Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplanie poddasza-ceny

ANNNJA

Recommended Posts

Kafelki będą robione już na miejscu "systemem gospodarczym", malarz jest, drzwi wybrane, schody na razie będą młynarskie, a na początku będzie na podłogach wykładzina, a docelowo parkiet. Nie od razu Kraków zbudowano :D

• Odpowiedzi 171
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

35 zł/m2 za kompleksowe docieplenie poddasza:

- pierwsza warstwa wełny mineralnej 20cm,

- stelarz z profili aluminiowych,

- druga warstwa wełny mineralnej 5 cm między profile,

- folia,

- przykręcenie płyt g-k,

- szpachlowanie,

- pierwsze malowanie farbą gruntującą

Dodam, że dach dość skomplikowany (sporo załamań i płaszczyzn)

pozdrawiam

35 zł/m2 za kompleksowe docieplenie poddasza:

- pierwsza warstwa wełny mineralnej 20cm,

- stelarz z profili aluminiowych,

- druga warstwa wełny mineralnej 5 cm między profile,

- folia,

- przykręcenie płyt g-k,

- szpachlowanie,

- pierwsze malowanie farbą gruntującą

Dodam, że dach dość skomplikowany (sporo załamań i płaszczyzn)

pozdrawiam

Witam,

ja uważam, że w tym przypadku ( sporo załamań i płaszczyzn) to cena 35 zł/m2 jest za mała. Według mnie cena powinna wynosić 45 zł/m2 chodź nie widzę Twojego poddasza i mogę się mylić. Musiałbym zobaczyć to poddasze i wtedy bym więcej się wypowiedział ale tak jak piszesz to jest dużo pracy przy nietypowych połączeniach płyt.

Cena 35 zł/m2 jest wtedy gdy masz dach 2 spadowy i góra 4 okna dachowe. Tak ja wykonuję.

Pozdrawiam

• 2 weeks później...

solidhaus, jeśli zajmujesz się ocieplaniem dachów możesz mi doradzić czy taka wycena jest rozsądna czy odpuścić gościa.

folia-pustka wen.,wełna 15cm,kratownica drewniana poprzeczna, wełna 5cm,folia,konstrukcja stalowa, płyta k-g,szpachla,gładź gipsowa, malowanie na biało. Wszystko z materiałem i robocizną na dachu 300m2 wielospadowym dwa wole oka 47600zł za metr 158zł. Dużo przesadzone?

A jak w okolicach Warszawy?

Poddasze ok. 300m do ocieplenia, w miarę prosto, żadnych lukarn, 12 okien dachowych. Jeden mi krzyknął 80 zł/m2, drugi 70/m2. Obydwaj mówili, że będą robić co najmniej miesiąc. To ja się pytam ile osób zarabia 24 000 miesięcznie? To chyba szaleństwo jakieś :roll:

Skoro prosto to 40zl/m2

A jak w okolicach Warszawy?

Poddasze ok. 300m do ocieplenia, w miarę prosto, żadnych lukarn, 12 okien dachowych. Jeden mi krzyknął 80 zł/m2, drugi 70/m2. Obydwaj mówili, że będą robić co najmniej miesiąc. To ja się pytam ile osób zarabia 24 000 miesięcznie? To chyba szaleństwo jakieś :roll:

Skoro prosto to 40zl/m2

jak prosto to uproscmy do ocieplenia 300m2 za 23zl/m2

Położenie wełny mineralnej gr. 15 cm między krokwie pod całą powierzchnią dachu (ok, 120m2), przykrycie tego folią na strychu, natomiast na poziomie poddasza dodanie wełny gr. 5cm do krokwi na skosach (ok.50m2), ocieplenie sufitu poddasza wełną gr. 12cm (kładziona między kleszcze-ok. 55m2), zamontowanie profili + profili V, zafoliowanie, przykręcenie płyt KG na powierzchni ponad 100m2, przykręcenie płyt OSB na podłodze strychu (ok55m2).

Całość to koszt 3000zł. No ale trzeba było trochę ponegocjować.

Ekipa jest bardzo dobra i zna się na rzeczy, a proszę mi wierzyć, że jesteśmy z mężem bardzo drobiazgowi i wymagający.

Bardzo dużo czytamy o prawidłowości wykonania poszczególnych prac, korzystając z fachowych lektur i konsultujemy się z kier. budowy.

Dodam tylko, że aby znaleźć dobra ekipę w rozsądnej cenie trzeba się trochę rozejrzeć. Inni żądali za taki zakres prac nawet 7000tys.

• 3 weeks później...
solidhaus, jeśli zajmujesz się ocieplaniem dachów możesz mi doradzić czy taka wycena jest rozsądna czy odpuścić gościa.

folia-pustka wen.,wełna 15cm,kratownica drewniana poprzeczna, wełna 5cm,folia,konstrukcja stalowa, płyta k-g,szpachla,gładź gipsowa, malowanie na biało. Wszystko z materiałem i robocizną na dachu 300m2 wielospadowym dwa wole oka 47600zł za metr 158zł. Dużo przesadzone?

Witam paluch tomek!!!

Napisałeś „folia-pustka wen., wełna 15cm,……….”. Domyślam się że pod pokryciem dachowym nie masz zamontowanej folii paro przepuszczalnej. Jeżeli dach był wykonany w ostatnim dziesięcioleciu to poważny błąd wykonawcy i Kierownika Budowy. To niedopatrzenie można naprawić ale będzie to bardziej pracochłonne i kosztowne. Co do pustki wentylacyjnej to zależy jaką folię zastosujesz. Jeżeli będzie to folia o dużej paro przepuszczalności (np. Divoroll Pro - membrana wysokoparoprzepuszczalna firmy BRAAS) to pustka powietrzna nie jest konieczna. Odniosę się jeszcze do ceny. Trochę wysoka ale wszystko zależy od regionu, stopnia trudności, jakości użytego materiału.

Mam jedno pytanie!

Czemu ma służyć „kratownica drewniana poprzeczna”???

Pozdrawiam i życzę powodzenia.

No, a ile może kosztować docieplenie, jeżeli poddasze jest nieużytkowe - wystarczy wełnę rozlożyć płasko na krokwiach. Dodam, że chodzi o warstwę dodatkową (zdecydowałam się docieplić poddasze na wszelki wypadek). No to ile może wynosić robocizna za m2 - rozwinięcie roleki i dociśniecie w tych zakamarkach? (powierzchnia około 150m2)[/i]

Położenie wełny mineralnej gr. 15 cm między krokwie pod całą powierzchnią dachu (ok, 120m2), przykrycie tego folią na strychu, natomiast na poziomie poddasza dodanie wełny gr. 5cm do krokwi na skosach (ok.50m2), ocieplenie sufitu poddasza wełną gr. 12cm (kładziona między kleszcze-ok. 55m2), zamontowanie profili + profili V, zafoliowanie, przykręcenie płyt KG na powierzchni ponad 100m2, przykręcenie płyt OSB na podłodze strychu (ok55m2).

Ekipa jest bardzo dobra i zna się na rzeczy, a proszę mi wierzyć, że jesteśmy z mężem bardzo drobiazgowi i wymagający.

Bardzo dużo czytamy o prawidłowości wykonania poszczególnych prac, korzystając z fachowych lektur i konsultujemy się z kier. budowy.

Dodam tylko, że aby znaleźć dobra ekipę w rozsądnej cenie trzeba się trochę rozejrzeć. Inni żądali za taki zakres prac nawet 7000tys.

i macie cieplo na tym poddaszu?

Bardzo tania ekipa,przy tej cenie i przy tak pedantycznym kliencie myślę był to z ich strony akt desperacji.Chcieli przetrwać zimę.Odliczając OSB i wełnę na stryszku wyszło nieco ponad 1.5 tys. zł za ok 105 mkw,czyli 15 -16 zł za m kw a to już nie jest kwota nawet z przed 20 lat.

• 7 months później...

Witam,

Chcę podtrzymać temat wykańczania poddasza, za ile?

Mam 100m2 do przykręcenia karton gipsami, w tym 1 okno dachowe, 2 słupy drewniane do zabudowy, wszystko w Piotrkowie Tryb.

Mam propozycje na 40/m2.

Szukam wykonawcy.

Ile może kosztować mnie materiał(haki-wieszaki, profile, folia, karton-gipsy i zaprawki).

Inwestor bardzo pedantyczny ;-)

Dzięki za propozycje cen i może ekip...

Witam,

Mam 100m2 do przykręcenia karton gipsami, w tym 1 okno dachowe, 2 słupy drewniane do zabudowy, wszystko w Piotrkowie Tryb.

Mam propozycje na 40/m2.

Szukam wykonawcy.

Ile może kosztować mnie materiał(haki-wieszaki, profile, folia, karton-gipsy i zaprawki).

http://www.rigips.pl/poland/prokalk/index.php tu możesz sprawdzić ile kosztuje m2 zabudowy(materiał)

• 1 month później...
Witam,

Mam propozycje na 40/m2.

Szukam wykonawcy.

http://www.rigips.pl/poland/prokalk/index.php tu możesz sprawdzić ile kosztuje m2 zabudowy(materiał)

Cena za materiał dobrej jakości wychodzi w granicach 45-55zł, w zależności od tego jak dach połamany,ile okien dachowych itd

• 2 weeks później...

Przez takie podawanie cen to jest tylko więcej pracy dla ekip na porawki,

a bo fucha mu się trafiła to robi taniej na robocie zna się jak nikt inny,

polecam oby tak dalej już od grudnia odbieram telefony pomyłkowo uprzedzam, że się tym nie zajmuję na termowizję bo to wieje, a to przemarza, że lód na płycie na poddaszu lub przy oknach dachowych, przecieki w podłodze lub ścianie ogrzewanie lub inne rurki,

Claudii oglądałem dzienik i jestem pełen podziwu jak są wykonane prace, a tak ładnie dowalałaś w poście domek jak z bajki, u ciebie nie ma tak wiele do poprawek ale dla chcącego nic trudnego i nie jeden z furmanowiczów by coś znalazł, nie mówiąc o tym kominie który po 3l atach będzie do rozbiórki jeżel dobrze popalisz, miałem styczność już z cegłą dziurawką po której już nie ma śladu bo ładnie przeciekało.