Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do RETRO.... czyli przygoda życia ?!

Recommended Posts

• Odpowiedzi 371
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Cześć dorusia.

Cieszę się że Ci si podoba kolor. :)

Jest to tynk silikatowy firmy Sempre. Kolor na domku 218, a opasek początkowo był 216 ale że nie było żadnej różnicy to panowie nam dokładali tak na oko barwnika. W sumie to nie wiem jaki. Podobno aby było widać różnicę trzeba wziąść kilka numerów inny odcień a nie tylko 2 jak my na początku. :wink:

Cały czas się uczymy.

Agaz 75- co do decyzji o zmianie w projekcie to lepiej abyście oboje byli zgodni. Gdybym dzisiaj kupowała ten projekt to też podjęłabym taką samą decyzję. Dzięki temu że garaż jest wydłużony domek ma ciekawe i przytulne miejsce przy wejściu na ganek. My planujemy tam postawić komplet z wikliny.

Jedyna rzecz jaką bym zrobiła to dałabym w garażu jeszcze 1 okno właśnie z tej strony i na nim stałaby jakaś ładna doniczka np. z pelargonią. U nas jest to strona zachodnia więc bardzo doświetliłoby garaż, bo okno w garażu mamy od północy. zapraszmy do nas na obejrzenie domu. Gości z Opola już mieliśmy więc da się .....

Witaj Reniu.

Cóż mogę napisać schody rewelka, kolor elewacji i w ogóle cały domek z zew. prezentuje się baardzo baaaaaardzo..., drzwi super. Ja jak będę mogła chwilkę odetchnąć wkleję nowe etapy. Powoli wychodzimy na prostą-chociaż przez naszego paparucha od kuchni wszystko się przesunęło z malowaniem i w ogóle.

Jestem ciekawe następnych-tych najprzyjemniejszych (umeblowania) etapów- a później to już co nam pozostaje cieszyć się przytulnymi kątkami ;)

Pozdrawiamy serdecznie

Sabina i Piotr

Dzięki dziewczyny za wizytację.

:lol: Hmmm. Tylko mebelki. Jak dla nas to aż, bo kasa pusta.

Wybierzemy chyba wariant ze sprzedażą jednego mieszkania i sprowadzimy się na Boże Narodzenie. Z bloku nie chcemy brać prawie nic. Zreszta niewiele się nada. :wink:

Jak narazie czekamy na zieloną trawkę... jeszcze jakieś 20 dni.

Sabinka - proszę pokaż co u Was!!!!

cześć Reniu

gratuluje postępów w wykończeniówce. Ponieważ posiałaś trawę (czyli jesteś kobietą bardziej doświadczoną w działanich ogrodowych) miałabym kilka pytań. Czy Twoim zdaniem po zdjęciu ziemi ok. 5 cm (wierzchnia warstwa czyli trawa) wymagane jest jeszcze rozpulchnienia ziemi glebowgryzarką i jeśli tak to przed dostarczeniem nowej ziemi (bo mamy zamiar dać na wierzch trochę lepszej) czy po?.

U nas 5 godz jeżdziła kopara żeby zniwelować teren. Przy okazji zdjęła ziemie z trawą bo były takie chaszcze że nie dalibyśmy rady. I co dalej??

pzdr gosia

Małgosiu, sądzę, że wszystko zależy od tego ile ziemi będziesz nadsypywać.

U nas to było dosłownie na 2 cm, bo przy tak dużej działce i tak koszty ziemi nas powalają. Jeśli macie zdjętą ziemię to ja bym na to sypała teraz tę nawiezioną, pod warunkiem, że będzie jej grubsza warstwa, czyli ponad 7-10 cm. A jeśli warstwa będzie cieńsza, to najpierw zaorajcie lub zbronujcie.

My pierwszą orkę robilismy rok temu. Potem wiosna kolejną. Po kazdej wychodziły miliony chwastów. I za każdym razem tępiliśmy je rundapem.

Potem zbieranie tych suchych badyli, palenie. Mam nadzieję, że jak wzejdzie trawa to będzie nam o tyle lżej. :wink: 8)

Agnie-cha

W tych płytkach to ja jestem zakochana od wielu lat. Mam prawie identyczne w mieszkaniu. I tak długo ich szukałam aż znalazłam bardzo podobne. Nazywaja się Aranjuez Crema. Oprócz tego, że nie widać na nich brudu to cały czas wyglądają jakby były świeżo wymyte. :wink: :wink: Takie dla zmęczonych dospodyń.....

• 2 weeks później...

cześć piogron

Szczerze Ci powiem, że nie wiem ile na dziś nas to kosztowało. Od wiosny przestałam sumować faktury i tylko je wkładam do segregatora. Jest ich straszna ilość. Zbieram się do podsumowania wszystkiego bo chcę wystąpić do US o zwrot VAT-u . Ale kiedy to będzie...... nie wiem. Może za m-c.

A z czasem ciągle krucho. A teraz doszedł jeszcze trawnik do starych obowiązków. :wink: