reniaS 31.01.2009 13:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2009 cześć Mik-duś. Fajnie że zajrzałaś. Kominek też mi się podoba. Co do kabiny to wszystko zależy od tego gdzie będziecie mieć kotłownię. Czy tak jak w oryginalnym projekcie ze spiżarnią przy salonie, czy tak jak u nas za garażem. Zależy to także od tego czy podnosicie ściankę kolankową, to znaczy czy ją robicie, bo w oryginale i u nas jej nie ma. Jeśli nie zmieniacie projektu to w górnej łazience spokojnie wejdzie Wam kabina. Natomiast jeśli przenosicie kotłownię to właśnie w tym miejscu gdzie jest szansa z uwagi na skosy wstawić kabinę - pojawia się - komin. Kabinę można dostawić też do komina ale będzie ona centralnie na środku łazienki i zasłoni okno. A jeśli ciężko Wam to sobie wyobrazić to zapraszam do nas na lekcję poglądową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mik-duś 31.01.2009 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2009 Dziękuję za szybką odpowiedź Reniu,kotłownię będziemy mieć przeniesioną do garażu, tak jak Wy garaż wydłużony o 2m.No i właśnie ten nieszczęsny komin w połowie ściany, z tego co wyczytałam to masz zmniejszoną troszkę łazienkę, z czego to wynika? Planujemy podnieść ściankę kolankową o pustak. Ja myślałam o zrobieniu kabiny albo na wprost wejścia, a to okno przenieść na druga ścianę albo właśnie po lewej stronie od wejścia i wtedy okno zostałoby tam gdzie jest. Tylko czy to jest realne?Chętnie przyjechalibyśmy ale to chyba troszkę daleko, bo mieszkamy niedaleko Wadowic.W każdym razie bardzo dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reniaS 01.02.2009 10:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2009 Mik-duś Co do odległości to myślę, że spokojnie. Do Krakowa od nas jedzie się 3 godz. (Mieliśmy już gości z Opola i Łańcuta). Natomiast co do kabiny - po lewej nie wejdzie. Jest za nisko, nawet jak dołożycie 1 pustaka. Ale przy kominie to naprawdę będzie fajnie wyglądać. U nas cieśle zrobili zły rozstaw krokwi i niestety okno mogliśmy tylko tu wstawić gdzie jest. Najlepiej by wyglądało o metr w lewo. Co do samej kabiny to trzebaby wziąć niską, taką do 190-200 cm. Fajnie by wyglądała okrągła, ale kosztuje 1/2 więcej niż inne. W temacie zmniejszenia łazienki to uznaliśmy, że nie są nam w niej potzebne skosy aż do podłogi bo i tak nic tam nie damy. Wymurowaliśmy więc ściankę kolankową na tej ścianie od garażu o wysokości 1 metra i jest bardziej ustawna (pomijając że oszczędzimy sporo kasy na ilości kafli na podłogę). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
małgosia2005 01.02.2009 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2009 hej Reniu kominek elegancki , klasyczny. Z kominkiem w salonie od razu robi się przyjemny nastrój . u mnie kominek pójdzie trochę w stronę nowoczesności. Prosta bryła prostopadłościan, więc troszke inny styl ale Twój też mi się podoba, bez żadnych udziwnień. pozdrawiam gosia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madzia 1976 01.02.2009 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2009 Reniu dziękuję bardzo za radę jutro mam pierwsze starcie z pania architekt zobaczymy co powie nie mam wielu zmian ale na pewni przeniosłabym kotłownię za garaż tak jak Wy a z resztą to się jeszcze zobaczy. Pozdrwaiam Kominek wygląda superowo ah kiedy ja tak będę miała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reniaS 02.02.2009 17:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2009 cześć dziewczyny Dziękuję za wizytę. Prawda, że cieplutko grzeje ten kominek ? małgosia 2005 Ja też chciałam bardziej nowoczesny. Ale w końcu się poddałam. Albo mąż kręcił nosem, albo wykonawca - że się nie da, a papier wszystko przyjmie. Jedno jest pewne. Za jakość wykonania daję Mu szóstkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wzorcu 02.02.2009 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2009 Witam Ciebie Reniu i pozostałych Retrowiczów Od dłuższego czasu przyglądam się postępom prac i jestem z żoną pełen podziwu. My dopiero co zakupiliśmy projekt, budowę rozpocząć chcemy w marcu/kwietniu. Mam pytanie odnośnie kominka i ściany na której on się znajduje. Czy