Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do RETRO.... czyli przygoda życia ?!

Recommended Posts

• Odpowiedzi 371
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Hej :D

Dawno nic u ciebie nie pisałam... choć prawie codziennie zaglądam do dziennika i niecierpliwie czekam na nowości :p

Fajnie,że możesz upiększać swoje wnętrza :lol: Bardzo lubię oglądać zdjęcia z tych etapów budowy... choć u ciebie to etap mieszkania :wink:

Niech się wam długo i szczęśliwie mieszka w tym waszym pięknym gniazdku :D

ps. czekamy na fotograficzną relację odnośnie karniszy i firan :wink:

Cześć dziewczyny

AniutaJ- miska Varius z Koła - ma taką konstrukcję że po każdorazoiwym jej użyciu sama woda na "sprzątnięcie " nie wystarczy. To chyba wina zbytniego cofnięcia dziury spustowej. Masakra.

Ponadto mamy deskę wolnoopadającą. Baaardzo wolno opada a do tego wygląda jak tani plastk.

Na poddaszu mamy z miskę z firmy Roca - prezentuje się świetnie, deska szybko opada, wszystko bez problemu się spłukuje :wink: , i o niebo lepiej wygląda sama deska.

Wanna jest z Koła - duży plus za bardzo długie trzymacie ciepła. Niewiele z niej korzystamy ale nie stwarza problemów. Bardzo wygodna w użytkowaniu, ale jest jednoosobowa. Nie pamiętam nazwy ale napewno gdzieś przy zdjęciu podawałam w dzienniku.

Umywalka nie jest z Koła. Nieco różni się przez to odcieniem białego. Jest z firmy Antado, tak jak meble. Typ UMG800.

Dość uciążliwa w utrzymaniu w czystości gdyż nie ma spadku do odpływu jak dotychczas znane mi umywalki. Ale i tak ją lubię :D :) i dzięki temu że jest głęboka mogę myć pod nią głowę (a na tym mi zależało).

Kasiulakp- dzięki za odwiedziny. Sama nie mogę się doczekać zasłon. A karnisze to same jakoś nie chcą się zamówić. Rany nie wiem jak ja znalazłąm czas aby budować. Teraz nie mam go na nic. A jeszcze dojdzie za chwilkę ogród.

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

Bardzo się cieszę z Waszych postępów w domku i wokół niego. Ślicznie to wszystko wygląda.

U nas nie wygląda to tak ładnie, ale cały czas się pocieszam, że ludzie latami dochodzą do tego, aby wyglądało super, więc wszysto przed nami ;

0 Póki co mam wiele radości z rozwoju naszego "Maleństwa"8 kg wagi (jest juz co nosić) i praktycznie jemu poświęcam się bez reszty, a czasami cos tam dokupię, coś poplanuję mam juz też pierwsze kwiatki od świąt-myslę, że nie jestem taka do tyłu. Dzisiaj nawet skopałam troche skarpy,ktora bede obsadzac sukcesywnie w rozne roślinki. Mam szczepki sosen z pobliskiego lasu oraz brzózki, które będziemy sadzić na tyłach domu, żeby stworzyć sobie prywatny lasek.Póki co mamy przed domem kupe ziemi ze zdartej darni z chwastami, czeka nas jeszcze odkamienienie, dosypanie piasku i zasianie byle jakiej trawy-żeby cos roslo ;) Do domku dokupiłam jedynie lampki do salonu i sypialni, a teraz czekam na chłopaczka, który namaluje mi obrazy do salonu(żeby zakryć dziurę, gdzie ma stanąc w przyszlości kominek) i sypialni nad łóżkiem, oprócz tego na cito robię szafę dla Maluszka w jego pokoju i to by było na tyle.Jak się uporam z moim komputerem wkleję jakieś zdjęcia.

Pozdrawiamy serdecznie

Sabina,Piotr i mały Wiktor

• 2 weeks później...
  • 3 weeks później...

Witam,

Od razu się przyznam, że Twoja szara łazienka była dla nas największą inspiracją, jest przepiękna!

Nasza będzie mała, właściwie to tylko WC:) ale mam nadzieję, że płytki uda się odpowiednio wyeksponować.

Czy mogłabyś nam pomóc odnośnie koloru fug jakich użyliście do tych płytek? Czy to Mapei, czy może Atlas? Nasz Pan Płytkarz namawia nas na Atlasa super elastyczną, ze względu na podłogówkę.

Dziękuję.

• 2 weeks później...

Ania i Bartek

Cieszę się, że i Wam podoba się ten kolor w łazience. My jesteśmy z tej decyzji bardzo zadowoleni. Co do samych fug i Twojego pytania to chyba nie bardzo mogę Ci pomóc bo nie pamiętam jakiej były firmy. Napewno elastyczne tak jak i klej, ale akurat z tych w łazience zadowolona nie jestem. Zmieniają kolor pod wpływem wody na ciemno szary ( podłoga). Firmy Mapei używałam napewno do płytek w kuchni na ścianie. Uwag fachowca nie było.Teraz z perspektywy czasu pewnie nie szczędziłabym na jakości fug, ale przy wykończeniówce każda złotówka była ważna. Przy fudze ważne jest to jak szybko zasycha i czy łatwo się ją roprowadza. A potem - jak jest w użytkowaniu. I to jest dla nas - domowników i gospodyń wazniejsze. Fachowiec ( z pewnością) zawsze doradzi tę którą jemu jest wygodniej używać i do której jest przyzwyczajony.

Kolor fug - na podłodze - szary - jasny, na ścianie - biały.

Reniu

Gratulujemy wspaniałego domku. Twój dziennik jest dla nas drogowskazem a właściwie będzie, ponieważ dopiero zamierzamy przystąpić do budowy. Już od 2 lat jesteśmy zdecydowani na projekt Retro. W tej chwili zastanawiamy się nad zmianami i stąd nasze pytanie. Czy jest szansa na prysznic w górnej łazience i czy jest jakakolwiek szansa na powiększenie łazienki górnej?

Pozdrawiamy

Justyna i Wojtek

Witam radośnie Ziewo

Cieszę się że do mnie zaglądnęliście. I cieszę że że będziecie budować Retro. To naprawdę bardzo mądrze pomyślany dom. (No może za wyjątkiem spiżarni połączonej z kotłownią).

Co do łazienki górnej to w zasadzie jedyna możliwość na jej powiększenie wiąże się ze zbudowaniem ścianki kolankowej a tym samym zmianą proporcji domu. My woleliśmy z takich prób zrezygnować aby nie wyszedł nam straszak zamiast domu.

Powierzchnia łazienkim jest całkiem spora, ale ..... są skosy które przy występowaniu w niej (w naszej zmienionej wersji z kotłownią poniżej) także sporego komina uniemożliwia wstawienie tam prysznica. My nadal mamy ją niezagospodarowaną w 1/3 powierzchni.

Na dziś wygląda to tak, że poddasze należy do dzieci ( sztuk 2 ), ale.... korzystają z dolnego prysznica oraz włąsnej wanny. W zależności od nastroju.

Edytowane przez reniaS

Zaglądam, zaglądam bo ciekawa jestem co u Ciebie. My właśnie skończyliśmy w całości robić ogrodzenie - i dopiero teraz wzieliśmy się za ogród:) Pierwotny plan ogrodu został mocno zweryfikowany - też ze względu na koszty:( Posadzimy kilka drzewek, trochę lawendy i innych krzaczków.

Jak skończycie skalniak koniecznie wklej zdjęcia.

Pozdrawiam

Ania

Dziękujemy Reniu za odpowiedź. Ścianki kolankowej z pewnością nie ruszymy :) widzieliśmy już efekty takich zmian. W planie mamy również wysunięcie garażu i przeniesienie kotłowni jak również powiększenie kuchni kosztem spiżarki. Chcielibyśmy również w jednej z dolnych sypialni zrobić garderobę ale nie wiemy czy są na tyle duże, żeby wygospodarować tam troszkę miejsca. W razie wątpliwości z pewnością będziemy wdzięczni za rady :)

Pozdrawiamy

Justyna i Wojtek

Ziewo

Wg mnie szanse na zrobienie garderoby w pokoju na dole są, ale....

jedynie wówczas gdy poszerzycie dom np o 2 metry i wówczas w pokoju narożnym - może się zmieści.

Ale też wtedy powiększa się Wam wszystko - łazienka garaż. No i koszty. Nie wiem też jakby to wyglądąło ze stropem i dachem.

Jak zrobiliśmy my - pewnie widzieliście - mamy szafę na całą szerokość pokoju i na całą wysokość. Jest bardzo pojemna i jestem z niej bardzo zadowolna.

Ale gdy wstawiliśmy łóżko i małe biureczko z komputerem przy oknie to mam problem jak tam wcisnąć szafki nocne. A łóżko ma tylko 140 cm szerokości. Między łóżkiem a szafą jest metr na przejście, a z drugiej strony zostaje 40 cm od drzwi.

Jak dam radę to końcem tygodnia pstryknę zdjęcie naszej sypialni w obecnej, niedopracowanej wersji aby Wam to zobrazować.

Ale nie obecuję bo koniec roku szkolnego i do tego imieniny teściowej...... A poza tym jak narazie nie ma co pokazywać bo łóżko stare i biurko też......

No i jest jeszcze duża szafa w holu przy łazience. Tam trzymam ręczniki, pościel, obrusy, kołdry dla gości i wszystkie inne rzeczy typu torby podróżne, okrycia zimowe.

rzeczy do prasowania itp.