Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do RETRO.... czyli przygoda życia ?!

Recommended Posts

Na Leśnik - to nie są dwa rzędy. To nawet w przebłyskach są trzy ale tak na mijankę. Jak jedno jest w 1 rzędzie to potem kolejne do przodu wystąp. :) Zamysł jest taki, że mamy mieć zasłonę od ulicy piętrową. Nie podobają się nam szpalery. Widzieliśmy taki jak nasz "żywopłot" kilkuletni i wyglądał niesamowicie, roślinki wrasały w siebie, jednocześnie tworząc bardzo ciekawą kompozycję od strony domu ( zarówno kształtem jak i kolorem).

No i jeszcze jeden plus - jak się jakaś nie przyjmie lub zachoruje (odpukać) to tak nie gryzie w oczy jak przy szpalerze. Wykopiemy (odpukać) i posadzimy nową.

Anulka- dopiero wieczorkiem mogę Ci odpisać. Nie mam pojęcia. Są na fundamencie około 25 cm. Jak stoję przed nim to jest wyższy odemnie ( 170 cm).

• Odpowiedzi 371
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 3 weeks później...

Reniu sprzet w kuchni mam whirlpool tj.lodowke,piekarnik, mikrowele,plyte indukcyjna,okap candy,zmywarke boscha i poki co jestem zadowolona, ale to chyba za krotko zeby cos powiedziec wiecej-mysle ze tak po roku dwoch bedzie wiadome co sie sprawdzilo a co jest do bani ;)

w lazienkach mam baterie grohe i hansgrohe polecona przez na prawde dobrego fachowca wod-kan. pomimo tego iz mamy zmiekczacz wody zamontowany na wode w calym domu, to wlasnie te firme polecil, jako gwarant bezawaryjnosci i funkcjonalnosci na dlugie lata.Oczywiscie nie bralam baterii tych najdrozszych, ale po dobrych cenach z 30% rabatem (po znajomosci). Armature jak zauwazylam mamy podobna z Roci, osprzet elektryczny na dole Berker, a na gorze i w garazu Simon - prezentuje sie calkiem calkiem...kolor aluminium.

Jak bede mogla (brak niestety u nas na odludziu internetu)wkleje zdjecia :)

Pozdrowionka

Sabina

P.S. Macie piekny plot!!!!!

Dzięki Sabinko za odpowiedź.

Co do baterii to my też nie żałowaliśmy na nie. Mamy z firmy Hansa. Seria Stella. Tanie nie były ale ponoć dożywotnia gwarancja :wink:

Do kuchni raczej wezmę Boscha - płytę, piekarnik i mikrowelę.

Co do lodówki jeszcze się nie zdecydowałam. I znów wychodzi tragedia w małym mieście. Nic nie ma aby obejrzeć i wybrać. A ja tak nie umiem wszystkiego w internecie. Muszę dotknąć . 8)

Musimy umeblowac wszystkie pokoje więc mam teraz mały młynek z szukaniem mebli do pokoi dzieci i naszych.

Mamy nadzieję że długo nie potrwa nasz ścisk w jednym pokoiku w mieszkaniu.

• 2 weeks później...

Reniu mam pytanko: poniewaz my tez budujemy Retro w zmieninej wersji- jak Twój- jak rozplanowałas spiżarkę? My w planach mamy drzwi przesuwane na środku bo chciałam po bokach zrobic półeczki, ale zapomniałam o oknie ... :oops: i nie bardzo wiem co z tym zrobić.

Poza tym w spiżarce raczej powinno być ciemno i okno nie jest chyba wskazane...

pozdrawiam

Iwona80 - dzięki że zajrzałaś.

Nie wiem na jakim jesteś etapie budowy.

Gdybym drugi raz budowała retro to napewno przesunęłabym oba okna ( z wiatrołapu i spiżarni) bliżej drzwi wejściowych.

W wiatrołapie znacznie ułatwiołoby to zabudowę szafy wnękowej o głębokości minimum 60 cm, a w spiżarni - budowę półek przy ścianie wspólnej z kuchnią.

A jak planuję ?

Drzwi suwane zachodzące na ścianę w spiżarni i narazie tę właśnie ścianę zostawiam pustą. Ściana na wprost będzie zabudowana regałem o wysokości ponad 2 metry (skośnie dochodzi do ściany przy parapecie). Pierwsza półka na wysokości 50 cm aby wsunąć zgrzewki z wodą, potem kolejne co 40 cm.

Głębokośc półek - 40 cm.

Regał się robi u stolarza ( taniej w Ikea - ale mam za daleko).

Co do okna w spiżarni - u mnie jest ono od strony północno zachodniej i cieszę się - że jest. :wink:

Witaj Reniu :p

Twoja uwaga co do dolnej łazienki jest słuszna, maleńka BYŁA bo ją powiększyłam kosztem pomieszczenia gospodarczego. Teraz ma 8 m2 wiec myślę że wygląd jej będzie całkiem inny.

Pozdrawiam i będę śledzić Waszą przeprowadzkę w końcu już blizej niż dalej. :wink:

[z dziennika budowy ]

To właściwie zostało już napisane w architekturze i projektach, ale w dzienniku powtorzone, więc wklejam :D

ReniaS- dzięki za odpowiedź w sprawie bramy garażowej. W projekcie wg. naszej koncepcji mamy podniesioną podłogę w garażu o te 30 cm, a więc wszystkie podłogi są na jednym poziomie. Reniu- ile zamówiłaś więżby (w kubikach) i czy do podanych w projekcie długości belek dodawałaś jakiś zapas? Po wydłużeniu garażu na pewno jest tych belek więcej- może masz gdzieś szczegółowe zestawienie? Pozdrawiamy wszystkich serdecznie i życzymy spokojnej nocy.

Witaj Reniu.

Po "króciutkiej" przerwie na poród ;) wracam chwilowo na forum.

Gratuluję Reniu postępów i pomysłów. Bardzo ładnie to wszystko się rysuje.

W takim tempie wprowadzicie się na Święta-super!!!

Ja już sie nie mogę doczekać Świąt, chociaż nasze te pierwsze będą się raczej kręciły wokół naszego Smerfka-Wiktorka. Będę co jakiś czas zaglądać na forum, żeby śledzić Wasze postępy, więc proszę o jak najwięcej zdjęć ;))

Na razie muszę kończyć , bo zaraz pewnie obudzi się mój Maluszek.

Pozdrawiamy Was serdecznie i zyczymy szybkiego ukończenia prac.

http://forum.muratordom.pl/uzytkownik73251.htm

Reniu widze, że wprowadzka blisko coraz bliżej ;) gratuluję. Super te szafy.Wiem, wiem teraz kasa idzie jak woda. My też nie mamy wszystkiego wykończonego-brakuje nam szafek pod umywalki w łazienkach,kinkietów,lamp kompletu do salonu,sypialni i na górze nad schodami, wypoczynku w salonie, a wkoło domu opaski, ogrodzenia (na razie prowizorka),ogród moooooooooże na wiosnę (zależy od kasy).

Co do Wiktorka nawet mi fajnie śpi (tfu tfu...), co by nie zapeszyć budzi się dwa razy w nocy na karmienie i przewijanie - nawet pośpimy, a w ciągu dnia różnie to bywa, ale już powoli załapuje swój rytm, więc myslę, że będzie coraz lepiej ;)

Będę śledzić dalej postępy u Ciebie.

Pozdrawiamy

Sabina,Piotr i Wiktor

witaj Reniu

ale noowych fajnych rzeczy u was przybywa.

Kiedy przeprowadzacie się (na Święta??).

Pochwal się kostką przed domem.

U nas trwają prace przez domem. To znaczy był lekki zastój ale w piątek ciąg dalszy frontowego ogrodzenia. Kupiliśmy przęsła firmy betafence prestige - kolor zielony. Zobaczymy jak to wyjdzie.

pozdrawiam ciepło i trzymam kciuki za dalsze wykańczanie domku.