możesz napisać ile zostało Ci miejsca od końca obudowy aż do ściany z wyjściem na taras? Zastanawiamy się czy zmieści się tam nam jeszcze TV na ścianę i czy w razie czego nie trzeba przenieść kominka na inne miejsce. Mamy z tym mały problem bo w razie czego trzeba zmienić fundament przy przenoszeniu komina i to trzeba zrobić na etapie adaptacji. Najlepsze Pozdrowienia! P.S. Aniołku77 Wasz domeczek jest super. Moja żona cały czas myśli tylko co z pralnią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reniaS 03.02.2009 18:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 Serdecznie witam wzorcuCo do kominka i ściany od niego do okien tarasowych.Jest tego od brzegu obudowy kominka do ściany z tego co pamiętam 150 cm.Jak będę na budowie to jeszcze raz pomierzę. A wydaje mi się, że gdzieś już to pisałam w dzienniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wzorcu 04.02.2009 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 Witaj Reniu. Dzięki za informację. 150 cm to chyba tyle co w wymiarze na projekcie. My chyba nasz komin pchniemy trochę jeszcze bardziej w stronę kuchni.Reniu czy nie sprawiłoby Ci problemu, przy okazji oczywiście zmierzyć także szerokość całej obudowy kominka.Nas cały czas nurtuje problem umieszczenia telewizora na tej ścianie PozdrawiamBartek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reniaS 05.02.2009 09:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 Ława przy kominka ma szerokość 180 cm - to pamiętam.Na budowie będę jutro to pomierzę resztę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponury63 05.02.2009 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 [wpis przeniesiony z "dziennika"] cześć Reniu mam kilka pytań , zresztą jak przeważnie powiedz mi czy Twoja brama była montowana po tynkach (chodzi o garaż). Z dziennika wynika że chyba tak, ale chce się upewnić. U nas wykonawca chce nam zamontować bramę przed tynkiem , nie wiem czy to słuszne. Twierdzi że gdyby w pierwszej kolejności tynkować a potem wstawiać bramę to drobne poprawki tynków musiała by wykonać ekipa montująca bramę. Jakie śa plusy montowania bramy po tynkach? Czy jesteś zadowolona z tynków gipsowych?. Nie s ą zbyt delikatne na uderzenia?. Są tańsze od cem-wap więc mocno zastanawiamy się nad nimi i chyba jednak je weźmiemy. Jaką grubość tych tynków wzięłaś i jeśli to nie tajemnica to ile Cie wyniosła robocizna. My mamy stawkę 15 zł za 1m2. aha jeszcze jedna kwestia. Czyy ociepąłaś poddasze zanim wytynkowałąś . Gdzieś tu na forum wyczytałam że to może grozić zawilgoceniem wełny bo tynki mocno parują. dzisiaj mam montaż okien, pstryknę kilka fot dzięki, i przepraszam że taka ze mnie maruda pozdrawiam gośka http://forum.muratordom.pl/uzytkownik49959.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wzorcu 05.02.2009 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 Ława przy kominka ma szerokość 180 cm - to pamiętam. . Dzięki Reniu to mi wystarczy,. Na tą chwilę nie mam już więcej pytań co do odległości od obudowy kominka do wszystkich możliwych ścian Pozdrawiam Bartek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
małgosia2005 05.02.2009 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 przepraszam Reniu za wpis do dziennika , trochę rozkojarzona jestem dobrze że Ponury jest czujny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reniaS 07.02.2009 08:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2009 Małgosiu - nie ma sprawy co do wpisu. A co do tynków. Były robione przed ociepleniem poddasza. Natomiast przy samej bramie, panowie mi zarzucili tynkiem najpierw a potem montowali bramę. Przynajmniej się nie zabrudziła a jest to najgorsza i najbardziej brudna robota na budowie. I tak z zewnatrz pójdzie na to ocieplenie i tynk. Zresztą żadnych zniszczeń po montażu nie było. Tynki są super. Jestem z nich bardzo zadowolona. Ale trzeba mieć dobrą ekipę, aby potem już ich nie poprawiać. U mnie tynki robiła ta ekipa co od poniedziałku będzie robić regipsy więc to co się gdzieś tam zniszczyło przy wylewkach to teraz poprawią. A zostało mi 3 worki tynku, więc mają czym. Płaciłam 27 zł - za materiał i robociznę. No pochwal się postępami, czekam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kakusek 13.02.2009 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2009 Hej Ładnie u Ciebie i coraz bardziej domowo Mam pytanie odnosnie wneki zewnetrznej przy oknach tarasowych.Mozesz podac jaka ma szerokosc? W moim podobnym projekcie mam taras zadaszony ale ze salon jest dosc krotkawy chce go wlasnie powiekszyc kosztem tego zadaszenia.Zastanawiam sie czy licowac cala sciane czy wlasnie nie zostawic malej wneki jak u Ciebie (ladniej to wyglada) Nie wiem tylko ile powinna miec szerokosci Widze ze nawet kirunki swiata na dzialce masz podobne jak u mnie bo ja tez zachod mam od frontu Mozesz mi podac jeszcze wymiar okien w tylnich pokojach?Czy sa to 180X150? oraz wymiar drzwi balkonowych? Twoj domek jest w moim stylu dlatego tym bardziej kibicuje szybkiej wykonczeniowce i zamieszkaniu w nowym gniazdku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reniaS 14.02.2009 19:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2009 Cześć Kakusek Cieszę się, że zajrzałaś. Co do wnęki tarasowej to tak na oko ma metr. Jak będę na budowie bo zmierzę (o to jeszcze nikt nie pytał ). Na Twoim miejscu ja bym nie licoawał ścianki domku. My też o tym myśleliśmy ale architekt nam to odradził. Bardzo monotonnie budynek wtedy wygląda. Okna w kuchni i obu pokojach dolnych mam 140x180. A kierunki świata to tak trochę inaczej, bo po przekątnych domu. Ale front jest faktycznie od północnego-zachodu. Za to taras - centralnie od południa. Okno tarasowe mam 230x270. Nie widzę za to Twojego domku. Nie prowadzisz dziennika ? Pochwal się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kakusek 14.02.2009 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2009 Dzieki Tez tak wlasnie mysle ze lepiej zostawic wneke-moze 80-60 cm wystarczy.Co do okien to tak myslalam ze sa 180 i chyba u siebie tez tak zrobie(w projekcie sa 150) ale dam na wysokosc 150 bo parapet wtedy wyjdzie gdzies 80 cm ( u ciebie wychodzi 90?) Budowy jeszcze nie rozpoczelam wiec i dziennika brak(zreszta chyba wogole sie na niego nie skusze gdyz nie mam polotu do pisania ) Na razie wprowadzam zmiany do projektu a moim bazowym projektem jest Natalka z http://www.mgprojekt.com.pl Moze troche niedokladnie napisalam co do stron swiata bo u mnie poludnie wypada dokladnie na roku salonu (tarasu) czyli tez tak po osiach budynku.Chcialabym jednak zadaszyc taras dodatkowym daszkiem wysuwajac go poza obrys budynku gdzies okolo 2 m i mam nadzieje ze nie bedzie ciemno w salonie .Na wszelki wypadek za wykuszem dodatm jakies duze przeszklenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reniaS 17.02.2009 18:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 Wiesz co Kakusek. Twój projekt jest śliczny. I gdybym dziś miała wybierać to wybrałabym projekt Natalia. Ma super rozwiązania i w zasadzie były to projekt bez żadnych zmian do budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kakusek 21.02.2009 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2009 Renia dzieki za mile slowa.Mysle ze jednak wprowadzilabys jakies zmiany (wiesz my kobity tak mamy ze musimy namieszac )Moj dom bedzie w srodku rozmieszczony jak Natalka ale z zewnatrz bedzie wygladal jak Melodia z http://www.krajobrazy.com.pl Chodzi o dach ktory bedzie mial 35 stopni (warunki planu) i to zalamanie za garazem aby dach garazu od frontu byl nizej o jedna dachowke (wg mnie nie ucieka wtedy tak bardzo do gory i nie robi sie grzybek) Twoj domek jest tez ladny wiec nie narzekaj Sa w bardzo podobnym stylu i nawet wydaje mi sie ze front masz bardziej reprezentacyjny i zapraszajacy do srodka Martwie sie troche powierzchnia mojego (pewnie dobije 200 m) ale pocieszam dwoma dodatkowymi pokojami na dole wiec wykonczenie bedzie mozna rozlozyc w czasie (na tym tez mi bardzo zalezalo) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sobek1 22.02.2009 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2009 Witaj Reniu!!!Gratuluję postępów. Aż trudno uwierzyć, że teraz w zasadzie to już tylko prace wykończeniowe. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts