ;) )

ale na TWoim miejscu zastanowiłbym sie i umówił sie na 50zł za metr (do pomalowania) a materiał sam kupił, ino bedziesz miał pewność że materiały nie będą żałować nigdzie ;)

pzodrawiam.

aigel

Pozdrawiam

S

Według mnie to też drogo. Ja płaciłem 25 zł za płyty gips-karton + stelaż a ocieplenie zrobiłem sam. Ale z ociepleniem ceny robocizny wachały się od 30 do 45 zł.

Lokalizacja w okolicach Łodzi.

...wiernie stosujemy się do zaleceń i ..... zapierd.lamy :D

PS

Zaczynam szkolić się w kwestii układania kostki :-? , czy będę żałować :-? :) papę zgrzewać już potrafię :D, grunt to mieć narzędzia :D , no i chęci rzecz jasna :)

e-Mandzia, widzę, że jesteś nieźle zakręcona jak na kobietę-budowlańca :wink: Jak by tak nakręcić moją połówkę, to już dawno byśmy mieszkali (nie dała się namówić nawet na kopanie rowu pod kable w strugach deszczu :lol: )

ps Podczepka pod temat o ociepleniu ( 8)

• 3 weeks później...
Poddasze poddaszu nie równe.Proste dwuspadowe poddasze,poziomy sufit plus 1 skos,w 3-4 pomieszceniach,bez klatki schodowej można zaczynać rozmowę od 30 zł.Ale jeśli tych pomieszczeń jest np 5,są np okna dachowe,nierzadko podwójne,wielopłaszczyznowe i wielopoziomowe połacie o nieprostokątnych kształtach,lukarny itp,na klatce trzeba robić rusztowanie to uwierzcie że trzeba 2-3 razy większego nakładu robocizny!Dlatego porównywanie cen bez szczegółowych oględzin obiektu nie ma sensu a nawet jest szkodliwe.Wydaje się że opłacalna cena za "skomplikowane" poddasze to 60-70 zł jednak ciężko jest przekonać klientów do 40-45.Tak jest przynajmniej na podkarpaciu.W ludziach panuje stereotyp ,że można wydać setki tysięcy na działke,dom ale na wykonczenie to już można przenaczyć grosze.