Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do RETRO.... czyli przygoda życia ?!

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 371
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...

Cześć Aniu

Na skalnikau nadal brak skał z kamieniołomu. Jak narazie całe nasze siły ida w ogród- koszenie , sadzenie i ciągłe opryski przeciw robakom i grzybom.

Posadzililśmy 3 róże szczepione na pniu przed oknami salonu. mam też w doniczkach - świerk conica, wrzosy, celozję, trawy i pelargonie na oknach.

Przygotowuję miejsce pod warzywnik co wymaga odchwaszczenia terenu i walki ze ślimakami, które są u nas w tym roku prawdziwą plagą.

W rogu działki mamy posadzone 3 klony - zielony, czerwony i biało zielony.

Dziury po kradzieży drzewek z wiosny także zostały wypełnione - są tam - modrzew na pniu szczepiony, tuja spiralna, kolumnowa i smaragd.

No i zaczął sie najazd rodzinki na nasz domek.

Przyjeżdząją na tydzień i zachwycają się naszym Retro oraz delektują ciszą w ogrodzie.

Obecnie czeka nas w piątek 3 turnus ( 5 osób + 16 miesięczny bobas), a w sierpniu jeszcze 1.

Jak Wam się mieszka ? Jak wygląda Wasz ogród ? Chętnie do niego zajrzę, nawet w moim blogu możesz wstawić zdjęcia:-)

Ja może znajdę chwilkę na zdjęcia za tydzień po wyjeździe gości i zrobieniu ogóreczków i papryki ( mam plany po minimum 40 słoików).

Witaj Reniu!

U mnie też na pierwszym planie prac - ogród. Zdjęć mam niewiele - bo po kraksie ostatniego aparatu, nie kupiłam jeszcze nowego.

Mam nadzieję, że się nie pogniewasz jak tu Ci wkleję na chwilkę kilka zdjęć - bo Twojego dziennika nie chcę zaśmiecać. - (potem usunę)

......

Pozdrawiam

A.

Edytowane przez Anulkaa

• 3 weeks później...

Witaj Reniu po dłuuuuuuuugiej mojej nieobecności.Widzę jednak, że nie zaprzestałaś pisania dziennika i dobrze, bo forum straciłoby najcenniejszą Mentorkę ;)

Niestety mnie ostatnio nawet się nie udaje zajrzeć do emaili, a co dopiero na forum.Cieszę się jednak, że kontakt dalej ytrzymujecie z Anulką, Małgosią i reszta "starych" (oczywiście w sensie doświadczenia) Retrowiczów :). Mi póki co prawie wszystkie wolne chwile zajmuje synuś (rośnie jak na drożdżach), a od czasu do czasu cos tam przegrzebię w moim minimalistycznym ogródeczku.Prace troszkę stanęły i ze względu na finanse i na brak czasu niestety (mó mąż siedzi do wieczora w pracy), więc nie ma szans nawet, żeby cokolwiek podgonić.

Mogę się jedynie pochwalić, że stawia się nasze mini Retro ;)-tak to nazywam-domek narzędziowy, który ze względu na usytuowanie z przodu domu, musi jakoś wyglądać, więc zdecydowaliśmy się wykorzystać pozostałości po domowym tynku i robimy dokładnie tego samego koloru elewację,cokół,okna i drzwi w kolorze złotego dębu.

A poza tym będziemy chyba rozbierać kostkę granitową. Niestety nie spr. się ze względu na złe ułożenie i na "krocionogi". których mieliśmy zatrzęsienie po powodzi-to paskudztwo wchodzi między szczeliny w kostce i bardzo źle się to zbierało.Zdecydowaliśmy się na kostkę betonową u pewnego wykonawcy (kładł kostkę szwagrowi), również na tarasie.

Narazie to tyle zmian - i tak za dużo, jak będę miała chwilke wkleję zdjęcia na forum.A poza tym mieszka się cudownie, cisza, spokój , zwierzyna leśna podchodzi nam po domek czasami w postaci zajęcy, jelonków o bażantach, kuropatwach i żabkach nie wspomnę - cudnie!!!

Uff, ale się rozpisałam.Będę sledzić Twoje poczynania ze skalniaczkiem (chcę podobny koło tarasu) i wkoło domku.Pozdrawiamy serdecznie z Kędzierzyna.

Szpaczki - Sabina,Piotr i Wiktorek

Sabinka, Anulka

Dzięki za odwiedzinki.

Sabinka cieszę się że synuś zdrowo się chowa. Masz z pewnościa teraz tyle zajęć że praca przy domu odpada. Ale za to jak podrośnie to będzie pomocnik do koszenia .... Ogródek powoli, powoli.

Anulka.

I znów szęka mi opadła jak zobaczyłam Twoje zdjęcia . Okolica - cudowa. Klimatyczna, z pięknymi starymi drzewami. I ogródek także zapowiadada się świetnie.

Jestem pod wrażeniem ogrodzenia. Super. Zarówno to z przodu, jak i te panele drewniane. Taras- miodzio.

My przeżyliśmy jakoś nalot Rodzinki (3 turnusy, każdy po tygdniu). Pogoda dopisywała więc korzystaliśmy z uroków tarasu i trawnika, bo niestety nie mamy jeszcze żadnego okazałego drzewa. Posadziliśmy wmiędzyczasie klony, magnolię,tulipanowca, hibiskusy.

Teraz planuję zrobić dywanik z wrzosów przed oknami sypialni. Czeka nas ściągnięcie darniny, zasypanie torfem i sadzenie. I tak na odcinku 6 metrów na 2 metry.

Przekopaliśmy także tzw ogródek przed jesiennym sadzeniem sadzonek truskawek. Zobaczymy co z tego wyjdzie.

No i za około tydzień wchodzi ekipa od dokończenia kostki z przodu domu - 160 metrów. Końca wydatków nie widać. Okapu w kuchni nadal nie ma. Krzesła do salonu koniecznie do wymiany. Czasu i kasy brakuje.

Reniu bardzo mi miło, że Ci się spodobało u nas. Okolica faktycznie ciekawa ale teren pomokły i już musiałam przesadzać moje ulubione cedry, bo miały za dużo wilgoci:(.

Też posadziłam klony - dwa czerwone, magnolię , migdałka trochę trzmieliny i duuużo lawendy:) Mam nadzieję, że ładnie mi się rozrośnie, bo sadzonek miałam 100 (!)

Usunęłam już zdjecia z Twojego watku, żeby go nie zaśmiecać.

Pozdrawiam Cię serdecznie i czekam na zdjęcia.

A.

• 4 months później...
  • 3 months później...
  • 1 month później...